Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΑΕΙ προετοιμάζονται για έκτακτες συνόδους

Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΑΕΙ προετοιμάζονται για έκτακτες συνόδους

Πυρά κατά της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου ετοιμάζουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τις μεταπτυχιακές σπουδές που έθεσε την περασμένη εβδομάδα προς διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου. 

Τόσο οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ σύμφωνα με το Έθνος, προετοιμάζονται για έκτακτες συνόδους τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να διατυπώσουν την επίσημη θέση τους και να ζητήσουν σημαντικές βελτιώσεις επί του σχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση.


Οι πανεπιστημιακοί, μάλιστα, ζητούν για αρχή να παραταθεί και ο χρόνος διαβούλευσης κατά μία εβδομάδα, ώστε να προλάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα για τα ΑΕΙ, ενώ κατηγορούν την κυρία Αναγνωστοπούλου ότι «έφτιαξε το σχέδιο νόμου στο πόδι». Όσον αφορά στους φοιτητές, ξεκαθαρίζουν ότι ασφαλώς και θα ήθελαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα να είναι φθηνότερα ή και δωρεάν, αλλά όπως υπογραμμίζουν το βασικό ζητούμενο είναι η ποιότητά τους και το αντίκρισμα που θα έχει ένα μεταπτυχιακό στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό και όχι τα δίδακτρα.

Πλαφόν

Στο σχέδιο νόμου δεν γίνεται καθόλου λόγος για δίδακτρα, τα οποία έχουν «βαφτιστεί» τέλη εγγραφής και θα έχουν ένα πλαφόν κοντά στα 1.500 ευρώ. Επίσης με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται αμέτρητες λεπτομέρειες για το ζήτημα των μεταπτυχιακών, γεγονός που προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στα ΑΕΙ, τα οποία υπογραμμίζουν ότι «τέτοιου είδους νομοθέτημα δεν μπορεί να ρυθμίζει τόσες λεπτομέρειες σε αυτοδιοικούμενα ιδρύματα. Κανονικά τέτοια κείμενα οφείλουν να αποτελούν μέρος των εσωτερικών κανονισμών ιδρυμάτων. Κάθε πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ελεύθερο να καθορίζει την κουλτούρα των μεταπτυχιακών του».

Το σχέδιο νόμου πάντως έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στην πανεπιστημιακή κοινότητα και ήδη μέσα σε λίγες ώρες κατατέθηκαν πάνω από 100 σχόλια στη διαβούλευση. Τα περισσότερα σχόλια συγκεντρώνει το άρθρο 4, το οποίο αφορά στους πόρους των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).

Τα σχόλια φοιτητών και εκπαιδευτικού προσωπικού εστιάζονται σε επισημάνσεις όπως:

•  Ο μοναδικός σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να χαμηλώσουν έως εξαφάνισης τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών. Άνθρωποι που εργάζονται για την υποστήριξη των μεταπτυχιακών θα μείνουν άνεργοι.

•  Η ποιότητα των μεταπτυχιακών θα πέσει δραματικά, γιατί κανείς δεν θα έχει κίνητρο να διδάσκει σε αυτά. Μέρος των διδάκτρων χρησιμοποιείται για την προσέλκυση γνωστών ερευνητών, οι οποίοι δίνοντας διαλέξεις κάνουν τα μεταπτυχιακά πολύ περισσότερο χρήσιμα στους φοιτητές. Με τι ποσοστό του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη προτείνεται να πληρωθούν τα εισιτήρια και η διαμονή των ανθρώπων αυτών;

•  Η αγωνία του συντάκτη του νομοσχεδίου για πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα είναι εύλογη και είναι και δική μας αγωνία. Εάν εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα, τα καλά μεταπτυχιακά θα κλείσουν και δεν θα έχει κανένας πρόσβαση σε αυτά. Όσοι έχουν οικονομική άνεση θα φεύγουν εκτός Ελλάδας και η συντριπτική πλειοψηφία απλά... δεν θα λαμβάνει μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Λύσεις υπάρχουν: θεσμοθέτηση ποσοστού επί του προϋπολογισμού για υποτροφίες σε οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές, επιδότηση διδάκτρων από το κράτος, υποτροφίες από εταιρείες, υποτροφίες από ιδρύματα, άτοκα δάνεια ορίζοντος δεκαετίας, φορολογικές απαλλαγές.

•  Φαίνεται ότι στο υπουργείο είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα και δεν γνωρίζουν ότι, δεδομένου ότι η δημόσια δαπάνη για τα πανεπιστήμια μετά βίας καλύπτει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τα έσοδα από τα μεταπτυχιακά καλύπτουν δαπάνες όπως το χαρτί τουαλέτας, καμένες λάμπες κ.λπ. Μήπως ο σκοπός του υπουργείου είναι να κλείσουν τα ΜΔΕ των δημοσίων πανεπιστημίων για να οδηγηθούν οι φοιτητές στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό;

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr