Το πείραμα «Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας»

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Το πείραμα «Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας»

Προς Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Επιχειρηματιών και κάθε τοπικό άρχοντα του Αγρινίου: Mε αφορμή το δημόσιο διάλογο που εξελίσετε τον τελευταίο καιρό σχετικά με το μέλλον των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την πόλη του Αγρινίου θα θέλαμε να συμβάλουμε από την πλευρά μας, ύστερα από την πολυετή εμπειρία μας στην διεκδίκηση αναβάθμισης των τμημάτων. 

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από όταν η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζει την μετονομασία του τμήματος μας (Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Οι καθηγητές του τμήματος εναρμονισμένη με την ανάγκη για την κατοχύρωση του τμήματος και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων προχωρούν στην αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών και στην προκύρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ με την ιδιότητα του Μηχανικού.

Πρωτού καλά η φοιτητική κοινότητα προλάβει να αισθανθεί ασφάλεια για το μέλλον που προδιαγράφετε για το τμήμα, η αυτονόμηση των τμημάτων σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας έρχεται και γκρεμίζει κάθε πορεία προς οποιαδήποτε αναβάθμιση. Η ευθύνη της Διοικούσας Επιτροπής και του προέδρου της είναι τεράστια αφού για όλα τα χρόνια λειτουργίας του, το ΠΔΕ δεν έκανε το παραμικρό βήμα στην εκπλήρωση των ουσιαστικών στόχων που είχε θέση το τμήμα. Αυτοί οι στόχοι θα ωφελούσαν πάνω από όλα την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς επιχειρηματίες που θα έβλεπαν στην πόλη τους ένα αναγνωρισμένο πολυτεχνικό τμήμα. Το Αγρίνιο θα αναβαθμιζόταν αποκτώντας ένα ιδιαίτερο πρεστίζ από το μοναδικό ερευνητικό έργο του τμήματος ΔΠΦΠ που πλέον θα ήτανε αναγνωρισμένο και ως πολυτεχνικό και υποψήφιοι φοιτητές θα είχανε περισσότερα κίνητρα να επιλέξουν το τμήμα.

Με το σχέδιο Αθηνά ενορχηστρωμένα το τμήμα μας δέχεται επίθεση. Την κατρακύλα σώζουν τυχαία γεγονότα που σπρώχνουν το τμήμα στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Ενώ το 2016 καθηγητές που εξυπηρετούν τις φιλοδοξίες τους με τον τότε πρόεδρο κ. Δημόπουλο, προτείνουν το τμήμα να αλλάξει φύση και να μετατραπεί σε 4ετούς φοίτησης, κάνοντας έτσι εύκολο την επιδίωξη το πανεπιστημίου Πατρών για συγχώνευση εκτός πολυτεχνικής. Την ίδια περίοδο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τα τμήματά του διεκδικεί την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής και ένταξη αποφοίτων στο ΤΕΕ ενώ ο Δήμος Αγρινίου κόπτεται με συγκεντρώσεις για να μην «φύγει το Πανεπιστήμιο από την πόλη».

Τα χρόνια πέρασαν και το πλήρωμα της ιστορίας έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που εξ’αρχής ήτανε δεδομένο. Τα συγκεκριμένα τμήματα που ιδρύθηκαν με χρηματοδότητηση του προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ, για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα και όχι να εξυπηρετήσουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απολαμβάνει την ίδρυση Πολυτεχνικής σχολής, προσθέτωντας μεγαλύτερο κύρος στην πόλη των Ιωαννίνων, και τα τμήματα του Αγρινίου επιστρέφουν για άλλη μια φορά στην μίζερη αυτή κουβέντα. Τα τμήματα του Αγρινίου, άρχισε να τα χάνει το Αγρίνιο από την υποβάθμισή τους κατά την αυτονόμηση των τμημάτων. Συνεχής υποχρηματοδότηση, φυγή μελών ΔΕΠ σε ένα περιβάλλον οξυμένης οικονομικής κρίσης που στο τέλος αφήνει μόνο τμήματα υπό αμφισβήτιση.

Δυστυχώς σήμερα έρχονται πάλι στην επιφάνεια σενάρια τα οποία βλάπτουν το λαό του Αγρινίου αλλά κυρίως τους φοιτητές και τους αποφοίτους των τμημάτων. Διεκδικείται η αυτονόμηση ενός πανεπιστημίου σε μια περιφέρεια η οποία ήδη έχει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Διεκδικείται η ομοσπονδιοποίηση με ΤΕΙ υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο τα τμήματα κάτι που θα λειτουργήσει αρνητικά σε όποια διεκδίκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και άρα κάνοντας τα τμήματα μη ελκυστικά. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για μελλοντική κατάργηση των τμημάτων του Αγρινίου, αφήνοντας τα στο έλεος της απαξίωσής τους. Αυτό ακριβώς είναι ενάντια στο λαό του Αγρινίου, σε φοιτητές και σε απόφοιτους.

Δεν θέλουμε να θυμόμαστε το ζοφερό παρελθόν όπου άτομα άσχετα με την ακαδημαϊκότητα προσπάθησαν να διαχειριστούν ένα πανεπιστήμιο μόνο στα χαρτιά και μάλιστα χωρίς να προωθήσουν αιτήματα μετονομασίας, ούτε ήταν παρόντες σχεδόν ποτέ στο πανεπιστήμιο. Πρυτάνεις από skype ονειρευόμαστε να γίνουμε όλοι.

Είμαστε κατά της αυτονόμησης του Πανεπιστημίου για τους παρακάτω λόγους:

1. Τα σχέδια για την δημιουργία σχολής Αειφόρου ανάπτυξης δεν συμβαδίζουν με τους στόχους του τμήματος ΔΠΦΠ καθώς ανήκει σε πολυτεχνική σχολή και το ενδεχόμενο να ενταχτεί σε μια τέτοια σχολή, στερεί από τους αποφοίτους την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικού.

2. Τα 3 τμήματα μεταξύ τους είναι διαφορετικού αντικειμένου και δεν μπορούν να αναπτύξουν ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ τους.

3. Το πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται ανάμεσα στα καλυτέρα πανεπιστήμια της χώρας και της παγκόσμιας κατάταξης.

4. Την περίοδο αυτονόμησης του πανεπιστημίου σε Δυτικής Ελλάδας, δεν είχαμε πολλές φορές ούτε χαρτί για εξεταστική.

5. Η διοικούσα επιτροπή ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση υποβάθμισης των τμημάτων, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε τίποτα υπό την διοίκηση της, από το όσα υποστηρίζονται ότι θα γίνουν σήμερα εάν επανιδρυθεί το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που κανείς Αγρινιώτης πολιτικός ή επιχειρηματίας δεν βοήθησε στην ανάπτυξη των πανεπιστημιακών τμημάτων κάτω από την στέγη δυο μεγάλων Πανεπιστημίων Ιωαννίνων- Πατρών αλλά ούτε κατά την περίοδο αυτονόμησης του. Επίσης ούτε τον λόγο που στο Αγρίνιο πρέπει να υπάρχει αυτόνομο πανεπιστήμιο την στιγμή που σε μια ώρα από την πόλη υπάρχουν πανεπιστήμια με ιστορία 50 ετών και εθνικός στόχος είναι η συγχώνευση τμημάτων και όχι η δημιουργία νέων πανεπιστημίων. Αντί λοιπόν να κοιτάμε την δημιουργία νέων σχολών και την ισχυροποίηση των υπαρχόντων, ακόμα και σήμερα για πολιτικούς λόγους έχουμε την αφαίμαξη των τμημάτων με ενδεχόμενο μεταφοράς (σήμερα, σε 5χρονια, στο άμεσο μέλλον), μόνο και μόνο επειδή δεν έγιναν ποτέ υποδομές. Δηλαδή περιοχές όπως η Θράκη, η Κρήτη κ.α που έχουν ένα Πανεπιστήμιο και παραρτήματα στις μεγαλύτερες πόλεις του νομού, κάτι λάθος κάνουν.

Ωστόσο η υποβάθμιση του τμήματος ΔΠΦΠ συνεχίζει να υφίσταται ακόμα και σήμερα, από το πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς το αίτημα της μετονομασίας απορρίφτηκε από την κοσμητεία με την δικαιολογία ότι δεν συνάδουν τα ακαδημαϊκά του χαρακτηριστικά, με αυτά των Μηχανικών.

Έτσι λοιπόν αν κάποια μεταφορά πρέπει να γίνει, είναι η διοικητική μεταφορά των τμημάτων στο φυσικό τους ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που με τις επίσημες αποφάσεις του στήριζε την αναβάθμιση της παιδείας που παρέχεται από τα τμήματα και τα δικαιώματα των αποφοίτων του. Ενώ το σενάριο περί ανάπτυξης ενός ΝΕΟΥ αυτοδύναμου ΤΕΙ στον νομό με έδρα το Αγρίνιο και την χωροταξική μεταφορά των τμημάτων, θα ήταν μια αξιόλογη εξέλιξη για εμάς και για τον λαό του Αγρινίου.

Σύλλογος Διπλωματούχων Διαχειριστών Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων