Ιδιωτική χρηματοδότηση για πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποφάσισε η κυβέρνηση

Την δυνατότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να αναζητήσουν πόρους για την λειτουργία των ερευνητικών κέντρων από κονδύλια του ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η απόφαση ελήφθη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με την συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα τα οικονομικά των Πανεπιστημίων, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για πολύ σημαντική απόφαση - αντίμετρο στις περικοπές ύψους 12% - 18% στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και 30% σε ό,τι αφορά την έρευνα.


Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας «πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται νέα πανεπιστήμια, προσθέτουμε δυνατότητα να μπορούν να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της Ε.Ε. είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

«Αντί γι’ αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, χορηγούμε αυτή την ελευθερία της λειτουργίας στα ερευνητικά κέντρα, αυτά καθ’ αυτά και στα αντίστοιχα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την οικονομική ασφυξία και να κερδίσουν χρήματα απευθυνόμενα στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήδη έχουν απευθυνθεί με τρόπο πολύ λειτουργικό, μα και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία, για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη», κατέληξε.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr