Μετεγγραφές σε φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα και με αδέρφια που σπουδάζουν - Τα Κριτήρια

Μετεγγραφές Φοιτητών: Στο Σχέδιο Νόμου για του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα και με αδέρφια που σπουδάζουν.

Το νέο πλαίσιο για τις Μετεγγραφές Φοιτητών και τις προϋποθέσεις που τίθενται περιγράφει με τη συνέντευξή στη Νέα Σελίδα ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου.

Χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε για τις μετεγγραφές των φοιτητών:

Έχετε ολοκληρώσει τη νέα ρύθμιση του πλαισίου για τις μετεγγραφές; Ποια είναι η φιλοσοφία της;

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα για όλα τα αδέλφια που είναι φοιτητές να σπουδάζουν στο ίδιο μέρος. Δίνουμε, δηλαδή, στις οικογένειές τους τη δυνατότητα να μην χρειάζεται να συντηρούν τρία σπίτια.

Με ποια κριτήρια θα γίνεται η αλλαγή σχολής;

Ο αδελφός μετεγγράφεται στην πόλη φοίτησης του αδελφού του. Αν δεν υπάρχουν αντιστοιχίες Τμημάτων στις δύο πόλεις, ο ένας εκ των δύο μετεγγράφεται στην πόλη των γονέων, εφόσον υπάρχει ΑΕΙ. Αν οι γονείς διαβιούν σε πόλη χωρίς ΑΕΙ ή αντιστοιχίες τμημάτων, οι δύο φοιτητές από κοινού μετεγγράφονται σε μια τρίτη πόλη με ΑΕΙ και για τους δύο.

Υπάρχουν προϋποθέσεις εισοδηματικού χαρακτήρα;

Μοναδική προϋπόθεση είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ, δηλαδή έως 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, 62.500 ευρώ για πενταμελή κ.ο.κ. (σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Υπουργός Παιδείας είχε αναφέρει το όριο των 40.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια).

Και οι φτωχές οικογένειες; Λαμβάνεται κάποια ειδική μέριμνα;

Για τις οικογένειες με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ κατά κεφαλήν, δίνεται η δυνατότητα να συντηρούν ένα μόνο σπίτι, αυτό των γονέων. Μεριμνούμε, δηλαδή, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη συντήρησης επιπλέον κατοικίας λόγω παιδιών που σπουδάζουν. Επισημαίνουμε ότι αυτές οι προβλέψεις θα λειτουργούν επιπλέον των πάγιων ρυθμίσεων περί μετεγγραφών που έχουν ειδικούς ευνοϊκούς όρους για τις οικονομικά ευάλωτες οικογένειες.

* Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για τις Μετεγγραφές των Φοιτητών αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα έχει ψηφιστεί έως τις αρχές του μήνα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας η ισχύς της ρύθμισης θα είναι από το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Την ενημερωτική σελίδα των Μετεγγραφών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Μετεγγραφές των φοιτητών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr