Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ

«Είναι σπάνιο να θέλεις να απομονωθείς και να κινείσαι εντελώς στο αντίθετο ρεύμα από αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες και οι εξελίξεις. Και όμως η κυβέρνηση κατορθώνει με ένα μαεστρικό τρόπο, να βρίσκεται συνεχώς ενάντια σε κάθε βήμα προόδου και εξωστρέφειας. Σαν να μην δέχεται ότι πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο οπισθοδρόμησης στον οποίο έχει υποπέσει, οδηγώντας τον χώρο της παιδείας πολλές δεκαετίες πίσω ανοίγοντας πληγές τις οποίες η Ελληνική πολιτεία χρόνια προσπαθεί να επουλώσει».

Τα παραπάνω δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.


«Πληγές», ανέφερε η γαλάζια φοιτητική παράταξη «όπως η επαναφορά του ασύλου στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, η επαναφορά των φοιτητών στα όργανα λήψης αποφάσεων των πανεπιστημίων με δικαιώματα για τα οποία δεν έχουν ή ακόμα καλύτερα δεν είναι λογικό να έχουν συγκροτημένη άποψη. Τα πλαφόν που επιβάλλονται στα μεταπτυχιακά προγράμματα μοναδικό επίτευγμα μπορούν να έχουν την μείωση της ποιότητας σπουδών καθώς όσο λιγότερα χρήματα διατίθενται για έρευνα τόσο στενεύουν τα περιθώρια εκπαιδευτικής εξέλιξης και καινοτομίας. Επιπλέον η σύσταση ακαδημαϊκών συμβουλίων ανώτατης εκπαίδευσης, οργάνων δηλαδή που υπερβαίνουν την "καθαρή" δομή των οργάνων του πανεπιστημίου περιορίζουν ακόμα περισσότερο την αυτοδιοίκηση που τόσο υποστηρίζετε πως προωθείτε».

«Όλα αυτά εγείρουν πολλά και σύνθετα ερωτήματα» παρατήρησε και απευθυνόμενη στον Υπουργό Παιδείας, έθεσε τα παρακάτω τρία καίρια ερωτήματα:

«Μήπως κύριε υπουργέ αντί πρώτο σας μέλημα να είναι ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση ενός τόσο σημαντικού τομέα όπως αυτός της παιδείας, είναι ο πλήρης έλεγχος και η κομματικοποίηση της; Μήπως προσπαθείτε να έχετε τελικά εσείς συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και όχι οι ίδιοι οι φοιτητές; Μήπως επιχειρείτε να δημιουργήσετε μελλοντικούς συνδικαλιστές, φυσικά προσκείμενους στον δικό σας πολιτικό χώρο;»

Επικρίνοντας αυστηρά τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, υπογράμμισε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Κύριε υπουργέ είναι καιρός να το αντιληφθείτε, ο κόσμος αγανακτά, εναντιώνεται και σας δείχνει με κάθε τρόπο ότι ακολουθείτε τον λάθος δρόμο. Στο βωμό της διατήρησης σας στην εξουσία, θυσιάζεται οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή. Παρουσιάζετε την απομόνωση ως επίδειξη δύναμης μιας χώρας η οποία προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, ενώ ο μοναδικός λόγος είναι το εκλογικό κοινό που συντηρείται με τις αποφάσεις αυτές. Κύριε υπουργέ συγγνώμη αλλά θεωρούμε ότι όχι απλά είστε κατώτερος των περιστάσεων αλλά ότι υπηρετείτε πιστά και με ευλαβική συνέπεια την ιδεολογική σας ταυτότητα».

Και συνεχίζοντας είπε χαρακτηριστικά: «Την ταυτότητα της περιθωριοποίησης, του άκρατου κρατισμού και της μη αποδοχής της διάκρισης των εξουσιών. Όσα χρόνια και αν θέλετε να μας γυρίσετε στο παρελθόν, θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε πράξη ενάντια στην αναβάθμιση των σπουδών μας και σε κάθε πολιτική που εξυπηρετεί συμφέροντα εκτός του πανεπιστημίου».

«Κύριε υπουργέ ένα αγαθό όπως η παιδεία, έπρεπε τουλάχιστον να το σέβεστε περισσότερο, όχι για μόνο ίδιον όφελος αλλά κυρίως για τους νέους ανθρώπους που επιλέγουν σε καιρούς κρίσης να επενδύσουν σε αυτή την χώρα» παρατήρησε αυστηρά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Και καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η γαλάζια φοιτητική παράταξη, τόνισε: «Ετυμολογικά κύριε υπουργέ να σας θυμίσουμε πως η πολιτική είναι το μέσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μιας κοινωνίας και όχι το μέσο με το οποίο εσείς σκοπεύετε να παραμείνετε στην εξουσία. Έχουμε εμπεδώσει την ικανότητα σας να παρερμηνεύετε τις έννοιες των θεσμών, αλλά είναι υποχρέωση μας να σας υπενθυμίζουμε τον ρόλο σας αφού εσείς εκ προθέσεως τείνετε να τον αγνοείτε».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα με όλες τις Αλλαγές που έρχονται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr