Πέφτουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια από την παγκόσμια κατάταξη

Πέφτουν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη

Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια σημείωσαν στην Παγκόσμια Κατάταξη, καθώς κανένα δεν βρίσκεται στη λίστα με τα πρώτα 400 καλύτερα του κόσμου. 

Σύμφωνα με την διεθνή κατάταξη QS World University Rankings για το 2018 στην οποία κατατάσσονται τα 959 κορυφαία πανεπιστημιακά διεθνώς κανένα ελληνικό ΑΕΙ δεν βρίσκεται στις πρώτες 400 θέσεις καθώς ακόμη και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), υποχώρησε από την 395η θέση που βρέθηκε το 2017, στις θέσεις 401-410, όπως γράφει η Καθημερινή. 


Υποχώρηση όμως και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που από την ομάδα 491-500 το 2017, πλέον συγκαταλέγεται στην ομάδα 501-550.

Αντίθετα σταθερά στην ομάδα 651-700 βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) το οποίο το 2017 βρέθηκε στην ομάδα των 701+, και για το 2018 βρίσκεται στην ομάδα 801-1.000 ενώ υποχώρηση σημείωσε και το Πανεπιστήμιο Πατρών (από την ομάδα 651-700 στην ομάδα 701-750).

Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια λαμβάνουν τη χειρότερη βαθμολογία για τη μέτρηση του δείκτη φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ που αξιολογεί το επίπεδο των πόρων που ένα πανεπιστήμιο είναι σε θέση να αφιερώσει στη διδασκαλία.

Τα ελληνικά ΑΕΙ σημειώνουν, επίσης, πτώση στους δείκτες της φήμης των ακαδημαϊκών ενώ λαμβάνουν χαμηλότερη βαθμολογία στην έρευνα που μετράει τη γνώμη των εργοδοτών.

Στον αντίποδα, στην κορυφή της έρευνας QS World University Rankings βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά το ΜΙΤ και ακολουθούν για άλλη μια χρονιά το Stanford και το Harvard.

Τα κορυφαία 10 πανεπιστήμια στον κόσμο

  1. MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY (MIT) ΗΠΑ
  2. STANFORD UNIVERSITY ΗΠΑ
  3. HARVARD UNIVERSITY ΗΠΑ
  4. CALIFORNIA INSTITUTE OF TECHNOLOGY (CALTECH) ΗΠΑ
  5. UNIVERSITY OF CAMBRIDGE Ηνωμένο Βασίλειο
  6. UNIVERSITY OF OXFORD Ηνωμένο Βασίλειο
  7. UCL (UNIVERSITY COLLEGE LONDON) Ηνωμένο Βασίλειο
  8. IMPERIAL COLLEGE LONDON Ηνωμένο Βασίλειο
  9. UNIVERSITY OF CHICAGO ΗΠΑ
  10. ETH ZURICH (SWISS FEDERAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY) Ελβετία

Όλα τα τελευταία νέα για τις Κατατάξεις Πανεπιστημίων μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr