Δες το κόστος φοίτησης στις ΗΠΑ!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο. Το κόστος φοίτησης ανέρχεται από 9.000 έως 40.000 $ τον χρόνο.

Το κόστος σπουδών είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το κόστος ζωής. Αυτό συμβαίνει διότι το επίπεδο σπουδών είναι ιδιαίτερα αυξημένο και απαιτητικό.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Για την εισαγωγή σε κάποιο μεταπτυχιακό αναγκαία είναι:

1. Πτυχίο ΑΕΙ – Personal Statement. Μερικά πανεπιστήμια ζητούν ως προαπαιτούμενο βαθμό πτυχίου 3,5 – 4,0, που για τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταφράζεται σε βαθμό από 8,75 έως 10!

Αυτό που μετράει περισσότερο, όμως, είναι να πειστεί το πανεπιστήμιο για την ικανότητα του υποψηφίου να επιτύχει αποτελέσματα στην ενδεχόμενη έρευνα που θα αναλάβει.

Αν στην αίτηση φανεί κάτι τέτοιο, μέσω και του Personal Statement, που πρέπει να διατρανώνει πειστικά τη σφοδρή επιθυμία του αιτούντος να κάνει αυτό που ζητά, αυτό θα είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του.

2. Αριστη γνώση της Αγγλικής. Η κυριότερη εξέταση που απαιτείται από όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι αυτή του ΤΟΕFL. Ακόμη ένα τεστ που μπορεί να ζητηθεί είναι το ΤSΕ (Τest of Spoken Εnglish), που εξετάζει την επάρκεια στην ομιλίας της Αγγλικής.

3. Καλές επιδόσεις σε συγκεκριμένες εξετάσεις. Ενα πολύ συνηθισμένο τεστ για τους υποψήφιους μεταπτυχιακούς είναι το GRΕ (Graduate Record Εxamination). Ζητείται συνηθέστερα ως προαπαιτούμενο για σπουδές σε θετικά γνωστικά αντικείμενα.

Υπάρχουν δύο τύποι GRΕ Τest: Το General Τest (γενικό τεστ) του GRΕ μετρά τη γλωσσική (verbal), την υπολογιστική/μαθηματική (quantitative) και τη λογική/αναλυτική (analytical) ικανότητα του υποψηφίου.

Τα Subject Τests (τεστ σε επιμέρους γνωστικά πεδία) εξετάζουν και αποτιμούν την ικανότητα του υποψηφίου να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών σε Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία, Αγγλική Λογοτεχνία, Βιολογία, Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική Πληροφορική και Ψυχολογία.

4. GMAT: Από υποψηφίους για μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων τα αμερικανικά πανεπιστήμια ζητούν το πτυχίο GΜΑΤ (Graduate Μanagement Αdmissions Τest). Περισσότερες πληροφορίες στο www.gmat.org

Εργασία μέσα στην πανεπιστημιούπολη

Στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ προσφέρεται η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των σπουδών μέσω εργασίας εντός της πανεπιστημιούπολης. Τα διάφορα τμήματα των πανεπιστημίων προσφέρουν περιορισμένο αριθμό θέσεων βοηθών καθηγητών ή ερευνητών, για τις οποίες καλύπτονται πλήρως τα δίδακτρα ή δίνεται κάποιος μισθός. Ο ανταγωνισμός για τις θέσεις αυτές είναι σε γενικές γραμμές υψηλός, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες σε αριθμό. Για τις θέσεις αυτές προτιμούνται συνήθως οι υποψήφιοι διδάκτορες σε σχέση με φοιτητές που παρακολουθούν πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου Master’s.

Research Assistantships – RAs (Βοηθοί Ερευνητών)

Στις θέσεις αυτές τα καθήκοντα αφορούν ερευνητικές δραστηριότητες από τον φοιτητή και συνήθως έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο σπουδών του. Αν ο φοιτητής αποφασίσει να κάνει μεταπτυχιακή εργασία, είναι δυνατό να συνδυάσει σπουδές και εργασία στο πανεπιστήμιο.

Administrative Assistantships (Βοηθοί σε διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου).

Σε αυτές τις θέσεις οι φοιτητές εργάζονται από 10 έως 20 ώρες την εβδομάδα σε διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, όπως το International Students Office.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr