Πάνω από 20.000 αναμένονται οι μεταγραφές 2014 στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επισκέφθηκε το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών για να έχει μια εικόνα σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που πρόκειται να πάρουν μεταγραφή.

Με βάση δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ FM εκτιμάτε ότι οι μεταγραφές των φοιτητών θα φθάσουν τις 10-12.000 ενώ τα ΑΕΙ κάνουν λόγο για περισσότερες από 20.000 μετεγγραφές.

Με βάση τον υπουργό ο μεγάλος αριθμός όσων πάρουν μεταγραφή θα έχει δύο αρνητικά αποτελέσματα καθώς το ένα έχει να κάνει με την υπερσυγκέντρωση σε Αθήνα, Πάτρα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και το δεύτερο με την αποψίλωση των περιφερειακών τμημάτων.

Τόνισε πως κάποιοι του ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση για τις μετεγγραφές για να τους δώσει την απάντηση «ότι η Βουλή δεν μπορεί να είναι κομπογιαννίτης, στις 4 Μαΐου προεκλογικά να κάνει τον προκειμένου να πάρει ψήφους το άλφα ή βήτα κυβερνών κόμμα και μετεκλογικά αμέσως με τη δυσκολία της εφαρμογής να το παίρνει πίσω».

Ωστόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν ενδεχόμενες λύσεις είναι τα μαθήματα εξ” αποστάσεως και η επιπρόσθετη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα δεχθούν μεγάλο κύμα μετεγγραφών.

Στην πρόταση για οικονομική ενίσχυση των φοιτητών προκειμένου να παραμείνουν στις σχολές που εισήχθηκαν είπε:

    «Μας προτάθηκε να ενισχύσουμε με κάποια ευρώ την παραμονή του φοιτητή ας πούμε στη Χίο, εννοώ ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο. Και αναρωτιέμαι, αυτοί που κάνουν αυτές τις προτάσεις, καταλαβαίνουν ότι η χώρα δεν έχει χρήματα; Και δεύτερον καταλαβαίνουν ότι κινούνται στο χώρο του παραλόγου;  Εάν πεις σε έναν φοιτητή του οποίου η οικογένεια δεν μπορεί να του δώσει χρήματα για να πάει να σπουδάσει στην περιφέρεια, αν του πεις πάρε 200 ευρώ για τη στέγασή σου περισσότερα, θα πάει; Το βαλάντιο για έναν φοιτητή που ξενιτεύεται, που αλλάζει πόλη δηλαδή, έχει να κάνει και με τη σίτιση και με τη στέγαση, εδώ μπορείς να βοηθήσεις, αλλά και με την κανονική του ζωή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

    «Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να πάρει 8,5 εκατομμύρια ευρώ από τα κλεμμένα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους φοιτητές αλλά δε μπορούν να λύσουν το πρόβλημα».