Τρία Ελληνικά Πανεπιστήμια θα κατασκευάσουν μικροδορυφόρους για το για το Δημόσιο

Τρία Ελληνικά Πανεπιστήμια θα κατασκευάσουν μικροδορυφόρους για το για το Δημόσιο

«Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης» σημειώνει ο Ν. Παππάς.

Η συμφωνία για κατασκευή τριών μικροδορυφόρων ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών κι Ενημέρωσης, Νίκο Παππά. Η επερχόμενη συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και τριών πανεπιστημίων της χώρας, το Δημοκρίτειο, Πελοποννήσου και Πατρών.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Ο κ. Παππάς και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος συναντήθηκαν με τους καθηγητές δύο εκ των τριών πανεπιστημίων,τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κώστα Μασσέλο και τον καθηγητή πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων, Βασίλη Κωστόπουλο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παππάς «σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος κατασκευής συστήματος μικροδορυφόρων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και βέβαια, θα έχουμε αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος. Ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινάνε από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία όχι μόνο μπορεί να επαναφέρει στη χώρα μας επιστήμονες αλλά και να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής κι απασχόλησης σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους. Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και νομίζουμε ότι είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί την Ελλάδα να τη βάλει στην τροχιά της νέας ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας αλλά κι εγχώριας παραγωγής υψηλής τεχνολογίας».

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί το έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Βασίλης Μαγκλάρας «ο τομέας του διαστήματος μπορεί να είναι και μπορεί να γίνει ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας».

Οι δύο μικροδορυφόροι αναμένεται να είναι έτοιμοι σε 18 μήνες για εκτόξευση από τη μέρα της υπογραφής, ενώ η κατασκευή τους θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από επιστημονική ομάδα ερευνητών. Οι δυο μικροδορυφόροι θα εξυπηρετούν ανάγκες του δημοσίου για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς για παρακολούθηση της γης, για θέματα πολιτικής προστασίας και καιρικά φαινόμενα. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαστημικής πολιτικής, η οποία θα οργανωθεί από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr