Απάντηση Υπουργού Παιδείας για τις ξενόγλωσσες σπουδές στα Πανεπιστήμια

Απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής για τις ξενόγλωσσες σπουδές στα Πανεπιστήμια

Απαντώντας σε αναφορές της αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ξεκαθάρισε για το θέμα των ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών στα Πανεπιστήμια:

«Ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά υπάρχουν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Για τα προπτυχιακά, το είπαμε χθες και θα το ξαναπούμε, διαβάστε τον νόμο και μην σπεκουλάρετε. Δεν υπάρχουν προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε πτυχίο. Υπάρχουν τμήματα που έχουν προγράμματα που οδηγούν σε πτυχίο. Και ερωτώ: Τι λέτε στους χιλιάδες Γιαπωνέζους -φαίνεται ότι έχετε επαφές που εμείς δεν έχουμε- στους χιλιάδες Κινέζους και στους χιλιάδες Αμερικάνους που προσπαθούν να έρθουν στον τόπο μας -εμείς έχουμε κλειδώσει τις πόρτες διότι είμαστε εμμονικοί και εσωστρεφείς- και ρωτούν το πολύ απλό: ‘από πού θα παίρνουμε πτυχίο εμείς; Και αν έρθουμε και πάρουμε πτυχία, θα μπορούμε να πάμε και σε ένα άλλο πανεπιστήμιο;’.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Προσέξτε την απάντηση, για να μην δεσμευτείτε σε αντισυνταγματικά πράγματα. Αυτό που λέμε είναι ότι αφού το Διεθνές Πανεπιστήμιο δίνει αυτή τη δυνατότητα, θα γίνεται συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Δεύτερον, υπάρχουν μαθήματα σε ξένες γλώσσες στα κατ’ επιλογήν. Τρίτον, υπάρχουν ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά μαθήματα.

Μην επιμένετε σε μια μεταφυσική η οποία μας υποτιμά ως χώρα. Ότι, δηλαδή, θα έρθουν εδώ οι Κινέζοι και θα σώσουν την Ελλάδα και τα πανεπιστήμιά της. Είναι σοβαροί άνθρωποι οι Κινέζοι».

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός έθεσε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη -που επικαλέστηκε Εκθέσεις της Εθνικής Τράπεζας και του ΙΟΒΕ- το εξής ερώτημα:

«Έχω την αίσθηση ότι ορισμένοι που επικαλούνται την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας και του ΙΟΒΕ, δεν έχουν διαβάσει τις Εκθέσεις. Αυτές οι Εκθέσεις –η μια το λέει, η άλλη το υπαινίσσεται με μεγάλη σαφήνεια- είναι υπέρ των διδάκτρων στα προπτυχιακά. Και ρωτώ: Είστε υπέρ των διδάκτρων στα προπτυχιακά στα δημόσια πανεπιστήμια; Τίποτα δεν φαίνεται να είναι προφανές σε αυτή την αίθουσα γι’ αυτό και τα ξεκαθαρίζουμε Χαίρομαι που η Δημοκρατική Συμπαράταξη τουλάχιστον δεν είναι υπέρ των διδάκτρων στα προπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων. Μια απλή ερώτηση έκανα και φαίνεται ότι απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου, χωρίς δίδακτρα στα προπτυχιακά;».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr