Πτυχιούχοι Μηχανικοί: Ζητάμε λύσεις εδώ και τώρα

Πτυχιούχοι Μηχανικοί: Ζητάμε λύσεις εδώ και τώρα

Με επιστολή - παρέμβαση στο Υπουργείο Παιδείας η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό αλλά και τον Υπουργό Υποδομών τα μέλη της Κίνησης Πτυχιούχων Μηχανικών διεκδικούν λύσεις εδώ και τώρα αναφορικά με την άσκηση του επαγγέλματος τους:

Το τελικό κείμενο που θα υποβληθεί αύριο στο υπουργείο παιδείας και στη συνέχεια στους υπόλοιπους αποδέκτες που αναφέρονται στο προοίμιο:


ΚΙΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Αθήνα 12/11/2018

ΠΡΟΣ:

1. Πρωθυπουργό
2.Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
3. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών
4. Πρόεδρο Τ.Ε.Ε.
5. Πρόεδρο ΕΕΤΕΜ
6. Σύνοδο Πρυτάνεων Τ.Ε.Ι. 
7. Πολιτικά Κόμματα

Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί αναμένουμε, μάταια, επί 35 χρόνια από την ελληνική πολιτεία να ρυθμίσει το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός μας. 

Η ανωτέρω παράλειψη μας εμποδίζει η/και μας αποκλείει από την άσκηση του επαγγέλματός μας και αποτελεί αφορμή να γινόμαστε αποδέκτες απαξιωτικής αντιμετώπισης από φορείς του δημοσίου και μη, προκαλώντας μας ανυπολόγιστη ηθική και επαγγελματική βλάβη όλο αυτό το διάστημα. 

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι: 

• Δεν δεχόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματά μας να αποτελούν προϊόν συντεχνιακής διαπραγμάτευσης με τους επαγγελματικούς φορείς των Διπλωματούχων Μηχανικών. Απαιτούμε να μας αναγνωριστούν τα Ε.Δ. που απορρέουν από τα προγράμματα σπουδών μας.  Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο! 

• Δεν ζητάμε καμία εξίσωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων με εκείνα των Διπλωματούχων ούτε να παρθούν δικαιώματα από καμία ειδικότητα για να δοθούν σε εμάς. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικών πεδίων ανάμεσα σε σχολές Α.Ε.Ι. και δεν σκοπεύουμε να το πληρώσουμε στερούμενοι των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας.  

• Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε διαφοροποίηση της τεχνικής ευθύνης που μπορούμε να αναλαμβάνουμε έναντι των Διπλωματούχων, καθώς αμφότεροι είμαστε απόφοιτοι Α.Ε.Ι. 

• Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφορετική διάρκεια σπουδών ανάμεσα στις Πολυτεχνικές Σχολές και τις Σχολές Μηχανικών των Τ.Ε.Ι, και αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στο πλήθος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων κάθε ειδικότητας και όχι με αδικαιολόγητους περιορισμούς αυτών. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα εξέλιξης μέσω της συνέχισης σπουδών ή αποδεδειγμένης επαγγελματικής εμπειρίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. 

• Δεν μας ενδιαφέρει ποιος φορέας θα ελέγχει το μητρώο και θα μας χορηγεί την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με βασική προϋπόθεση αυτός να μας αποκαλεί, τουλάχιστον, με το νόμιμο τίτλο μας – Πτυχιούχοι Μηχανικοί Α.Ε.Ι.- και να μην επιδίδεται στη χρήση απαξιωτικών επιθέτων όπως π.χ. Τεχνολόγος, Τεχνικός, Τεχνικές Επωνυμίες κλπ. 

Απαιτούμε την άμεση και με νόμο θέσπιση της ιδιότητας του ‘’Πτυχιούχου Μηχανικού’’ και τη ρύθμιση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματός μας και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων (και όχι προσόντων). Οι επαγγελματικές δραστηριότητες κάθε ειδικότητας να καθοριστούν από τις οικείες σχολές με βάση το γνωστικό αντικείμενο και το περιεχόμενο σπουδών μας, όπως έγινε και για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. 
Η περίοδος χάριτος και η διακομματική κοροϊδία που εισπράττουμε όλα αυτά τα χρόνια τελειώνουν εδώ.

Για την "ΚΙΝΗΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr