Υπουργός Παιδείας: Το 15% των Μεταπτυχιακών δυσφημίζει το Πανεπιστήμιο

Υπουργός Παιδείας: Το 15% των Μεταπτυχιακών δυσφημίζει το Πανεπιστήμιο

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης πως το 15% των Μεταπτυχιακών δυσφημίζει το Πανεπιστήμιο.

Σχετικά με τα Μεταπτυχιακά και τη δωρεάν φοίτηση

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Έχουμε καμία σαδιστική διάθεση εναντίον κάποιων ανθρώπων που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το 85% όλων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι άψογα. Είχε γίνει πέρσι η μελέτη από την κ. Σία Αναγνωστοπούλου, την οποία εκσυγχρονίσαμε φέτος, και δείχνει ότι το 85% των ΠΜΣ είναι εξαιρετικό. Υπάρχει όμως το 15%. Και το 15% δυσφημίζει το πανεπιστήμιο. Αυτές τις αυθαιρεσίες θέλετε να καλύψετε; Διότι το αυτοδιοίκητο δεν λέει πουθενά ότι ο Υπουργός δεν εποπτεύει. Έρχονται εκλογές καθηγητών τις οποίες αναπέμπουμε πίσω. Έτσι δεν είναι; Δεν σας άκουσα να λέτε ότι αυτή είναι μια αντισυνταγματική λειτουργία. Έρχονται τα οικονομικά και επίσης αναπέμπονται κάποιες φορές. Λέω, λοιπόν, ότι θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί αλλιώς καλύπτετε αυτούς που αυθαιρετούν. Και αυθαιρετούν εκείνοι οι οποίοι με τον τρόπο που υπολογίζουν τα δίδακτρα αφήνουν έξω τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες.

Τα πανεπιστήμιά μας, όσο δύσκολο κι αν σας είναι, παραμένουν δημόσια. Και τα τέλη φοίτησης θα είναι σύμφωνα με το κόστος και όχι με τη ζήτηση. Είναι μια βαθιά διαφορά ανάμεσά μας αλλά πρέπει να γίνει κατανοητή.

Σχετικά Με την Αξιολόγηση των Μεταπτυχιακών

Μιλήσατε γι’ αυτήν την υπόθεση της αξιολόγησης των ΠΜΣ . Εμείς τι κάνουμε; Θεωρούμε ότι η ΑΔΙΠ θα αξιολογεί. Πρώτον έχουμε μια δεύτερη διαδικασία αξιολόγησης. Ποιο είναι το πρόβλημα ακριβώς; Εσείς δεν ήσασταν όλοι αυτοί που λέγατε «αξιολόγηση και ξανά «αξιολόγηση»; Τώρα, που πάμε να βάλουμε και μια δεύτερη διαδικασία λέτε, «μπα,δεν πρέπει». Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί δεν τα γνωρίζετε καλά τα ζητήματα

Εμείς τι κάνουμε; Βάζουμε πολλά φίλτρα. Λέμε ότι το τμήμα θα αποφασίζει. Θα πηγαίνει σε μια επιτροπή μέσα στο πανεπιστήμιο που αποτελείται από όλους τους κοσμήτορες και προεδρεύει ο αρμόδιος αντιπρύτανης. Θα το ξαναβλέπουν. Θα πηγαίνει στη Σύγκλητο και μετά θα έρχεται στο Υπουργείο. Για ποιον λόγο; Θα έρχεται στο Υπουργείο, γιατί υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ. Και η απόφαση του ΣτΕ αυτό που λέει είναι πώς θα προστατεύσει όσο γίνεται περισσότερο τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα ώστε να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτό δημιουργείται μία επιτροπή, στην οποία θα υπάρχουν και πρυτάνεις -κάτι που προφανώς ξεχάσατε-, και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής ο Υπουργός θα αναπέμπει. Αν δεν τα θέλετε αυτά, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να σταματήσει η αυθαιρεσία. Διότι με όλη αυτή τη κουβέντα που γίνεται, ξεχνάμε ότι πολλά μεταπτυχιακά είναι δωρεάν. Πολλά μεταπτυχιακά έχουν ένα συμβολικό τέλος. Αλλά υπάρχει και ένα 15%, όπως σας είπα, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα μπορέσει να γίνει περισσότερο ακριβό το μεταπτυχιακό.

Εμείς πάντως για να είμαστε πολύ ειλικρινείς, θα θέλαμε να είναι όλα δωρεάν. Σήμερα, δεν είναι ρεαλιστικό αυτό. Δεν είναι ρεαλιστικό ούτε καν ως αίτημα. Γι’ αυτό λέμε να υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορέσουμε να ελέγξουμε, το λέω ξανά και ξανά, τις αυθαιρεσίες.

Άρα, ακαδημαϊκοί κανόνες, ποιότητα, υπέρ των οικονομικά αδύναμων, εκείνων που έχουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια να εγγραφούν στα μεταπτυχιακά. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μην ταλαιπωρηθούμε άλλο με αυτόν το δικονομίστικο τρόπο διότι, ουσιαστικά, πάτε με αυτούς τους τρόπους να καλύψετε αυτούς που υπονομεύουν ένα από τα καλύτερα στοιχεία των πανεπιστημίων μας σήμερα που είναι τα μεταπτυχιακά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα με όλες τις Αλλαγές που έρχονται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr