Το σύστημα για τις Μετεγγραφές θα ξεπεράσει τις δώδεκα χιλιάδες αιτήσεις

Το σύστημα για τις Μετεγγραφές θα ξεπεράσει τις δώδεκα χιλιάδες αιτήσεις

Μετεγγραφές Φοιτητών 2019-2020: Πάνω από δέκα χιλιάδες άτομα ζητούν ήδη μετεγγραφές από ένα ανώτατο ίδρυμα της χώρας σε άλλο (με βασικούς αποδέκτες βέβαια τα κεντρικά ιδρύματα της χώρας) με την ημερομηνία για τη λήξη των σχετικών αιτήσεων να λήγει την Κυριακή 27 του μήνα. Πιθανότατο θεωρείται ο αριθμός αυτός τις επόμενες ημέρες να ξεπεράσει τις 12.000 αιτήσεις αναφέρουν τα Νέα.

Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι μετεγγραφές ξεκίνησαν στις 16 Οκτωβρίου και ως το πρωί της Τετάρτης έχουν κατατεθεί 8.333 αιτήσεις μετεγγραφών στην κατηγορία των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, από τις οποίες έχουν οριστικοποιηθεί 7.421 και στην κατηγορία των αδελφών έχουν γίνει 3.318 αιτήσεις με οριστικοποιημένες 2.942. 

Προϋποθέσεις

Από τις αιτήσεις που θα οριστικοποιηθούν ως την Κυριακή, θα επιλεγούν στη συνέχεια από το υπουργείο Παιδείας αυτές που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να ικανοποιηθούν. Πάντως με το δεδομένο ότι φέτος θα «συγκατοικήσουν» στα αμφιθέατρα κεντρικών Ιδρυμάτων της χώρας φοιτητές με μεγάλη απόκλιση βαθμολογιών, έχουν δημιουργηθεί ήδη εντάσεις και αντιδράσεις στον χώρο των διοικήσεών τους.

Η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι έχει εκφράσει αντιρρήσεις με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα, ωστόσο «κάθε εκ των υστέρων παρέμβαση ή αλλαγή, ενώ είχε ξεκινήσει η υποβολή των μηχανογραφικών, δεν θα είχε νομική βάση». «Ζητήματα όπως η ύπαρξη τμημάτων χωρίς αντιστοίχιση και η στέρηση της δυνατότητας μετεγγραφής των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ μεγαλύτερων ετών δεν αφορούν τη λειτουργικότητα του συστήματος μετεγγραφών, αλλά καθορίζονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Ειδικά για το θέμα των αντιστοιχίσεων, είναι χαρακτηριστικό ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία εξέδωσε τη σχετική απόφαση μόλις την 1η Ιουλίου 2019, παραβλέποντας δικό της νόμο, που έθετε ανώτατο χρονικό όριο την 30ή Μαΐου για τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των αντιστοιχίσεων των τμημάτων» τονίζει το υπουργείο Παιδείας.

Φέτος αναμένεται αύξηση των αιτήσεων για μετεγγραφές σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε σύνολο 459 τμημάτων, τα 133 είναι νέα τμήματα και τα 105 αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ.

Η βαθμολογία θα θεσπιστεί ως κριτήριο για την μετεγγραφή του φοιτητή

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα των Μετεγγραφών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr