Συνεχίζονται για 6η συνεχή χρονιά η σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science»

Συνεχίζονται για 6η συνεχή χρονιά η σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science»

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έκτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην πρώτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή χημείας και γιατρού Αθανασίου Γιάννη με θέμα «Επιγενετική: προκλήσεις, ευκαιρίες, προοπτικές».


Επιγενετική: προκλήσεις, ευκαιρίες, προοπτικές

Η θεραπεία του καρκίνου με νέες θεραπείες αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της εποχής μας. Με την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για την μοριακή υπόσταση πολλών ασθενειών. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πλέον δυνατή η σύνδεση μεταξύ των βλαβών σε συγκεκριμένα γονίδια και των κλινικών συμπτωμάτων.

Η διαμόρφωση των επιγενετικών μηχανισμών εξ’ ορισμού επιτρέπει την αλλοίωση του κυτταρικού φαινότυπου χωρίς να μεταβάλλεται ο γονότυπος. Παρότι η πληροφορία ενός γονιδίου είναι πολύ σημαντική, η απαραίτητη προϋπόθεση για την κυτταρική δράση είναι η ενεργοποίηση της μεταγραφής του γονιδίου. Για το σκοπό αυτό, οι επιγενετικοί μηχανισμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή πολύτιμων νέων φαρμάκων.

Είναι γνωστό ότι η γενετική πληροφορία αποθηκεύεται ως κείμενο τεσσάρων μόνο χαρακτήρων στο DNA. Ωστόσο, η επιγενετική συνιστά την τέχνη της ανάγνωσης μεταξύ των γραμμών του βιολογικού κειμένου.

Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στην έννοια της επιγενετικής. Ο καθηγητής Αθ. Γιάννης θα παρουσιάσει νέα και σημαντικά επιγενετικά φάρμακα κατά του καρκίνου και άλλων ασθενειών. 

Αθανάσιος Γιάννης

Ο Αθανάσιος Γιάννης είναι χημικός και γιατρός. Γεννήθηκε στη Δράμα το 1954.  Σπούδασε χημεία και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα χημείας το 1986, υπό την επίβλεψη του καθηγητή K. Sandhoff. Από το 1998 έως το 2002 διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης, ενώ το 2002 εξελέγη καθηγητής οργανικής χημείας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Η βασική περιοχή της έρευνάς του είναι η βιολογική και φαρμακευτική οργανική χημεία και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται στην επιγενετική, τα ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, την αγγειογένεση, την κυτταρική σηματοδότηση, κ.ά.

Είσοδος ελεύθερη

Πού

The Hub Events (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός)

Πότε

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, ώρα 20:00

TΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ/FOITITIKANEA.GR ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ «HUB SCIENCE»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr