Πανεπιστημιούπολη για Startups

Πανεπιστημιούπολη για Startups

H μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη για τα startups στον κόσμο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές Ιουλίου στο Παρίσι, με σκοπό να προσελκύσει νέα ταλέντα και χρηματοδότες καθώς και να προωθήσει την γαλλική τεχνολογία εντός κι εκτός των συνόρων της. Ο Σταθμός F στεγάζεται στο Halle Freyssinet, έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο 34.000 τ.μ. που βρίσκεται στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, θα στεγάσει 1000 startups.

Εμπνευστής και χρηματοδότης του Σταθμού F, μαζί με το Ταμείο Καταθέσεων και τον Δήμο του Παρισιού, είναι ο Γάλλος επιχειρηματίας Ξαβιέ Νιέλ, ιδιοκτήτης της Free, μιας από τις πιο ανταγωνιστικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών στην Γαλλία και ιδρυτής του Σχολείου 42, μιας σχολής που προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε πληροφορική σε νέους από 18 έως 30 ετών. Οκτακόσιοι φοιτητές αποφοιτούν κάθε χρόνο από την σχολή που λειτουργεί από το 2013.


Η ομάδα του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Γουιλμότ και Συνεργάτες που ανέλαβε την ανάθεση, σχεδίασε μεγάλους κι ευέλικτους χώρους υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες κατασκευής και παρέχοντας την υποδομή για ψηφιακές δυνατότητες υψηλών προδιαγραφών, με σκοπό να προσφέρει ένα δημιουργικό και ζωντανό περιβάλλον στις επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν εκεί.

Εκτός από τα γραφεία, θα συστεγάζονται ένα εργαστήριο που θα κατασκευάζει μακέτες και πρωτότυπα, ένα αμφιθέατρο, 8 αίθουσες συναντήσεων, διοικητικές υπηρεσίες, εστιατόριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.

Σε μια πόλη όπως το Παρίσι όπου τα ενοίκια είναι αστρονομικά, η πανεπιστημιούπολη αυτή θα παρέχει έτοιμους χώρους-γραφεία με χαμηλά ενοίκια καθώς και τεχνική και γραφειοκρατική υποστήριξη. Παράλληλα, θα δίνει την δυνατότητα στους δημιουργούς των startups να δικτυωθούν και να έρθουν σε επαφή με πιθανούς χρηματοδότες.

Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, από τους πρώτους ενοίκους θα είναι και η εταιρία Amazon που θα εγκαταστήσει το πρώτο γραφείο «Μέντορα» και που θα απευθύνεται στους επαγγελματίες του Amazon Web Services. Σκοπός της εταιρίας είναι η συνεργασία με τους επιχειρηματίες που αναμένεται να εγκατασταθούν στον Σταθμό F προσφέροντάς τους εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη.

Επίσης, η Amazon που έχει γραφεία στην πόλη Κλισύ καθώς και πέντε αποθήκες στην Γαλλία, σκοπεύει να προσελκύσει νέα startups στα προγράμματα στήριξης της (Amazon Launchpad Alexa Fund). Παράλληλα, ο αμερικανικός κολοσσός σχεδιάζει τη δημιουργία 1.500 θέσεων εργασίας μέσα στο 2017.

Παρά τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του, ο Σταθμός F που αναμένεται να καλωσορίσει τα πρώτα startups στις 7 Ιουλίου, θα λειτουργεί όλο το 24ωρο και θα προσφέρει πάνω από 3.080 θέσεις εργασίας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr