Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα καταργήσουμε το Νομοσχέδιο ΑΕΙ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα καταργήσουμε το Νομοσχέδιο ΑΕΙ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο της συνεδρίασης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου «σκουπα» και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» δήλωσε πως θα "καταργήσει το Νομοσχέδιο".

Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει το Νομοσχέδιο και ότι το Νομοσχέδιο θα αποτελεί απόδειξη ότι πως η κυβέρνηση επιχείρησε να γυρίσει πίσω την Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας.


Συγκεκριμένα:

Τη δέσμευση του ιδίου και της Νέας Δημοκρατίας πως όταν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα καταργήσει το νόμο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που το νομοσχέδιο πάει να επιβάλει. Δεσμεύομαι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα το καταργήσει. Θα αποτελεί στο μέλλον απόδειξη πως μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση”, επεσήμανε, από το βήμα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε τόνους ιδιαίτερα καυστικούς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το κυβερνητικό οικοσύστημα της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου ρέπει προς τον αυταρχισμό. 

"Η πολιτική παρακμή της κυβέρνησης και η ροπή της στον αυταρχισμό αποτυπώνεται στον τρόπο που νομοθετεί. Με νόμους-σκούπες και αναρίθμητες τροπολογίες. Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συνένοχος είναι και ο πρόεδρος της Βουλής. Το προαύλιο της Βουλής δε μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρία. Και όταν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής. Αναρωτιέμαι εάν στη θέση του Ρουβίκωνα ήταν μία άλλη ομάδα τι θα έπραττε; Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Αλλά σήμερα η προσοχή μας είναι στο μείζον ζήτημα της Παιδείας. Αλλά θα το ξανασυζητήσουμε, γιατί η νομοθετική πρωτοβουλία ευτελίζεται...”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η συγκυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου είναι επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον των νέων ανθρώπων. "Πολλοί από τους ΑΝΕΛ ως βουλευτές και στελέχη της ΝΔ είχατε στηρίξει πρωτοβουλίες σε εντελώς αντίθεση κατεύθυνση από το αυτό το νομοσχέδιο. Μαζί και ο πρόεδρός σας. Αλλά σήμερα, για μία θέση υπουργική θα ψηφίσετε ό,τι σας ζητηθεί. Αποτελείται μία συγκυβέρνηση επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον των νέων ανθρώπων. Σήμερα φέρνετε ένα νομοσχέδιο που υποβαθμίσει τα ελληνικά πανεπιστήμια. Που επαναφέρει την άκρατη κομματικοποίηση. Που ανασύρει την αναχρονιστική άποψη για το άσυλο. Που πνίγει τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Που οδηγεί τους νέους επιστήμονες πιο κοντά στην ανεργία. Εξίσωση προς τα κάτω και ισοπέδωση φέρνετε. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο με 30 τροπολογίες. Νομοθετείτε κ. Τσίπρα αγνοώντας το κλίμα συναίνεσης που κατακτήθηκε στον τομέα της εκπαίδευσης. Είπατε πως κάνατε διάλογο. Δε μας είπατε πως η ακαδημαϊκή κοινότητα εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις. Που προκλητικά εσείς κ. Τσίπρα και ο υπουργός σας δε λάβατε υπόψιν σας”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.  

Κρατώντας συνεχώς τέμπο δριμύτατου "κατηγορώ” κατά της συγκυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το οικοδόμημα ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων κόβει το οξυγόνο από τα πανεπιστήμια, ενώ ανέφερε πως όλο το νομοσχέδιο διέπεται από οπισθοδρομική αντίληψη. "Θέλετε μία Ελλάδα που οι πολίτες θα ζουν με τους όρους που εσείς επιβάλετε. Αλλά η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Δε θα γίνει όμηρος μίας παρέας που όταν δεν παρανομεί συκοφαντεί και όταν δε συκοφαντεί επιχειρεί να διχάσει. Η χώρα μαζί σας δεν έχει μέλλον. Η αποτυχία της κυβέρνησης δεν είναι αποτυχία της χώρας”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έφερε στο προσκήνιο πέντε άξονες της γαλάζιας παράταξης για την επόμενη ημέρα της ανώτατης εκπαίδευσης:

- Την ενίσχυση αυτοτέλειας των πανεπιστημίων.

- Την αξιολόγηση. 

- Την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. "Πάταξη των φαινομένων βίας και ανομίας. Μικρές μειοψηφίες με φασίζουσες νοοτροπίες δε θα επιβάλουν τις απόψεις τους με τη βία”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

- Τη σύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας με την παραγωγική διαδικασία. 

- Την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να μπορούν να ιδρυθούν και στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

"Εδώ δε συζητάμε απλά για ένα νόμο. Αλλά για τον ίδιο το χαρακτήρα που θα έχει η Πατρίδα μας. Η Παιδεία είναι η ψυχή της χώρας και αυτήν την ψυχή δε θα σας επιτρέψουμε να την αμαυρώσετε. Ας βλέπετε χαμογελαστά πρόσωπα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία σας. Τα πρόσωπα των Ελλήνων που αντικρίζουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και του ΕΝΦΙΑ δεν είναι χαμογελαστά. Ό,τι και να κάνετε, τα πεπραγμένα σας στην εξουσία θα εξακολουθούν να σας καταδιώκουν. Ο κ. Βαρουφάκης έφτασε στο σημείο να δώσει ακόμα και sms. Ήσασταν διατεθειμένοι να συζητήσετε κάτι που ήταν ανάθεμα για τα υπόλοιπα κόμματα. Την έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν στην εξεταστική επιτροπή που θα κάνουμε. Γιατί οι πολίτες θα μάθουν την αλήθεια”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. "Είστε ο καλύτερος υπερασπιστής μίας μειοψηφίας της παρακμής. Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταργηθεί και τα πανεπιστήμια θα ανασάνουν ξανά. Η Ελλάδα θα γίνει ξανά η χώρα των ίσων ευκαιριών”, ανέφερε.  

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr έχουν συνδεθεί με την Ολομέλεια της Βουλής για να παρακολουθήσετε τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «σκουπα» και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΕΛΑΚΙ

Ο Υπουργός Παιδείας για το Νομοσχέδιο ΑΕΙ - Τι περιλαμβάνει η Πολυτροπολογία

Στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου με όλες τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ)

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr