Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τις Αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Με 149 ψήφους, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, εγκρίθηκε επί της αρχής του από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις Αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη με αίτημα της ΝΔ, επί της αρχής, επί πέντε άρθρων και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, καταψήφισε το άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο. Το άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».


Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «όχι» σε όλα τα άρθρα, πλην του 34 που αφορά στην επιλογή, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών, το οποίο και υπερψήφισε.

Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο και «όχι» στα υπόλοιπα, τα οποία τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «παρών» στα άρθρα 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και στο 34. «Παρών» σε όλα τα άρθρα είπε η Ένωση Κεντρώων.

Το τελικό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι:

  • Επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 149 θετικές ψήφους έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».
  • Το άρθρο 3 (ακαδημαϊκές ελευθερίες-επαναφορά ασύλου) με 148 «ναι» έναντι 98 «κατά» και 12 «παρών» ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία.
  • Το άρθρο 15 (ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) ψηφίσθηκε με 148 «ναι» έναντι 89 «κατά» και 20 «παρών».
  • Το άρθρο 32 (διαδικασία ίδρυσης ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 149 θετικές ψήφους έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».
  • Το άρθρο 34 (επιλογή φοιτητών σε ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 163 «ναι» έναντι 74 «κατά» και 21 «παρών».
  • Το άρθρο 36 (διδασκόντων σε ΠΜΣ) ψηφίσθηκε με 149 θετικές ψήφους, έναντι 104 «κατά» και 5 «παρών».

Απουσίες

Από την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας απουσίαζαν συνολικά 43 βουλευτές.

Συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ν. Κοτζιάς, Π. Βράντζα και Αν. Μιχαηλίδης, από τους ΑΝΕΛ ο κ. Πάνος Καμμένος, από την ΝΔ οι: Ο. Κεφαλογιάννη, Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Δένδιας, Α. Ασημακοπούλου, Μ. Σαλμάς, Μ. Βορίδης, Αν. Κατσανιώτης, Κ. Κωντογεώργος, Λ. Αυγενάκης, Ελ. Ράπτη, Μ. Αντωνίου, , Γ. Καρασμάνης, Κ. Κουκοδήμος, Γ. Κεφαλογιάννης και Κ. Σκρέκας. Από την Δημ. Συμπαράταξη οι: Κ. Σκανδαλίδης, Αν. Λοβέρδος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Β. Βενιζέλος και Μ. Τζελέπης.Απο το Ποτάμι οι: Σπ. Λυκούδης, Γ. Αμυράς και Στ. Θεοδωράκης. Από το ΚΚΕ: Αλ. Παπαρήγα, Δ. Κουτσούμπας, Λ. Κανέλλη, Ν. Μωραϊτης, Γ. Γκιόκας, Θ. Βαρδαλής, Τ. Σταύρος, Κ. ΣτεργίουΔ. Μανωλάκου. Από την Ενωση Κεντρώων οι: Αρ, Φωκάς, Δ. Κατσιαντώνης. Από την ΧΑ οι Ν. Μιχαλολιάκος, Γ. Λαγός. Τέλος απουσίαζαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ν. Νικολόπουλος, Στ. Παναγούλης και Κ. Μάρκου.

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr θα δημοσιεύσουν άμεσα στην αρχική σελίδα όλες τις αλλαγές που ρυθμίζει το Νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μείνετε συντονισμένοι!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr