ΣΑΕΠ: Πτυχιούχοι μαζεύουν υπογραφές για τις καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων τους

ΣΑΕΠ: Πτυχιούχοι μαζεύουν υπογραφές για τις καθυστερήσεις αναγνώρισης των πτυχίων τους

Περισσότεροι από 2.100 πτυχιούχοι έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει στην επιστολή διαμαρτυρίας που αναμένεται να αποσταλεί προς τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Οι Πτυχιούχοι ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στην πολυετή καθυστερήση της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας και επαγγελματικών προσόντων των πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων από το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων


Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr: Η αναμονή αυτη ταλαιπωρεί χιλιάδες πτυχιούχους καθώς παρεμποδίζει την υγιή αξιοποίηση των προσόντων τους και δυσχεραινει τον βιοπορισμο τους.

Το Κείμενο της Επιστολής των Πτυχιούχων

Ζητάμε να δοθεί άμεση λύση στην πολυετή καθυστερήση της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας και  επαγγελματικών προσόντων των πτυχιούχων Κολλεγίων που έχουν σύμπραξη με ΑΕΙ κρατων - μελών της ΕΕ και των πτυχιούχων ΑΕΙ εξωτερικού  που έχουν φοιτήσει στο εξωτερικό και μεταφέρουν τα επαγγελματικά τους δικαιωματα στην χώρα μας. Η αναμονή αυτη ταλαιπωρεί χιλιάδες πτυχιούχους καθώς παρεμποδίζει την υγιή αξιοποίηση των προσόντων τους και δυσχεραινει τον βιοπορισμο τους. 

Βάσει της νομοθεσίας η διαδικασία αναγνώρισης ανήκει αποκλειστικά στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο συστάθηκε με το ΠΔ 38/2010 (ΦΕΚ 78 Α’), ως αποκλειστικά αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας. 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 

1. Σύμφωνα με τον νόμο (ΦΕΚ 4111/παρ 32) η διαδικασία εξέτασης και αναγνώρισης των εν λόγω πτυχίων ολοκληρώνεται υποχρεωτικά εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Παρά τα ανωτέρω στο νόμο οριζόμενα υφίστανται αναφορές εκατοντάδων  αποφοίτων για καθυστερήσεις της εξέτασης των αιτήσεων τους, διάρκειας έως και τριών ετών, πράγμα που συνιστά κατάφορη παραβίαση του σχετικού νόμου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα (02/11/2018) το ΣΑΕΠ  εχει μόλις ολοκληρώσει αιτησεις Φεβρουαρίου του 2016.

2. Οι συνεδριάσεις συνεχώς αναβάλλονται και η σύνθεση των μελών του ΣΑΕΠ συνεχώς αλλάζει με συνέπεια την αδυναμία συγκλίσεως της αρμόδιας επιτροπής, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αναγνώρισης των πτυχίων. 

3. Παρά  την αρμοδιότητα χορήγησης ισοτιμίας στα πτυχία, παραμένει ο ΣΑΕΠ καθ’ ύλην αναρμόδιος σχετικά με τη χορήγηση/αντιστοίχιση βαθμολογίας, με συνέπεια, οι υποψήφιοι προκηρυγμένων θέσεων να μοριοδοτούνται αναλόγως του βαθμού βάσης Ελληνικών Πανεπιστημίων (Βαθμός 5/10) 

Προς επίρρωση του συγκεκριμένου δικαιώματος μας, αναφερόμαστε: 

1. Στην έκθεση καταπέλτη που συνέταξε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (Μάιος 2016), η οποία ανέδειξε το πρόβλημα δυσλειτουργίας του ΣΑΕΠ με τίτλο: «Έκθεση ελέγχου α) στον ΕΟΠΠΕΠ και στον ΣΑΕΠ για τις διαδικασίες πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων και β) στις Περιφέρειες για τη διεξαγωγής των εξετάσεων έκδοσης επαγγελματικών αδειών». 

2. Στις άκαρπες διαμεσολαβήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη με σειρά εγγράφων προς την αρμόδια υπηρεσία, καθώς και το αίτημα που έθεσε υπόψιν του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (υπ’. Αριθμ. Πρωτ. 201351/20449/25.5.2015) ζητώντας τους λόγους των  υπέρμετρων καθυστερήσεων. Ωστόσο το αίτημα παραμένει αναπάντητο έως και σήμερα. 

3. Στις δεσμεύσεις των πολιτικών που έχουν διατελέσει Υπουργοί Παιδείας, καθώς και του σημερινού Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου για επίσπευση της διαδικασίας αναγνώρισης των πτυχίων, οι οποίες δεν είχαν κανένα αντίκρισμα. 

4. Στην παραβίαση των Κοινοτικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με την οποία τα κράτη - μέλη υποχρεούνται να εφαρμόζουν την αναγνώριση των πτυχίων (Κοινοτική Οδηγία 2005/36/ΕΚ). 

5. Στις επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις των βουλευτών πολιτικών κομμάτων που και αυτές είτε δεν απαντήθηκαν, είτε δεν οδηγήθηκαν στην λύση του προβλήματος. 

6. Στα εκατοντάδες δημοσιεύματα σε έντυπα / ηλεκτρονικά μέσα και κοινωνικά δίκτυα τα οποία αναδεικνύουν την σοβαρότητα του προβλήματος. 

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ 

Την  άμεση αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας του ΣΑΕΠ, προκειμένου να επεξεργάζονται οι αιτήσεις αναγνώρισης των πτυχίων, αυστηρώς εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζει η νομοθεσία. 

Την ύπαρξη σταθερής και μόνιμης επιτροπής επεξεργασίας των αιτήσεων προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα κωλυσιεργίας κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας. 

Την πιστοποίηση του ΣΑΕΠ ως φορέα καθ’ ύλην αρμόδιου για θέματα χορήγησης/αντιστοιχίας βαθμού των εν λόγω πτυχίων. 

Το ΣΑΕΠ μετά από τόσα χρόνια αδυνατεί να αναγνωρίσει εγκαίρως τους τίτλους σπουδών σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας στερώντας από όλους τους πτυχιούχους το δικαίωμα να αναγνωρίσουν και να ασκήσουν ισότιμα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στην Ελλάδα. 

Χιλιάδες απόφοιτοι περιμένουν στην ουρά αναγνώρισης με αποτέλεσμα πολλοί να φεύγουν στο εξωτερικό. Συνεπώς το φαινόμενο του brain drain και η ανεργία των νέων που ο Πρωθυπουργός Κος Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται πως θέλει να  καταπολεμήσει (όπως ακριβώς ανέφερε στην ομιλία εξαγγελίας της 83η Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης), συνεχώς αυξάνεται παρά αντιστρέφεται. Είναι υποκριτικό λοιπόν να μιλάμε για απορρόφηση και αφομοίωση των νέων στην αγορά εργασίας, όταν χιλιάδες ακόμα νέοι περιμένουν να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στην Ελλάδα. 

Σας παρακαλούμε να υπογράψετε ώστε να αλλάξει άμεσα αυτή η κατασταση! 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr