«Πόλεμος» υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ

«Πόλεμος» υπουργείου Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ

«Πόλεμο» ανοίγει το υπουργείο Παιδείας με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ! Κοιτώντας προς την πλευρά των διοικήσεων των ανώτατων ιδρυμάτων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανοίγει ξαφνικά θέμα «καθυστέρησης» στην προκήρυξη των 500 θέσεων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), που διέθεσε πρόσφατα, για λόγους αντιπολίτευσης.

Καλεί δε τις Συνόδους των επικεφαλής στις διοικήσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ να αναλάβουν τις ευθύνες τους...


«Χίλιοι νέοι επιστήμονες, υψηλών προσόντων, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης που κληροδότησαν στα ιδρύματα έξι χρόνια ασφυκτικών μνημονιακών περιορισμών, σε συνδυασμό με τη θεσμική και υλική απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Συνεχίζοντας την προσπάθεια για αναζωογόνηση των ΑΕΙ με νέους επιστήμονες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξασφάλισε, όπως είχε υποσχεθεί, επιπλέον 500 θέσεις νέων μελών ΔΕΠ. Οι θέσεις αυτές προστίθενται στις 500 που ήδη έχουν δοθεί στα ιδρύματα από τον Φεβρουάριο του 2016» τονίζει το υπουργείο.

«Παρ' όλα αυτά, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, μόνο 197 από τις 500 θέσεις έχουν προκηρυχθεί από τα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, από τις 364 θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στα 22 πανεπιστήμια και τις 136 θέσεις στα 13 ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ, βρίσκονται προς δημοσίευση 158 προκηρύξεις για οκτώ πανεπιστήμια και 39 προκηρύξεις για τέσσερα ΤΕΙ, αντίστοιχα» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση.

«Επισημαίνουμε την αδικαιολόγητη -πλέον- ολιγωρία αρκετών ιδρυμάτων να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές διαδικασίες και να αποστείλουν στο υπουργείο τα έγγραφα για τις σχετικές προκηρύξεις. Είναι απορίας άξιον, πρυτάνεις και πρόεδροι των ΑΕΙ -που κατά τα άλλα κόπτονται για την ακαδημαϊκότητα και τη λειτουργία των ιδρυμάτων- να καθυστερούν τόσο πολύ την προκήρυξη των θέσεων

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων όπως γράφει το "In" δεν θα ανεχτεί αντιπολίτευση στην πλάτη των νέων επιστημόνων και της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΑΕΙ. Τα ιδρύματα που δεν προωθούν την πολιτική ανανέωσης του διδακτικού τους προσωπικού και δεν προκηρύσσουν τις εξασφαλισμένες θέσεις, θα εξαιρεθούν από την επόμενη διαδικασία. Οι Σύνοδοι των Πρυτάνεων και των Προέδρων των ΑΕΙ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους» καταλήγει το υπουργείο

Για το θέμα ωστόσο πρύτανης περιφερειακού πανεπιστημίου δηλώνει στο «Βήμα» ότι «για τις πρώτες 500 θέσεις εμείς είχαμε στείλει στο υπουργείο Παιδείας ό,τι απαιτούνταν πολύ πριν από το Πάσχα. Αλλά επειδή ψηφίστηκε ο νέος νόμος πριν από το καλοκαίρι, μας ζήτησαν προφορικά τον Ιούλιο και τις ξαναστείλαμε, αφού έπρεπε στο προοίμιο κάθε απόφασης να συμπεριλάβουμε και τον νέο νόμο. Και το υπουργείο άρχισε να τις προωθεί για ΦΕΚ τέλος Αυγούστου…» συνεχίζει.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr