Απεγνωσμένη φοιτήτρια: Κύριε Υφυπουργέ γιατί μας στερείτε το δικαίωμα μετεγγραφής;

Απεγνωσμένη φοιτήτρια: Κύριε Υφυπουργέ γιατί μας στερείτε το δικαίωμα μετεγγραφής;

Μετεγγραφές Φοιτητών: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας υποψήφιας προς μετεγγραφή φοιτήτριας, προς τον Υφυπουργό Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, σχετικά με τη στέρηση της δυνατότητας μετεγγραφής για τους φοιτητές Τμημάτων πρώην ΤΕΙ.

Η φοιτήτρια τονίζει στα «Φοιτητικά Νέα» πως η μη παροχή μετεγγραφής σε αυτήν αλλά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις φοιτητών πρώην ΤΕΙ που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, θα τους οδηγήσουν αναγκαστικά σε διακοπή των σπουδών τους.


Η απεγνωσμένη φοιτήτρια ερωτά τον Υφυπουργό Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας: "για ποιον λόγο αφαιρείται το δικαίωμα να σπουδάσω εγώ και τόσα άλλα παιδιά με προβλήματα ίσως πολύ μεγαλύτερα από της δικής μου οικογένειας;"

Συγκεκριμένα η επιστολή που έχει σταλθεί από την φοιτήτρια στα «Φοιτητικά Νέα» αναφέρει:

Κύριε Διγαλάκη,

Σας γράφω διότι είμαι τρομερά θυμωμένη και στεναχωρημένη με τον νόμο που θεσπίσατε όσον αφορά τις μετεγγραφές και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Είμαι φοιτήτρια στο πρώην ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στο τμήμα της Νοσηλευτικής, και διανύω το 2ο έτος σπουδών μου. Δεν ξέρω βέβαια εάν η λέξη "διανύω" είναι σωστή αφού η σχολή μας δεν έχει ανοίξει ακόμα, όμως αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Η μικρή μου αδερφή πέρασε φέτος στο τμήμα Ιστορικό – Αρχαιολογικό του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι γονείς μου αδυνατούν να στηρίξουν τρία σπίτια λόγω της άσχημης οικονομικής μας κατάστασης. Θα έπρεπε επίσης να επισημάνω πως ο πατέρας μου πάσχει από καρκίνο του ήπατος με ποσοστό αναπηρίας 80% και η αδερφή μου πάσχει από επιληψία. 

Ξεκινώντας λοιπόν το φετινό ακαδημαϊκό έτος, είχαμε όλοι στο μυαλό μας την μετεγγραφή ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. Τα προβλήματά μας ωστόσο δεν θεωρούνται τόσο σοβαρά για το υπουργείο παιδείας για να μας επιτρέψει την κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή. Μας έμειναν δύο επιλογές στο μυαλό λοιπόν: οι μετεγγραφές με βάση τα κοινωνικά και οικονομικά μας κριτήρια στα οποία συγκεντρώναμε 7 μόρια η κάθε μία μας (6 από το εισόδημα και 1 από αναπηρία) και οι αδερφικές. Σε αυτό το σημείο να προσθέσω ότι αιτήθηκα μετεγγραφή και το περσινό ακαδημαϊκό έτος με 5 μόρια (4 εισόδημα και 1 αναπηρία) την οποία και δεν πήρα με αποτέλεσμα η οικονομικά μας κατάσταση να χειροτερεύσει. 

Φέτος λοιπόν, όταν έφτασε η ημέρα των μετεγγραφών με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα πως δεν μου δίνεται το δικαίωμα να κάνω αίτηση διότι όταν πέρασα στην σχολή μου ονομαζόταν ΤΕΙ. 

Και σας ρωτάω κύριε Διγαλάκη ευθέως: ποιον εξυπηρετεί αυτός ο νόμος; Γιατί κάποιος ο οποίος πέρυσι πέρασε σε κάποια σχολή καταργηθέντων ΤΕΙ, όπως τα ονομάζεται, δεν έχει το δικαίωμα μετεγγραφής; Για ποιο λόγο ενώ γνωρίζεται την οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών τους επιβαρύνεται κι άλλο; Και τέλος για ποιον λόγο αφαιρείται το δικαίωμα να σπουδάσω εγώ και τόσα άλλα παιδιά με προβλήματα ίσως πολύ μεγαλύτερα από της δικής μου οικογένειας; 

Όταν πήρα να ρωτήσω τα ίδια στο Υπουργείο Παιδείας όλοι με αντιμετώπισαν ως έναν μπαγαπόντη άνθρωπο που ήθελε να πάει κόντρα στον νόμο για να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Αυτό πρέπει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας; Ή θα έπρεπε να βοηθάει και να προστατεύει τους ενδιαφερόμενους; Περιμένω τεκμηριωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα μου.

Με εκτίμηση,

Η φοιτήτρια Κ.Ν. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα των Μετεγγραφών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr