Τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για το 2016

Τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για το 2016

Στη λίστα των κορυφαίων πανεπιστημίων, το Harvard βρίσκεται ξανά στην κορυφή. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, βρίσκεται για μια ακόμη φορά, στα κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όλου του κόσμου, μαζί με άλλα 6 ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο «φιγουράρει» στη θέση 513 (μεταξύ 1.000 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων) είναι το τρίτο, κατά σειρά, καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.


Στη λίστα των κορυφαίων πανεπιστημίων, το Harvard βρίσκεται ξανά στην κορυφή, σύμφωνα με την κατάταξη του Center for World University Rankings.

Από τα 1.000 πανεπιστήμια της λίστας, τα 224 είναι στις ΗΠΑ, 90 στην Κίνα, 74 στην Ιαπωνία, και 65 στο ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και 7 ελληνικά πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Θέση 297: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Θέση 439: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Θέση 513: Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Θέση 644: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Θέση 650: Πανεπιστήμιο Πάτρας
  • Θέση 919: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Harvard University

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (αγγλικά: Harvard University) είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης, ουσιαστικά προάστιο της Βοστώνης, που χωρίζεται από την πόλη από τον ποταμό Τσαρλς. Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο.

Το Χάρβαρντ είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α.. Ιδρύθηκε το 1636 με το όνομα New College (Νέο Κολλέγιο) με πρότυπο τα παλιά αγγλικά πανεπιστήμια. Το 1639 πήρε το όνομα Harvard College από τον πρώτο ευεργέτη του, ένα νεαρό κληρικό με το όνομα Τζων Χάρβαρντ, απόφοιτο του Emmanuel College, Cambridge, ο οποίος κληροδότησε στο κολέγιο 400 βιβλία και 779 λίρες στερλίνες. Η πρώτη επίσημη αναφορά του Χάρβαρντ ως πανεπιστημίου και όχι ως κολεγίου έγινε στο νέο Σύνταγμα της Μασαχουσέτης, το 1780. Τη σημερινή του μορφή ως σύγχρονο ερευνητικό πανεπιστήμιο την έλαβε όταν ήταν πρόεδρός του ο Τσαρλς Γουίλιαμ Έλιοτ, την περίοδο 1869-1909. Είναι μέλος της άτυπης ομάδας παραδοσιακών αμερικανικών πανεπιστημίων που είναι γνωστή ως Ivy League («Συνδικάτο του Κισσού»), από τα φυτά που αναρριχώνται στους τοίχους των κτηρίων τους.

Έχει 6.500 προπτυχιακούς και 12.250 μεταπτυχιακούς φοιτητές και περισσότερους από 270.000 αποφοίτους, οι οποίοι και συνεργάζονται στενά μέσω του δικτύου αποφοίτων. Το καταπίστευμα του πανεπιστημίου, μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση των κεφαλαίων του κατά την δεκαετία του 1990, φτάνει τα 25,6 δις. δολάρια. Τα έξοδα διδάκτρων κατά το 2004-05 ήταν 27.448 δολάρια, αλλά πολλοί φοιτητές τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης και υποτροφιών.

Stanford University

Το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ (επίσημη ονομασία στα αγγλικά: Leland Stanford Junior University) είναι ένα ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο, με έδρα το Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο.

Ιδρύθηκε το 1885 από τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια και γερουσιαστή των ΗΠΑ Λίλαντ Στάνφορντ και τη γυναίκα του, Τζέιν Λάθροπ Στάνφορντ, στη μνήμη του γιου τους, Λίλαντ Στάνφορντ του νεώτερου, ο οποίος πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Ευρώπη, μερικές βδομάδες πριν τα 16α του γενέθλια. Οι Στάνφορντ χρησιμοποίησαν έκταση από τα αγροκτήματά τους για την εγκατάσταση του πανεπιστημίου, με την ελπίδα της δημιουργίας ενός μεγάλου ιδρύματος στην Καλιφόρνια.

Στο Στάνφορντ εγγράφονται κάθε χρόνο περίπου 6700 προπτυχιακοί και 8000 μεταπτυχιακοί φοιτητές από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Το πανεπιστήμιο διαιρείται σε διάφορες σχολές, όπως την Επιχειρηματική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford Business School), τη Νομική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford Law School), την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ (Stanford School of Medicine) κλπ.

Καθώς το πανεπιστήμιο βρίσκεται κοντά στην Κοιλάδα του Πυριτίου (Silicon Valley), αρκετοί από τους αποφοίτους του έχουν ιδρύσει εταιρείες εκεί, πολλές από τις οποίες ιδιαίτερα επιτυχημένες, όπως οι Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Nvidia, Yahoo!, Cisco Systems, Silicon Graphics και Google.

Massachusetts Institute of Technology

Το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT, εμ άϊ τι, στα Ελληνικά γράφεται και Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης) είναι πανεπιστήμιο στην πόλη Καίμπριτζ (Cambridge) της πολιτείας Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.

Το ΜΙΤ έχει πέντε σχολές: την σχολή (Θετικών) Επιστημών (School of Science), την Πολυτεχνική (Engineering), την σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (Architecture and Planning), την σχολή Διοίκησης (Management), και την σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών (Humanities, Arts, and Social Sciences). Περιλαμβάνει ακόμη το Κολέγιο Γουίτακερ για τις Ιατρικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (Whitaker College of Health Sciences and Technology) αλλά δεν έχει Ιατρική σχολή, ούτε Νομική.

Ιδρύθηκε από τον Γουίλιαμ Μπάρτον Ρότζερς (William Barton Rogers) στην Βοστώνη το 1861 σαν απάντηση στην πρόκληση της αυξανόμενης τότε εκβιομηχάνισης των ΗΠΑ. Η σημερινή πανεπιστημιούπολη του ΜΙΤ στο γειτονικό Καίμπριτζ (στο σποίο βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), στην άλλη όχθη του ποταμού Τσαρλς, άρχισε να λειτουργεί το 1916. Στο μεταξύ έχουν προστεθεί σε αυτήν πολυάριθμα κτήρια σχεδιασμένα από διάσημους αρχιτέκτονες.

Το ΜΙΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του ραντάρ και των αδρανειακών συστημάτων καθοδήγησης σε συνάρτηση με την αμυντική έρευνα στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία 60 χρόνια η έρευνα και η εκπαίδευση στο ΜΙΤ έχουν επεκταθεί σε πολλά πεδία, και μέσα στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία (π.χ. στην Βιολογία), αλλά και έξω από αυτές, όπως στα οικονομικά, στην φιλοσοφία, στην γλωσσολογία, στις πολιτικές επιστήμες και στην διοίκηση επιχειρήσεων. Αν το άθροισμα του κύκλου εργασιών των εταιρειών που ιδρύθηκαν από αποφοίτους ή καθηγητές του ΜΙΤ συγκρινόταν με το εθνικό προϊόν των χωρών του κόσμου, το ΜΙΤ θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η περιουσία του ΜΙΤ και ο ετήσιος προϋπολογισμός του για την έρευνα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων για Αμερικανικά πανεπιστήμια.

Στις αρχές του 2009 είχαν σχέση είτε αποφοίτου είτε νυν ή πρώην μέλους του προσωπικού του 73 Νομπελίστες, 47 βραβευμένοι με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών (National Medal of Science) και 31 βραβευμένοι με το βραβείο Μακ Άρθουρ (MacArthur Fellows). Περισσότεροι από το ένα τρίτο των αστροναυτών σε επανδρωμένες πτήσεις των ΗΠΑ είναι απόφοιτοι του ΜΙΤ, περισσότεροι από κάθε πανεπιστήμιο εκτός από τις στρατιωτικές ακαδημίες. Απόφοιτος του ΜΙΤ ήταν και ο ένας από τους δύο ανθρώπους που πάτησαν πρώτη φορά στην Σελήνη, ο Μπαζ Όλντριν (Buzz Aldrin).

University of Cambridge

Tο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ  στην πανεπιστημιούπολη Κέιμπριτζ, της Αγγλίας, είναι το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του συνολικού αγγλόφωνου πληθυσμού.

Το πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε από μια ομάδα λογίων στην πόλη του Κέιμπριτζ, η οποία σχηματίστηκε πιθανότατα το 1209 από ακαδημαϊκούς που εγκατέλειψαν την Οξφόρδη μετά από διαφωνία με τον εντόπιο πληθυσμό. Τα δύο πανεπιστήμια συνδυασμένα αναφέρονται ενίοτε ως "Όξμπριτζ". Ως πολιτισμικές μονάδες και τμήματα της αγγλικής κοινωνίας τα δύο πανεπιστήμια έχουν επίσης μακρύ ιστορικό ανταγωνισμού μεταξύ τους.

Ακαδημαϊκά, το πανεπιστήμια Κέιμπριτζ βρίσκεται ανάμεσα στα 5 πρώτα πανεπιστήμια. Είναι επίσης παραδοσιακά το ακαδημαϊκό ίδρυμα που επιλέγει η αγγλική βασιλική οικογένεια και από τις τάξεις του έχουν ξεπηδήσει 83 υποψήφιοι για το βραβείο Νομπέλ έως σήμερα, οι περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στον κόσμο κατ' εκτίμησιν.

Το Κέιμπριτζ είναι κολεγιακό πανεπιστήμιο, δηλαδή συγκροτείται από αυτοδιοικούμενα και ανεξάρτητα κολέγια, το καθένα από τα οποία έχει τη δική του περιουσία και έσοδα. Τα περισσότερα κολέγια συγκεντρώνουν φοιτητές διαφόρων κατευθύνσεων, αν και ορισμένα κολέγια έχουν ευρύτερες δυνατότητες (όπως π.χ. το Gonville and Caius College για την Ιατρική).

Οι σχολές είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση δραστηριοτήτων όπως είναι οι διαλέξεις, η διοργάνωση σεμιναρίων, η έρευνα και ο καθορισμός των προγραμμάτων σπουδών που επιβλέπονται από το Γενικό Συμβούλιο. Μαζί με την κεντρική διοίκηση, επικεφαλής της οποίας είναι ο αντιπρόεδρος, συγκροτούν το σύνολο του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Παροχές όπως οι βιβλιοθήκες παρέχονται σε όλα τα επίπεδα: από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, από βιβλιοθήκες όπως η Squire Law Library και από ατομικά κολέγια που στο σύνολό τους διαθέτουν τέτοιες βιβλιοθήκες προορισμένες κυρίως για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

University of Oxford

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (αγγλικά: University of Oxford, ανεπίσημα: Oxford University) βρίσκεται στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου.

Η αρχή τής ιστορίας τού πανεπιστημίου μπορεί να αναχθεί τουλάχιστον στο τέλος τού 11ου αιώνα, αν και η ακριβής χρονολογία ιδρύσεως παραμένει άγνωστη. Η παρούσα χρονολόγηση σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο έχει ήδη ιστορία 900 ετών, παρόμοια σε διάρκεια με την Πλατωνική Ακαδημία (400 π.Χ. - 500 μ.Χ. περίπου). Σύμφωνα με δημοφιλή θρύλο, όταν ξέσπασε διαμάχη μεταξύ φοιτητών και κατοίκων το 1209, μερικοί πανεπιστημιακοί της Οξφόρδης κατέφυγαν βορειοδυτικά στη μικρή πόλη τού Καίμπριτζ, όπου ίδρυσαν το φερώνυμο πανεπιστήμιο. Έκτοτε τα δύο πανεπιστήμια έχουν μακρά ιστορία ανταγωνισμού και αποτελούν τα πλέον επίλεκτα πανεπιστήμια στη Μεγάλη Βρετανία.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συγκαταλέγεται στα καλύτερα και αρτιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου.

Columbia University

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια (αγγλικά: Columbia University, επίσημα: Columbia University in the City of New York) είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, θεωρούμενο από πολλούς ως το σημαντικότερο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η πανεπιστημιούπολή του («κάμπους») βρίσκεται στο Μανχάταν. Ιδρύθηκε το έτος 1754 ως King's College από την Εκκλησία της Αγγλίας. Επρόκειτο για το πρώτο κολέγιο που ιδρυόταν στη Νέα Υόρκη και το πέμπτο στις 13 αποικίες που αργότερα δημιούργησαν τις ΗΠΑ. Μετά την Αμερικανική Επανάσταση, το νομικό καθεστώς του ήταν πολιτειακό επί τρία χρόνια, ενώ από το 1787 μέχρι σήμερα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ. Σημερινός πρόεδρος είναι ο Lee Bollinger.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια είναι η «έδρα» των λεγόμενων Βραβείων Πούλιτζερ, τα οποία απονέμονται επί ένα αιώνα και πλέον για ξεχωριστό έργο στη δημοσιογραφία, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Μέχρι στιγμής (2007), υπάρχουν 87 κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται με το Κολούμπια, περισσότεροι από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα στον κόσμο. Στους χώρους του γεννήθηκε το ραδιόφωνο FM και τέθηκαν τα θεμέλια της σύγχρονης Γενετικής. Υπήρξε το πρώτο αμερικανικό πανεπιστήμιο που προσέφερε σπουδές στην Ανθρωπολογία και στην Πολιτική επιστήμη. Εξάλλου, ποικιλόμορφα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά κινήματα, όπως η «Αναγέννηση του Χάρλεμ» και το κίνημα των Μπητ διαμορφώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια κατά τον εικοστό αιώνα.

Το ίδρυμα συμπεριλαμβάνει τα Barnard College, Teachers College και το Θεολογικό Σεμινάριο Union Theological Seminary (UTS), όλα κοντά στο κυρίως κάμπους, ενώ ένα κοινό προπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρεται με το Ιουδαϊκό Θεολογικό Σεμινάριο Αμερικής και ένα άλλο με το Juilliard School. Το λεκτικό έμβλημα (μόττο) του Πανεπιστημίου είναι το «εν τω φωτί Σου οψόμεθα φως» (In lumine Tuo videbimus lumen), παράφραση από ψαλμό του Δαβίδ.

University of California, Berkeley

Το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας (University of California, Berkeley) (γνωστό ως απλά "Μπέρκλεϋ", "Berkeley") είναι δημόσιο πανεπιστήμιο στις Η.Π.Α. στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, με έδρα στην πόλη Μπέρκλεϋ ακριβώς απέναντι από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο (San Francisco) στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ιδρύθηκε το 1868. Πρόκειται για ένα από τα πλέον διάσημα πανεπιστήμια στον κόσμο τόσο για τις ακαδημαϊκές επιτυχίες και τα επιτεύγματα στην έρευνα όσο και για το ότι είναι το μέρος όπου γεννήθηκε το Κίνημα Ελευθερίας του Λόγου (Free Speech Movement) στις Η.Π.Α. Το Μπέρκλεϋ προσφέρει περί τα 300 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών πεδίων .

Εξηνταπέντε κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ είναι συνδεδεμένοι με το πανεπιστήμιο είτε ως καθηγητές-ερευνητές, είτε ως απόφοιτοι. Η έγκριτη επιθεώρηση Academic Ranking of World Universities κατέταξε το Μπέρκλεϋ νούμερο 3 στη γενική κατάταξη πανεπιστημίων παγκοσμίως για το 2009. Οι επιθεωρήσεις Newsweek και Webometrics αμφότερες κατέταξαν το Μπέρκλεϋ νούμερο 5 στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων για το ίδιο έτος. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των Η.Π.Α., 35 από τα 36 μεταπτυχιακά προγράμματα του Μπέρκλεϋ κατατάσσονται στα κορυφαία δέκα προγράμματα σπουδών στο αντίστοιχο αντικείμενο. Από το 2000, οπότε και ξεκίνησε να τηρείται η σχετική κατάταξη, μέχρι και σήμερα (2010), κάθε έτος το Μπέρκλεϋ κατατάσσεται σταθερά πρώτο ως το καλύτερο δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα των Η.Π.Α.Το μόττο του πανεπιστημίου είναι "Fiat Lux" (Ελληνικά: Γεννηθήτω Φως).

Τα χρώματα του Μπέρκλεϋ είναι το Χρυσό της Καλιφόρνιας και το Ναυτικό Κυανό.

University of Chicago

Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου (University of Chicago) είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα, που έχει έδρα την πόλη Σικάγο των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1890 και αποτελείται από το Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Σικάγου (για όλες τις προπτυχιακές σπουδές), τις μεταπτυχιακές σχολές, διεπιστημονικές επιτροπές οργανωμένες σε 4 ακαδημαϊκά ερευνητικά τμήματα, και επτά επαγγελματικές σχολές. Εκτός από τις επιστήμες του ανθρώπου και τις θετικές επιστήμες, το Πανεπιστήμιο είναι πολύ γνωστό και για τις επαγγελματικές σχολές, όπως την Ιατρική Σχολή (Pritzker School of Medicine), τη Σχολή Επιχειρήσεων (Booth School of Business) και τη Νομική Σχολή. Σήμερα το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έχει περί τους 6000 προπτυχιακούς φοιτητές και περίπου 15 χιλιάδες συνολικά.

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της πρώτης τεχνητής αυτοσυντηρούμενης αλυσιδωτής πυρηνικής αντιδράσεως στην ιστορία, κάτω από το γήπεδο τένις Stagg του ιδρύματος. Το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου έχει βοηθηθεί από μοναδικές συνεργασίες με παγκόσμιου κύρους ιδρύματα, όπως το γειτονικό Φέρμιλαμπ και το Εθνικό Εργαστήριο Αργκόν. Διαθέτει επίσης τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Σικάγου (University of Chicago Press), που είναι ο μεγαλύτερος πανεπιστημιακός εκδοτικός οίκος στις ΗΠΑ. Το 2020 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το «Προεδρικό Κέντρο Μπαράκ Ομπάμα», που θα στεγασθεί στο Πανεπιστήμιο και θα περιλαμβάνει την Προεδρική Βιβλιοθήκη Ομπάμα και τα γραφεία του Ιδρύματος Ομπάμα.

Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου ιδρύθηκε από τη Home Mission Society, την Εκπαιδευτική Εταιρεία των Αμερικανών Βαπτιστών, με ιδρυτική δωρεά από τον μεγιστάνα του πετρελαίου και (θεωρούμενο ως) πλουσιότερο άνθρωπο στην ιστορία, τον Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ. Ο Γουίλιαμ Ρ. Χάρπερ (William Rainey Harper) υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του ιδρύματος, το 1891, ενώ τα πρώτα μαθήματα έλαβαν χώρα το 1892. Το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έγινε ένα από τα 14 ιδρυτικά μέλη της Ενώσεως Αμερικανικών Πανεπιστημίων, ενός διεθνούς οργανισμού ερευνητικών ΑΕΙ, το 1900. Από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έχουν αποφοιτήσει πολλές εξέχουσες προσωπικότητες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 89 κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται με το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του ιδρύματος περιλαμβάνουν 9 κατόχους του Μεταλλίου Φιλντς (του «νόμπελ» των μαθηματικών), 13 δισεκατομμυριούχους και πληθώρα μελών του αμερικανικού κοινοβουλίου και πολιτικών ηγετών άλλων χωρών του κόσμου.

Princeton University

Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeton University) είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην κωμόπολη Πρίνστον της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ. Είναι ένα από τα οκτώ πανεπιστήμια της Άιβυ Ληγκ. Ιδρύθηκε το έτος 1746 στην πόλη Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσεϊ με την επωνυμία «Κολέγιο του Νιου Τζέρσεϊ». Δέκα χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Πρίνστον, αλλά μετονομάσθηκε σε «Πανεπιστήμιο Πρίνστον» μόλις το 1896. Είναι το τέταρτο αρχαιότερο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στις βρετανικές αποικίες της Βόρειας Αμερικής, τίτλο για τον οποίο ερίζει με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Σημερινή πρόεδρος του Πρίνστον είναι η Shirley M. Tilghman.

Το «Πρίνστον», όπως αποκαλείται συντομότερα το πανεπιστήμιο, αφού η πόλη στην οποία βρίσκεται είναι πολύ μικρή, δεν συνδεόταν ποτέ επισήμως με κάποια θρησκευτική πλευρά, πράγμα σπάνιο για τα αμερικανικά πανεπιστήμια του 18ου αιώνα. Από την ίδρυσή του είχε στενότερους δεσμούς με την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία, αλλά σήμερα είναι τελείως ουδέτερο θρησκευτικά. Ο διακηρυγμένος στόχος των ιδρυτών του ήταν «η εκπαίδευσις ανδρών οι οποίοι θα καθίσταντο κοσμήματα της Πολιτείας όσον και της Εκκλησίας».

Το πανεπιστήμιο έχει δεσμούς με το Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών (Institute for Advanced Study), το Θεολογικό Σεμινάριο του Πρίνστον και το Westminster Choir College του Πανεπιστημίου Rider.

Παραδοσιακά, το Πρίνστον εστίαζε στην προπτυχιακή εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει το ενδιαφέρον του για τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση και προσφέρει τίτλους μάστερ και διδακτορικά σε πολλά αντικείμενα. Οι βιβλιοθήκες του έχουν πάνω από 6 εκατομμύρια τόμους. Ανάμεσα σε άλλα, έρευνα γίνεται στην Ανθρωπολογία, τη Γεωφυσική, την Εντομολογία και τη Ρομποτική. Η πανεπιστημιούπολη Forrestal έχει ειδικές εγκαταστάσεις για την έρευνα στη Φυσική Πλάσματος και τη Μετεωρολογία.

Το λεκτικό έμβλημα (μόττο) του Πανεπιστημίου είναι το «ανθεί υπό την δύναμιν του Θεού» (Dei sub numine viget).

Yale University

Το Πανεπιστήμιο Γέιλ (αγγλικά: Yale University) είναι Αμερικανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1701 στην αποικία του Κονέκτικατ και είναι το τρίτο παλαιότερο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Eίναι ένα από τα 8 πανεπιστήμια της περίφημης Ivy League (τα άλλα 7 είναι: Harvard, Princeton, University of Pennsylvania (Penn), Columbia, Dartmouth, Brown, Cornell).

Ιδρυθέν ως Κολλεγιακό Σχολείο, το ίδρυμα έχει τις ρίζες του στους κληρικούς του 17ου αιώνα, οι οποίοι προσπάθησαν να καθιερώσουν ένα κολλέγιο που να εκπαιδεύει κληρικούς και πολιτικούς ηγέτες για την αποικία. Το 1718, το κολλέγιο μετονομάστηκε σε Κολλέγιο Γέιλ ως φόρος τιμής στον Έλιχου Γέιλ, διοικητή της Βρετανικής Αποικίας των Ανατολικών Ινδιών. Το 1861, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστημών έγινε το πρώτο τμήμα που απένειμε διδακτορικό δίπλωμα(Ph.D.). Το Γέιλ έγινε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Αμερικανικών Πανεπιστημίων το 1900. Το Κολλέγιο Γέιλ μεταμορφώθηκε στις αρχές του 1930, μέσω της δημιουργίας φοιτητικών εστιών: τώρα υπάρχουν δώδεκα εστίες και σχεδιάζεται να χτιστούν άλλες δύο. Το Γέιλ απασχολεί πάνω από 1.100 καθηγητές διδασκαλίας και συμβούλους, περίπου 5.300 προπτυχιακούς φοιτητές, 6.100 μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Σχεδόν όλοι οι μόνιμοι καθηγητές διδάσκουν προπτυχιακά μαθήματα, περισσότερα από 2.000 τα οποία προσφέρονται κάθε χρόνο.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Γέιλ περιλαμβάνουν ένα κονδύλιο αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2011, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη από οποιοδήποτε ακαδημαϊκό ίδρυμα στον κόσμο. Οι βιβλιοθήκες του Γέιλ περιέχουν 12,5 εκατομμύρια τόμους σε περισσότερες από δύο ντουζίνες βιβλιοθήκες. 49 Νομπελίστες έχουν συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο ως φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό. Στο Γέιλ συγκαταλέγονται πολλοί αξιοσημείωτοι απόφοιτοι, μεταξύ των οποίων πέντε Πρόεδροι των ΗΠΑ, 19 Αμερικανοί Ανώτατοι Δικαστές και αρκετοί αρχηγοί ξένων κρατών. Η νομική σχολή του Γέιλ είναι αξιοσέβαστη και η πιο επιλεγόμενη νομική σχολή στις ΗΠΑ.

Οι Yalies αγωνίζονται ενδοκολεγιακώς ως Μπουλντόγκ Γέιλ στο πρωτάθλημα NCAA Division I Ivy.

California Institute of Technology

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (California Institute of Technology), γνωστό περισσότερο με τη συντετμημένη ονομασία «Καλτέκ» (Caltech), είναι ιδιωτικό τεχνικό πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα, που έχει έδρα την πόλη Πασαντίνα των ΗΠΑ, ουσιαστικά ένα προάστιο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Παρά το ότι ιδρύθηκε ως λύκειο και επαγγελματική σχολή από τον επιχειρηματία Έιμος Θρουπ το 1891, το ίδρυμα προσέλκυσε σημαντικούς επιστήμονες στις αρχές του 20ού αιώνα, όπως τους Τζορτζ Χέιλ, Άρθουρ Νόυς και Ρόμπερτ Άντριους Μίλικαν. Το σχολείο και η επαγγελματική σχολή ανεξαρτητοποιήθηκαν το 1910, και το ίδρυμα πήρε τη σημερινή ονομασία του το 1920. Το 1934 το Καλτέκ εκλέχθηκε μέλος της Ενώσεως Αμερικανικών Πανεπιστημίων. Οι απαρχές του περίφημου Jet Propulsion Laboratory της NASA, υπεύθυνου για τις περισσότερες σημαντικές διαστημικές αποστολές προς τους πλανήτες, το οποίο συνεχίζει να λειτουργείται και να διοικείται από το Καλτέκ, σημειώθηκαν μεταξύ του 1936 και του 1943 χάρη στον Τέοντορ φον Κάρμαν.

Το Καλτέκ έχει 6 ακαδημαϊκούς τομείς με ισχυρή έμφαση στις φυσικές επιστήμες και στις επιστήμες μηχανικού. Το 2011 έδωσε 332 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα. Η κυρίως πανεπιστημιούπολη του έχει έκταση 500 στρεμμάτων και βρίσκεται περίπου 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κέντρου του Λος `Αντζελες. Οι πρωτοετείς φοιτητές διαμένουν υποχρεωτικά σε κοιτώνες στην πανεπιστημιόπολη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη μεγάλη πλειονότητα των υπόλοιπων προπτυχιακών φοιτητών. Παρά το ότι το Καλτέκ έχει μια μεγάλη παράδοση στις φάρσες και στα πειράγματα, η φοιτητική του ζωή κυβερνάται από έναν «κώδικα τιμής» που επιτρέπει στους καθηγητές να αφήνουν τους φοιτητές να παίρνουν τα γραπτά των εξετάσεων και να τα τελειώνουν κατ' οίκον. Οι αθλητικές ομάδες του ιδρύματος, γνωστές συλλογικά ως «οι κάστορες του Καλτέκ» (Caltech Beavers), αγωνίζονται σε 13 αθλήματα στα πανεπιστημιακά πρωταθλήματα της Division III του NCAA.

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια αναφέρεται συχνά ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Παρά τον μικρό αριθμό τους, 33 απόφοιτοι και διδάσκοντες του Καλτέκ έχουν τιμηθεί με 34 συνολικά Βραβεία Νόμπελ (ο Λάινους Πόλινγκ ήταν ο μόνος άνθρωπος στην ιστορία των Βραβείων Νόμπελ που πήρε δύο μη μοιρασμένα με άλλους). Επιπλέον, υπάρχουν 5 επιστήμονες σχετιζόμενοι με το ίδρυμα που έχουν τιμηθεί με Μετάλλιο Φιλντς (το «Νόμπελ των μαθηματικών»), 6 κάτοχοι Βραβείου Τιούρινγκ και 71 τιμηθέντες με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης ή με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας των ΗΠΑ. 112 διδάσκοντες έχουν εκλεγεί μέλη εθνικών ακαδημιών των ΗΠΑ. Πολλοί καθηγητές είναι συνδεδεμένοι με το Ιατρικό Ινστιτούτο Χάουαρντ Χιουζ και με τη NASA. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2015, το Καλτέκ ήταν πρώτο στις ΗΠΑ ως προς το ποσοστό των αποφοίτων του που συνεχίζουν και παίρνουν διδακτορικό.

Cornell University

Το Πανεπιστήμιο Κορνέλ (Cornell University) είναι ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις Η.Π.Α. Ιδρύθηκε το 1865 από τον Έζρα Κορνέλ (Ezra Cornell) του οποίου το όνομα και φέρει. Ο Κορνέλ οραματίστηκε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο όπως χαρακτηριστικά έγραψε "οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρει σπουδή και διδασκαλία σε οποιοδήποτε αντικείμενο σπουδών" . Η θέση αυτή του Κορνέλ υπήρξε ιδιαίτερα πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη καθώς στο Κορνέλ εισάγετο κανείς ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, θρησκευτικής ή πολιτικής πεποίθησης αλλά με μόνο κριτήριο την ακαδημαϊκή ικανότητα και επίδοση. Το Κορνέλ σήμερα έχει σημεία παρουσίας στην πόλη της Νέας Υόρκης αλλά και στη Ντόχα του Κατάρ όπου διατηρεί μία πλήρη Ιατρική σχολή και ιατρικό ερευνητικό κέντρο. Το Κορνέλ είναι μέλος της φημισμένης λίγκας του Κισσού (Ivy League) μαζί με τα ακόλουθα πανεπιστήμια: Χάρβαρντ (Harvard), Κολούμπια (Columbia), Γέιλ (Yale), Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, (UPenn), Πρίνστον (Princeton), Ντάρτμουθ (Dartmouth) και Μπράουν (Brown).

Σαράντα Νομπελίστες συνδέονται με το Κορνέλ είτε ως Καθηγητές/ερευνητές είτε ως απόφοιτοι του πανεπιστημίου. Το 2010 το Κορνέλ κατετάγη 15ο στη γενική κατάταξη στις Η.Π.Α. από την έγκριτη επιθεώρηση News & World Report National Universities. Το έτος 2009 η επιθεώρηση U.S. News & World Report High School Counselor rankings το κατέταξε 13ο, ενώ κατετάγη 12ο στον κόσμο το 2006 από τη διεθνή έγκριτη επιθεώρηση Shanghai Jiao Tong University . Η επιθεώρηση Britain's THES - QS World University Rankings κατέταξε το Κορνέλ 15ο παγκοσμίως στη γενική κατάταξη για το 2009 [4].Το Κορνέλ κατετάγη 7ο σε εθνικό επίπεδο και πρώτο από τα πανεπιστήμια μέλη της Ivy League το 2007 σύμφωνα με την επιθεώρηση The Washington Monthly's όσον αφορά την προσφορά του στην έρευνα.

Διάσημοι Καθηγητές του Κορνέλ υπήρξαν, μεταξύ άλλων, ο Καρλ Σαγκάν (Carl Sagan), ο Ρίτσαρντ Φάινμαν (Richard Feynman) και ο Γεώργιος Παπανικολάου (δημιουργός του Τεστ Παπ).

Τα χρώματα του πανεπιστημίου είναι το βαθύ κόκκινο και το λευκό.

University of Tokyο

Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο (ιαπωνικά: 東京|大学, Tōkyō daigaku), συντομογραφούμενο ως Τοντάι, είναι ένα κρατικό πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα με έδρα το Μπούνκιο του Τόκιο, στην Ιαπωνία. Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έχει δέκα σχολές και συνολικά περί τους 30.000 φοιτητές και φοιτήτριες, 2,100 σπό τους οποίους είναι αλλοδαποί. Διατηρεί 5 πανεπιστημιοπόλεις, στο Χόνγκο, το Κομάμπα, το Κασίβα, το Σιροκανεντάι και το Νακάνο. Είναι το παλαιότερο από τα «Επτά Εθνικά Πανεπιστήμια» της Ιαπωνίας και αξιολογείται συστηματικά ως το καλύτερο πανεπιστήμιο ολόκληρης της Ασίας και 21ο στον κόσμο, σύμφωνα με το Academic Ranking of World Universities της Σαγκάης (2014). Το σύμβολο του πανεπιστημίου είναι το χαρακτηριστικό φύλλο του δέντρου γκίγκο, που απαντάται ιδίως στην περιοχή Χόνγκο.

Το φθινόπωρο του 2012 για πρώτη φορά στην ιστορία του το Πανεπιστήμιο του Τόκιο άρχισε δύο προπτυχιακά προγράμματα σπουδών (στην Κομάμπα) με αποκλειστική διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα, προσανατολισμένα προς τους αλλοδαπούς φοιτητές: το Διεθνές Πρόγραμμα για την Ιαπωνία στην Ανατολική Ασία και το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικών Επιστημών.

University of Pennsylvania

Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (αγγλικά: University of Pennsylvania, γνωστό επίσης ως Penn ή UPenn), είναι το τέταρτο παλαιότερο Αμερικανικό πανεπιστήμιο, και ένα από τα 8 μέλη του Ivy League (Harvard University, Yale University, University of Pennsylvania, Princeton University, Columbia University, Dartmouth University, Brown University, Cornell University). Βρίσκεται στη Φιλαδέλφεια, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Το μότο του πανεπιστημίου είναι «Νόμοι άνευ ηθικής (είναι) μάταιοι». Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, με περιουσία που ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια (2014). Ιδρύθηκε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και παρέχει τόσο προπτυχιακές, όσο και μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορες ειδικότητες.

Αποτέλεσε πυρήνα καινοτομίας για διάφορες ακαδημαϊκές και ερευνητικές εξελίξεις, όπως η πρώτη σχολή ιατρικής και η πρώτη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων στην Αμερική, η πρώτη φοιτητική ένωση αμερικανικού πανεπιστημίου, καθώς και ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης (ENIAC), τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Β και την ερυθρά, η γνωσιακή θεραπεία, η ανακάλυψη της ρεζιστίνης, και άλλες. Το Πενν ήταν επίσης το πρώτο πανεπιστήμιο που απένειμε διδακτορικό σε Αφροαμερικανίδα γυναίκα στις ΗΠΑ, τη Σάντι Τάνερ Μόσελ Αλεξάντερ, η οποία ήταν και η πρώτη γυναίκα απόφοιτος της νομικής σχολής του Πενν. Σήμερα, το Πενν είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια στην Αμερική και θεωρείται ένα από τα δέκα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου. Για το έτος 2011, ο ερευνητικός προϋπολογισμός του ξεπέρασε τα 800 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο γενικός προϋπολογισμός του τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγαλύτερος από κάθε άλλο πανεπιστήμιο του Ivy League.

Είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη σχολή διοίκησης επιχειρήσεων (Wharton School for Business) και το τμήμα Οικονομικών, για την Iατρική σχολή (Perelman School of Medicine), τη νομική, τα τμήματα βιοτεχνολογίας και νανοτεχνολογίας, τη σχολή σπουδών επικοινωνίας (Annenberg School for Communication), την οδοντιατρική, τη νοσηλευτική. Σε όλα τα παραπάνω αντικείμενα το Πενν βρίσκεται σταθερά μέσα στα πέντε ή δέκα καλύτερα των ΗΠΑ.

Πολλοί από τους καθηγητές του έχουν αποσπάσει εθνικές και διεθνείς διακρίσεις. Το Πενν αριθμεί 115 μέλη των Εθνικών Ακαδημιών (National Academies), 79 μέλη της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (Academy of Arts and Sciences), 170 βραβευθέντες καθηγητές από το ίδρυμα Guggenheim, 108 βραβευθέντες καθηγητές από το ίδρυμα Alfred P. Sloan, και 28 Νομπελίστες. Ανάμεσα στους διάσημους αποφοίτους του βρίσκονται 12 αρχηγοί κρατών, 28 εν ζωή δισεκατομμυριούχοι (Το Penn έχει το μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων προπτυχιακών αποφοίτων), τρεις δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ καθώς και πολλοί δικαστές ανωτάτων δικαστηρίων άλλων χωρών, ιδρυτές τεχνολογικών εταιριών, όπως της Cisco, της Paypal, της Silicon Graphics και της Zynga (της εταιρίας πίσω από το Farmville), και άλλοι καταξιωμένοι πολιτικοί, επιστήμονες και επαγγελματίες. Ενδεικτικά αναφέρονται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, ο γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, οι επιχειρηματίες Ντόναλντ Τραμπ και Γουόρεν Μπάφετ (ο οποίος μεταγράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα), o νυν CEO της Google, Sundar Pichai, ο πρόεδρος της Εστέ Λόντερ (Estée Lauder), Leonard Lauder, η νυν πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Ντρου Φάουστ, ο νυν πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάνε Ουαταρά, ο ποιητής Έζρα Πάουντ και άλλοι. Ανάμεσα στους γνωστούς Έλληνες που έχουν διδάξει, εργαστεί ή αποφοιτήσει από το Πενν βρίσκονται ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Φώτης Μήτσης, o πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόριος Πραστάκος, ο Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο διάσημος Ελληνοαμερικανός καθηγητής Νικόλας Χριστάκις, ο ιστορικός Κώστας Γαβρόγλου, η πρώην βουλευτής και νυν ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, Έλενα Παναρίτη και άλλοι.

University of California, Los Angeles

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (University of California, Los Angeles ή UCLA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο στην περιοχή Γουέστγουντ (Westwood) στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Έγινε το νότιο παράρτημα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας το 1919, αποτελώντας τη δεύτερη παλαιότερη προπτυχιακή πανεπιστημιούπολη μετά την αυθεντική πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ (1873). Προσφέρει 337 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ακαδημαϊκά προγράμματα σε μία πληθώρα κλάδων. Το Πανεπιστήμιο διατηρεί εγγεγραμμένους περίπου 30.000 προπτυχιακούς και 12.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, και αναμένουν 119.000 αιτούντες για εγγραφή, για το φθινόπωρο του 2016.

Το Πανεπιστήμιο διακρίνεται σε πέντε προπτυχιακές σχολές, επτά επαγγελματικές σχολές και τέσσερις επαγγελματικές σχολές επιστημών υγείας. Οι προπτυχιακές σχολές είναι η Σχολή των Γραμμάτων και της Επιστήμης, η Σχολή του Χένρι Σάμιουελι (Henry Samueli) για τις Θετικές Επιστήμες και τις Εφαρμοσμένες Επιστήμες, η Σχολή των Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής, η σχολή του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης, και η Σχολή της Νοσηλευτικής. Δεκατρείς Νομπελίστες, τρεις βραβευμένοι με το μετάλλιο Fields (Fields Medal) και τρεις νικητές του βραβείου Turing (Turing Award) υπήρξαν διδακτικό προσωπικό, ερευνητές και απόφοιτοι.

Οι αθλητές- φοιτητές του Πανεπιστημίου αγωνίζονται με το όνομα "Καφέ Αρκούδες" (Bruins) και έχουν κερδίσει 126 εθνικά πρωταθλήματα. Αθλητές, προπονητές και προσωπικό έχουν κερδίσει περισσότερα από 251 Ολυμπιακά μετάλλια: 126 χρυσά, 65 αργυρά και 60 χάλκινα. Οι Καφέ Αρκούδες έχουν διαγωνιστεί σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1920, με μία μόνο εξαίρεση (το 1924), και έχουν κερδίσει από ένα χρυσό μετάλλιο σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες στους οποίους συμμετείχαν οι ΗΠΑ από το 1932 και έπειτα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr