Κινητοποίηση διαμαρτυρίας φοιτητών στο Υπουργείο Παιδείας για μετεγγραφές και εστίες

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας φοιτητών στο Υπουργείο Παιδείας για μετεγγραφές και εστίες

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 29 Νοέμβρη αντιπροσωπείες Φοιτητικών Συλλόγων, μετεγγραφέντων φοιτητών και Συλλόγων Οικότροφων, με κύρια αιτήματα να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές των φοιτητών που το έχουν ανάγκη, να ολοκληρωθούν τώρα οι εισδοχές και κανένας να μη χάσει το εξάμηνό του, αλλά και να μη μείνει κανείς φοιτητής εκτός εστίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Σύλλογοι Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών, Πολιτικού ΝΟΠΕ, Οικονομικού ΝΟΠΕ, ΝΦΕΕΜΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών, ΣΕΜΦΕ, Αρχιτεκτονικής.

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και εκπρόσωπο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλείνει τα αυτιά της στα αιτήματα των φοιτητών».

Συγκεκριμένα, στα δίκαια αιτήματα των μετεγγραφέντων φοιτητών, η απάντηση ήταν ότι «με τόσους φοιτητές δεν υπάρχουν τα λεφτά για να λειτουργήσουν οι σχολές» και πως «αν μπουν όλοι αυτοί στις σχολές θα πέσει η ποιότητα»!

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε η κυβέρνηση και για τους πάνω από 300 πρωτοετείς φοιτητές, μόνο στην Αθήνα, που έμειναν έξω από τις εστίες τους!

Κάτω από την πίεσή τους, οι φοιτητές κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση ότι τις επόμενες δέκα μέρες θα βγουν τα αποτελέσματα των ενστάσεων των μετεγγραφέντων, ότι πάνω από 6 στους 10 φοιτητές που έκαναν ένσταση θα γίνουν δεκτοί και ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για να ανοίξει το σύστημα του Εύδοξου, ώστε να μπορούν όλοι οι φοιτητές από μετεγγραφή να πάρουν τα βιβλία του πρώτου εξαμήνου.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΓ του ΜΑΣ τονίζει πως «αποτελεί μεγάλη πρόκληση την ίδια ώρα που μιλάνε για τη "δίκαιη ανάπτυξη", να υπάρχουν εκατοντάδες φοιτητές που βλέπουν να κλείνει ο δρόμος προς τη μόρφωση!».

Απαντώντας στις προκλήσεις της κυβέρνησης περί έλλειψης πόρων, το ΜΑΣ τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να τα πάρει «από τα 4,2 δισ. που δίνουν στο ΝΑΤΟ, από τις νέες χρηματικές ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μονοπωλίων και να τα δώσουν στις ανάγκες των φοιτητών! Αυτό είναι το αντικειμενικό σήμερα! Επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι την ποιότητα των σπουδών δεν τη "ρίχνουν" οι φοιτητές που αγωνίζονται για να πάρουν όση περισσότερη γνώση μπορούν ολοκληρωμένα, αλλά η κυβέρνηση που με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό παγιώνει την τεράστια υποχρηματοδότηση, περνάει νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τις σπουδές μας, αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα, προχωράει σε αντιδραστικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών των σχολών.

Δεν επαναπαυόμαστε! Συνεχίζουμε! Τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας, ώστε να γίνουν πράξη οι όποιες δεσμεύσεις πήραμε, να εξασφαλίσουμε ότι όλοι οι φοιτητές θα πάρουν τη μετεγγραφή τους, ότι όλοι οι επαρχιώτες φοιτητές που δικαιούνται εστία θα πάρουν δωμάτιο. Μέσα από τους Συλλόγους μας, το Συντονιστικό των Μετεγγραφέντων Φοιτητών Αττικής και των φοιτητών που διεκδικούν δωρεάν στέγαση, δυναμώνουμε τον αγώνα. Δεν πάμε βήμα από τις σύγχρονες ανάγκες μας!», καταλήγει το ΜΑΣ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr