Οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια

Οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια - Τον Μάρτιο ο σχετικός Νόμος

Μετεγγραφές Φοιτητών: Οι μετεγγραφές των φοιτητών θα γίνονται με οικονομικά κριτήρια και μόνο, σημειώνοντας ότι αναμένεται άμεσα να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος, ώστε καμία οικογένεια δεν θα συντηρεί ένα σπίτι πέρα από το δικό της, δήλωσε στην ΕΡΤ1 το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε για τις μετεγγραφές:


Δημοσιογράφος: Μιας και μιλάμε για την οικονομική κρίση, έχετε υποσχεθεί ότι τα αδέλφια θα σπουδάζουν στην ίδια πόλη, κάνοντας τη χρήση του δικαιώματος της μετεγγραφής. Για να μην συντηρεί μία οικογένεια, όπως είπατε χαρακτηριστικά, πολλά σπίτια. Τώρα θα υπάρξουνε εδώ οικονομικά κριτήρια και από πότε θα ισχύσει;

Υπουργός: Αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια και θα ισχύσει από το εξάμηνο που μας έρχεται δηλαδή αρχές Μαρτίου. Η σχετική ρύθμιση θα έχει ψηφιστεί μέχρι 20-22 Ιανουαρίου. Συνήθως τα μαθήματα αρχίζουν τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο. Έχει σημασία ότι εμείς θα το ψηφίσουμε -γιατί πρέπει να είναι νόμος, δεν μπορεί να είναι Υπουργική Απόφαση- και καμία οικογένεια η οποία έχει οικονομικά προβλήματα δεν θα συντηρεί πάνω από ένα σπίτι εκτός από το δικό της όσα παιδιά κι αν έχει. Οποιαδήποτε οικογένεια τετραμελής έχει κάτω από 40.000 εισόδημα, τα αδέρφια θα είναι στην ίδια πόλη και θα φροντίσουμε να είναι σε πόλεις που υπάρχουν οι ειδικότητες. Και όταν το εισόδημα των οικογενειών είναι ακόμη χαμηλότερο και εκεί που ζουν οι οικογένειες υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα, τα αδέρφια θα μπορούν να έρχονται στις οικογένειές τους.

Δημοσιογράφος: Κε Υπουργέ τα Πανεπιστήμια το δέχονται αυτό;

Υπουργός: Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν παρά να το δεχτούν. Και θα σας πω για ποιον λόγο. Δεν είναι ένα θέμα επιβολής. Είναι ένα κοινωνικό μέτρο. Δεν μπορούν στη χώρα μας να μην μπορούν να σπουδάσουν παιδιά λόγω οικονομικής κατάστασης. Και όταν παίρνουν περισσότερους φοιτητές, παίρνουν και περισσότερα χρήματα, επιχορηγούνται παραπάνω. Αν και φέτος για πρώτη φορά αυξάνουμε την επιχορήγηση των Πανεπιστημίων κατά 50%. Έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια αυτό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της φοιτήτριας που απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας την μεγάλη αδικία που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι για μετεγγραφή αλλά κυρίως οι γονείς των φοιτητών αυτών όντας αναγκασμένοι να συντηρήσουν δύο και τρία σπίτια. Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ήταν τα ΠΡΩΤΑ που αποτέλεσαν αρωγό στην ανάδειξη του προβλήματος και αυτό αποτέλεσε προτροπή για την επίλυση του ζητήματος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Μετεγγραφές

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr