Εννέα ελληνικά Πανεπιστήμια θα ενισχυθούν με 138 εκατομ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Εννέα ελληνικά Πανεπιστήμια θα ενισχυθούν με 138 εκατομ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Γιάννης Παντής άνοιξε σήμερα το πρωί τις εργασίες της συνάντησης των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των Πρυτάνεων για την έναρξη του έργου «Hellenic Universities 1».

Το έργο αφορά την ενίσχυση 9 ελληνικών Πανεπιστημίων με το ποσό των 138 εκατομμυρίων ευρώ, μία από τις τρεις οικονομικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν στις 22-02-16 για τη στήριξη της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα συνολικής χρηματοδότησης 203 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παντής στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Καλωσορίζω τους εκπροσώπους της Τράπεζας Επενδύσεων, καλωσορίζουμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια που είναι εδώ, τους Πρυτάνεις, και τους υπευθύνους για τις υποδομές.   Σήμερα είναι μία πολύ σημαδιακή μέρα.

Νομίζω ότι σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές κάθε προσπάθεια  όπως είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι όχι απλά καλοδεχούμενη αλλά είναι κάτι το οποίο μας ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας.  Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γι αυτήν την προσπάθεια, για όλο αυτό το σχέδιο, το οποίο αποδεχτήκατε να χρηματοδοτήσετε,  που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όμως θέλουμε αυτή τη χαραμάδα να την ανοίξουμε λίγο πιο πολύ. Γνωρίζω ότι για να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα πρέπει να έχουμε καλή πρακτική στο πρώτο βήμα. Να ακολουθήσουμε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Να είμαστε και εμείς έτοιμοι να βρούμε αυτό το παράθυρο της ευκαιρίας και να το φέρουμε σε πέρας. Να μην καθυστερούμε εμείς στην εφαρμογή των όποιων προγραμμάτων, να μην δημιουργούμε προβλήματα και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αν δεν ακολουθήσουμε σωστά τις διαδικασίες. Άρα δηλαδή να προσαρμοστούμε και εμείς σε κάποιους κανόνες που έτσι κι αλλιώς πρέπει να τους έχουμε, για να έχουμε αποτελεσματικότητα, γρήγορα αποτελέσματα, να έχουμε διαφάνεια και να έχουμε διαδικασίες που θα εγγυώνται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα παραδοθεί. Το λέω γιατί ακόμα έχουμε κτήρια σε όλα τα Πανεπιστήμια που κανείς δεν έχει αναλάβει. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζετε , ότι από ένα σημείο και μετά δεν υπέγραφε κανείς την παραλαβή. Κανείς δεν ήθελε να νομιμοποιήσει πράγματα που είχαν γίνει στο παρελθόν, άρα να ακολουθήσουμε ακριβώς τις διαδικασίες και να φτάσουμε στο σημείο της παραλαβής χωρίς προβλήματα.

Τώρα, μπορούμε να ανοίξουμε κι ένα δεύτερο παράθυρο ευκαιρίας. Ο κύριος υπουργός έχει ήδη συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να υπάρξει και συνέχεια σ’ αυτό το πρόγραμμα αλλά και αν χρειαστεί συνολικότερα έχει ζητήσει μία συνεννόηση για να υπάρξει συνολικότερα μία συμφωνία που θα καλύπτει ευρύτερα το θέμα της Εκπαίδευσης όχι μόνο της Τριτοβάθμιας. Άρα λοιπόν να δούμε τις δυο νέες αυτές ευκαιρίες, η μία πως μπορούμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό στο μέλλον και η δεύτερη ευκαιρία πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε  την καλή διάθεση και την πολιτική που έχει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να ανοίξουμε δυνατότητες σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια.

Καλωσορίζοντας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τους εκπροσώπους της εδώ, θα καταλήξουμε σήμερα σε μία συγκεκριμένη διαδικασία χρονοδιαγραμμάτων που πρέπει να ακολουθηθεί απόλυτα από όλες τις πλευρές και πιστεύω ότι και το απόγευμα ο κύριος υπουργός θα επισφραγίσει όλη αυτή τη διαδικασία για να πάμε όλοι μαζί συντεταγμένα στην επόμενη μέρα. Είναι δύσκολα τα πράγματα –όλοι το ξέρουμε- αλλά ας εκμεταλλευτούμε αυτά τα παράθυρα ευκαιρίας κι ας αναγνωρίσουμε τις ρωγμές ελπίδας.»
Στις 15:30 οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνεργασία με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, θα συζητήσουν τους τρόπους καλύτερης κατανόησης των επενδυτικών αναγκών καθώς και το ρόλο των χρηματοδοτικών προϊόντων της ΕΤΕπ στον τομέα της εκπαίδευσης.