Ιατρικές Σχολές: Χάνεται η ειδικότητα του ιατροδικαστή!
Είδος προς εξαφάνιση αποτελούν οι ιατροδικαστές στη χώρα μας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ιατρική ειδικότητα αλλά και, κυρίως, για την επιβάρυνση, οικονομική και ψυχολογική, που μετακυλίεται στους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ) για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία αναφορικά με τους ιατροδικαστές, είναι άκρως απογοητευτικά: περισσότεροι από τους μισούς νομούς της επικράτειας δεν διαθέτουν ιατροδικαστή στις δημόσιες δομές τους και στο ΕΣΥ υπηρετούν μόλις 2 μόνιμοι ιατροδικαστές καθώς και 11 επικουρικοί, δηλαδή συμβασιούχοι επιστήμονες.
Επίσης, στις 7 ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της χώρας υπηρετούν 7 συνολικά μέλη ΔΕΠ- ιατροδικαστές. Από αυτούς 2 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και από ένας (1) σε Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα. Σημειωτέον ότι ο ιατροδικαστής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθεί, οπότε θα δημιουργηθεί άλλο ένα κενό.
Οι Ιατρικές σχολές Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας δεν έχουν ούτε ένα καθηγητή- ιατροδικαστή.
Η κατάσταση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για τους νέους ιατρούς καθώς ολοένα και λιγότεροι αποφασίζουν να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο. Είναι ενδεικτικό πως στα 4 τμήματα της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αναμονή για την ειδικότητα, ενώ σε κάποια από αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος εδώ και αρκετό καιρό.
Τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία για το μέλλον της ιατροδικαστικής που «χάνεται» συζήτησαν σε χθεσινή τους συνάντηση το Δ.Σ της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος.
«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών. Δεν μπορούμε να ακούμε για χιλιάδες διορισμούς ιατρών και να μην προκηρύσσονται κάποιες ελάχιστες θέσεις ιατροδικαστών. Οι θέσεις αυτές πρόκειται να καλύψουν μεγάλες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΙΕ, κ. Γρηγόρης Λέων, επισημαίνοντας πως οι ελλείψεις σε ιατροδικαστές οδηγούν τους κατοίκους των ‘προβληματικών’ περιοχών να χρεώνονται με τεράστια ποσά αλλά και να επιβαρύνονται ψυχολογικά για τη μεταφορά των νεκρών πχ σε περίπτωση που απαιτείται νεκροτομή ή για τη μετακίνηση ατόμων που χρειάζονται πχ ιατροδικαστική έκθεση για βιασμό, ξυλοδαρμό κ.α.
Ο κ. Βλασταράκος δεσμεύτηκε ότι θα κοινοποιήσει το θέμα στους αρμόδιους φορείς και θα κάνει όποιες ενέργειες απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος.