Μετεγγραφές 2016, ονομαστικές μετεγγραφές φοιτητών, Μετεγγραφές

Μετεγγραφές 2016 | Τι συζητήθηκε στη Βουλή για τις ονομαστικές μετεγγραφές των φοιτητών

Εντονη συζήτηση έγινε στην κοινή συνεδρίση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Έρευνας της  Βουλής επί της διάταξης για τις πέντε ονομαστικές μετεγγραφές φοιτητές.

Όπως γράφει το esos.gr, το θέμα άνοιξε ο Βουλευτής Γ. Στύλιος ο οποίος ανέφερε τα εξής:

"Στο άρθρο 30. Αφορά καθαρά ονομαστικές διατάξεις. Δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα- ανοίγει εδώ πέρα, θέλω να το επισημάνω, υπάρχουν και πανεπιστημιακοί στη σύσταση της επιτροπής- να γίνονται μεταγραφές και να έχουμε αλλαγή τιμήματος. Οι μεταγραφές μέχρι τώρα γινόντουσαν από πόλη σε πόλη και ομότιτλα τμήματα με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνονται μεταγραφές- και έχουμε φοιτητή της Γεωλογίας ο οποίος κάνει μεταγραφή στο τμήμα Διαιτολογίας. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ, αντίκειται και στο νόμο που αφορά την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Προφανώς αναφέρεστε σε ειδικές περιπτώσεις οι οποίες έχουν συζητηθεί πάρα πολύ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Ανοίγουμε όμως εδώ μια χαραμάδα και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αποτελεί μια παθογένεια της αντιπολίτευσης, η χαραμάδα αυτή θα γίνει παράθυρο και αύριο μεθαύριο θα γίνει πόρτα και θα μπαίνουν. Είμαι υποχρεωμένος να το επισημάνω.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Αυτή είναι η άποψή σας. Κύρια υπουργέ μπορείτε να πάρετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Κυρία υπουργέ θα μπορούσατε να φέρετε το νομοσχέδιο με τρεις διαφορετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ( Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας ,Έρευνας και Θρησκευμάτων): Πρέπει διά παντός να πάρω το λόγο και γι' αυτό το θέμα, επειδή εδώ αφορά ειδικές περιπτώσεις και επειδή έχω να καταθέσω τις εισηγήσεις που μου δόθηκαν. Πρόκειται: Η μία αφορά δύο κοπέλες αδελφές από τη Συρία, ελληνικής καταγωγής και υπηκοότητας, οι οποίες θέλουν να συμπληρώσουν τις σπουδές τους. Το αίτημα έγινε στις υπηρεσίες του υπουργείου και εδώ έχω την εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου για αυτές τις δύο περιπτώσεις. Μπορείτε να το πάρετε και να το διαβάσετε. Επειδή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και δεν θέλουμε να ανοίξουμε χαραμάδα. Σε ό,τι αφορά τους τρεις Έλληνες τις κατ' εξαίρεση μετεγγραφών, έχω απόσπασμα πρακτικού της επιτροπής των κατ' εξαίρεση μετεγγραφών .

Επειδή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και επειδή δεν θέλουμε να ανοίξουμε παράθυρο- μετεγγραφής από ένα ίδρυμα σε άλλο ίδρυμα, μάλιστα κατώτερο ίδρυμα, από πανεπιστήμιο σε ΤΕΙ- κατωτέρο μέσα σε εισαγωγικά για να μην παρεξηγηθώ- με λιγότερη βαθμολογία όπου η εισήγηση της κατ' εξαίρεση είναι ότι αν μπορεί να θεραπευθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αυτά τα δύο μπορείτε να τα πάρετε, να τα δείτε. Αν έχετε έναν άλλο τρόπο νομοθετικό να μου προτείνετε ευχαρίστως να το κάνω. Επιμένω όμως ότι αυτές οι πέντε περιπτώσεις πρέπει να θεραπευτούν. Για λόγους ανθρωπιστικούς καθαρά.

Αν έχετε άλλον τρόπο ευχαρίστως να τον κάνουμε. Η υπουργική απόφαση δεν γινόταν, ούτε με αλλαγή του νόμου, γιατί δεν θέλουμε να αλλάξουμε το νόμο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Ευχαριστώ πολύ, τον λόγο έχει ο κ.Μπαξεβανάκης. Χάλασε την σειρά ένας συνάδελφός σας από τον δικό σας χώρο, ο οποίος έπρεπε να πάρει το παιδί του από τον παιδικό σταθμό. Παρακαλώ πολύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ(Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε πρόεδρε. Επί της διαδικασίας θέλω κάτι να πω. Όταν κάποιος συνάδελφός κατηγορεί με έναν τρόπο αρκετά σοβαρό μια τέτοιου είδους παρανομία, θα παρακαλούσα ή  να ανασύρει τις κατηγορίες ή να μας πει αν επιμένει. Εδώ υπήρξαν μετεγγραφές παιδιών με βαρύτατα προβλήματα υγείας. Έγιναν νόμιμα και αρνούμαι εγώ τουλάχιστον να δεχτώ την κατηγορία ότι αυτό έγινε με φωτογραφικές διατάξεις ή παράνομα. Παρακαλώ πάρα πολύ το προεδρείο να φροντίζει τέτοιες περιπτώσεις η να  ανακαλούνται η αν επιμένουν να λένε για ποιο λόγο επιμένουν. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Γίνεται μια επανάληψη διαρκής απάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Έχει νομίζω απαντηθεί πολλαπλώς. Έδωσε ακόμη μια φορά απάντηση η υπουργός για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Νομίζω ότι έχει λήξει το θέμα. Ο κ. Μπαξεβανάκης.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ(Εισηγήτρια της Ν.Δ.): Είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη διάταξη. Επιφυλασσόμαστε, λέμε ότι καλώς θα πρέπει να τους δούμε, τους σεβόμαστε τους ανθρωπιστικούς λόγους- με ακούσατε νομίζω- αλλά είπαμε ένα πράγμα: Είναι οι μοναδικές περιπτώσεις; Ξέρουμε αν υπάρχουν άλλες; Και αυτό αναρωτηθήκαμε στη συγκεκριμένη διάταξη και επίσης είπαμε ότι: Θα πρέπει να υπάρξει και για αυτές τις ειδικές περιπτώσεις ένα νομοθετικό πλαίσιο. Ότι σε αυτές υπάρχουν εξαιρέσεις που όταν υπάρχει τάδε, τάδε, μπορεί να μετατάσσεται σε διαφορετική σχολή. Πρέπει να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και να μην είναι ονομαστικά. Αυτό είπα. Για να μην παρεξηγηθώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ(Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Νομίζω ότι πρέπει να μεταφερθεί σε αυτό. Κυρία Αντωνίου είναι γνωστή η θέση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Ο κ. Μπαξεβανάκης έχει τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα συμφωνήσει σε τέτοιες  μετεγγραφές; Η σύνοδος των προέδρων θα συμφωνήσει; Να τα σφυγμό μου μου περιλαμβάνουν την

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Σας παρακαλώ πολύ κ. Στύλιο δεν έχετε το λόγο.

Πηγή: esos.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr