Παράδοξα Μετεγγραφών: Φοιτητές με 4 χιλ. μόρια διεκδικούν θέσεις στις αντίστοιχες υψηλόβαθμες σχολές

Φοιτητές των 4 χιλ. μορίων διεκδικούν θέσεις στις αντίστοιχες υψηλόβαθμες σχολές με τις μετεγγραφές

Μετεγγραφές Φοιτητών 2019-2020: Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε να κάνουν μετεγγραφή από το τμήμα στο οποίο πέρασαν βάσει της βαθμολογίας τους από τις Πανελλαδικές, σε κάποιο άλλο τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Όπως έχει ανακοινωθεί, το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 27 Οκτωβρίου 2019, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία εδώ


Το παράδοξο είναι πως ορισμένοι φοιτητές οι οποίοι πέρασαν σε σχολές με τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις με ελάχιστα μόρια θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μετεγγραφή και να σπουδάσουν στις αντίστοιχες υψηλόβαθμες σχολές.

Ωστόσο, όπως μεταδόθηκε στο Star, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένοι φοιτητές οι οποίοι πέρασαν σε σχολές με ελάχιστα μόρια, εάν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις μετεγγραφής θα μπορέσουν να «μεταπηδήσουν» και να σπουδάσουν στις αντίστοιχες υψηλόβαθμες των Πανεπιστημίων.

Με τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη επί Υπουργείας Γαβρόγλου αξίζει να αναφερθεί πως φοιτητές που εισήχθησαν στο καινούργιο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με βάση 4.490 μόρια, εφόσον το δικαιούνται θα μετεγγραφούν στο αντίστοιχο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει βάση 17.959 μόρια.

Αυτή η βαθμολογική διαφορά δεν λαμβάνεται υπόψη με το ισχύον σύστημα. 

«Ασφυκτιούν» τα μεγάλα Τμήματα

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί από το γεγονός ότι πολλές μετεγγραφές φοιτητών που θα εγκριθούν θα αφορούν σε θέσεις στα μεγάλα και κεντρικά Τμήματα της χώρας, τα οποία είναι ήδη «υπερφορτωμένα» από πληθώρα φοιτητών, με άλλα, περιφερειακά τμήματα να μένουν με πολύ λιγότερους φοιτητές συγκριτικά.

«Στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι στους 230 εισακτέους που είχε θα προστεθούν από μετεγγραφές ακόμα 1000 φοιτητές με τον πρύτανη του Ιδρύματος να σκέφτεται σοβαρά να προσφύγει στη δικαιοσύνη», αναφέρει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας ΕΚΠΑ, Ναπολέων Μαραβέγιας.

Σχετικά με το ζήτημα του αριθμού εισαγωγής φοιτητών στα πανεπιστήμια της χώρας, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε δηλώσει, πριν λίγες ημέρες ότι θα ανοίξει το δρόμο στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, ώστε να ορίζουν εκείνες τον αριθμό των εισακτέων που θα δέχονται κάθε χρόνο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr