Αν. Υπουργός Παιδείας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν αποτύχει στην Ευρώπη

Αν. Υπουργός Παιδείας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν αποτύχει στην Ευρώπη

«Με τη θέσπιση των Συμβουλίων Ιδρύματος, ο νόμος 4009 (σσ γνωστός και ως νόμος Διαμανταπούλου) σήμανε ουσιαστικά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά την τοποθέτησή της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή.Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για συρρίκνωση της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας:

«Διανοείται κανείς σήμερα σε αυτήν την αίθουσα ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προεπιλέγεται;


Ότι η Βουλή - κατ' αναλογία με τη Σύγκλητο - πρέπει να επιτηρείται και να ελέγχεται από ένα σώμα ειδικών και αρίστων, ξένο προς την ίδια την κοινότητα; Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι οι διοικούμενοι δεν μπορούν να διοικούν. Φανταστείτε κατ' αναλογία στη Δημοκρατία εάν λέγαμε ότι ο λαός δεν μπορεί να ψηφίζει ή αυτοί που θα τον κυβερνούν δεν θα εκλέγονται από αυτόν τον λαό».

Αναφερόμενη στην αποστροφή του προέδρου της ΝΔ για «το τρίπτυχο των τριών Α» (Αυτονομία, Αξιολόγηση, Αριστεία), η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε ότι αυτοδιοίκητο σημαίνει δημόσιο αγαθό υπό την εποπτεία του κράτους, ενώ αυτονομία ότι «έχουμε ιδιωτικό θεσμό με τσάμπα δημόσιο χρήμα».

«Για εμάς η αξιολόγηση είναι αξιοποίηση όχι απολύσεις», συνέχισε η κ. Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: «Αριστεία ίσον αποκλεισμός και ελιτισμός. Για εμάς αριστεία σημαίνει αλληλεγγύη και ισότητα ευκαιριών για όλους». Σε αυτό το σημείο, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή εμπειρία, τονίζοντας ότι μετά από χρόνια νεοφιλελεύθερων πειραματισμών, πολλές χώρες επανέρχονται σε θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπογραμμίζοντας ότι σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Αλβανία, το μοντέλο της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης απέτυχε.

«Θα δείτε ότι σχεδόν σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχουν αξιόλογα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στη Γαλλία δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου "πανεπιστήμιο" πέρα αυτών που είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανθούν, είτε εκεί όπου η δημόσια εκπαίδευση δέχεται ισχυρό πλήγμα, όπως είναι οι πρώην ανατολικές χώρες, είτε εκεί που δεν υπήρχε παράδοση», είπε χαρακτηριστικά.

«Για εμάς μεταρρύθμιση είναι ισότητα ευκαιριών και ισότητα στην προοπτική να γίνει κάποιος άριστος», κατέληξε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, ενώ μίλησε και για την πρόθεσή της να θέσει πλαφόν στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει προχωρήσει ήδη στην κατάργησή τους, η Ολλανδία έχει θέσει πλαφόν 1.800 ευρώ, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη δευτερολογία της, η κ. Αναγνωστοπούλου δήλωσε περήφανη για τα ΑΕΙ και το προσωπικό τους. «Όσοι κόπτονται για τα ανώτατα ιδρύματα είναι αυτοί που περιέκοψαν τους μισθούς των καθηγητών», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός, αναφέροντας ότι στόχος είναι να ενταχθεί το διδακτικό προσωπικό σε καθεστώς ειδικού μισθολογίου.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr