Επανάσταση χωρίς αιτία το σχέδιο «Αθηνά»

Στα 50 εκατομμύρια υπολόγιζε η κυβέρνηση την εξοικονόμηση που θα προέκυπτε από το σχέδιο «Αθηνά», που προκάλεσε αναστάτωση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πριν από περίπου ένα χρόνο. Οπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία, όλη η «φασαρία» έγινε... τσάμπα.

Από το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν εξοικονομήθηκε ούτε ένα ευρώ, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος». 

«Το σχέδιο Αθηνά ξεκίνησε με σωστά βήματα, αλλά στην πορεία ελήφθησαν πολιτικές αποφάσεις που επηρέασαν το αποτέλεσμα», δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Αρχής για την αξιολόγηση των ανώτατων ιδρυμάτων (ΑΔΙΠ), Ευάγγελος Κουφαδάκης. Οπως προσθέτει, η Αρχή έθεσε κριτήρια για το πώς πρέπει να αξιολογηθούν τα τμήματα των ΑΕΙ, αλλά αυτά ελήφθησαν υπόψη σε κάποια, ενώ σε άλλα όχι.


«Δεν θα υπάρξει Αθηνά Νο 2 υπάρχει μόνο η οικονομική κρίση και ο κ. Σταϊκούρας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφαδάκης. «Τα ιδρύματα θα πρέπει να ξανασκεφτούν μόνα τους την πορεία και τους στόχους τους και τα ποια τμήματα θα πρέπει να λειτουργήσουν και ποια να κλείσουν».

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία για το σχέδιο «Αθηνά», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έκλεισε κανένα τμήμα, ούτε περιορίστηκαν τα οικονομικά, όπως και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σε άλλα όμως όπως το Δημοκρίτειο Θράκης, έγινε οικονομία 100 ευρώ. Τόσο κέρδισε το πανεπιστήμιο από την ανάπτυξη των Τμημάτων Πολιτικής Οικονομίας και Κοινωνικής Διοίκησης που κράτησαν τους ίδιους καθηγητές, αλλά δεν έχουν πλέον πρόεδρο, ο οποίος λάμβανε επίδομα 100 ευρώ για τη θέση του.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr