Έρχεται νέο τοπίο στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Έρχεται νέο τοπίο στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Τη δημιουργία ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος θα προκύψει ύστερα από διάλογο πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων και με βάση τους άξονες που θα θέσει το υπουργείο, προτείνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Η πρόταση διατυπώθηκε χθες επισήμως, κατά την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Γαβρόγλου με το τριμελές προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων.

O κ. Γαβρόγλου θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή (την Τετάρτη 14/12), ενώ το προσεχές Σάββατο θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων.

Ειδικότερα, γνωρίζοντας ότι οι πιστώσεις για την παιδεία το 2017 θα αυξηθούν κατά 257 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 5,3%) έναντι του 2016, ο κ. Γαβρόγλου προσήλθε στη συνάντηση έχοντας ήδη απάντηση στο αίτημα των πρυτάνεων για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο, «αν συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2017 με τις δαπάνες που είχε αποφασίσει να διατεθούν για το 2017 η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μέσα από το Μεσοπρόθεσμο του 2015-18 που είχε ήδη ψηφίσει με τον Ν.4263/14, διαπιστώνουμε ότι με τον προϋπολογισμό του 2017 οι δαπάνες του ΥΠΠΕΘ αυξάνονται κατά 691 εκατ. ευρώ ή κατά 15,6%».

Στον αντίποδα, τα ΑΕΙ έχουν σημαντικά προβλήματα και ενδεικτικά, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο προεδρεύων του προεδρείου, πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης, στο πανεπιστήμιό του «η χρηματοδότηση για τη σίτιση επαρκεί για 3.500 με 4.000 φοιτητές, τη στιγμή που οι δικαιούχοι ξεπερνούν τις 6.000». Τα πανεπιστήμια έθεσαν επίσης μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν την απλούστευση των διαδικασιών αξιοποίησης των ΕΛΚΕ καθώς και των Εσωτερικών Κανονισμών των ιδρυμάτων, η ύπαρξη των οποίων είναι προϋπόθεση για να πάρουν υπαλλήλους σε διοικητικές θέσεις μέσω του προγράμματος κινητικότητας.