Και μέσω ΕΠΑΛ η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ

Και μέσω ΕΠΑΛ η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ 

Τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν σε κάθε ένα από τα περίπου 400 Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας, τη νέα σχολική χρονιά, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να κάνουν τις επιλογές τους ως προς τις σπουδές που θα ακολουθήσουν.

Όπως φαίνεται από τη σχετική υπουργική απόφαση, οι τομείς που θα λειτουργήσουν έχουν τεράστια ποικιλία και οι νέοι θα μπορέσουν να εντοπίσουν – ανάμεσα σε 36 ειδικότητες – αυτόν που τους ταιριάζει καλύτερα.


Σύμφωνα με το ρεπορταζ της εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", φέτος θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τα παιδιά που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στα ΕΠΑΛ καθώς η επαγγελματική εκπαίδευση έχει μπει σε τροχιά αναβάθμισης, μετά τις πολιτικές εγκατάλειψης και υποβάθμισης που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Βασικότερη αλλαγή ότι πλέον από το νέο σχολικό έτος θα έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής όσον αφορά στην εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, κάτι που δεν είχαν μέχρι τώρα.

Με δεδομένο ότι σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι προτιμούν τις σπουδές στα επαγγελματικά λύκεια, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα κατακτήσουν ευκολότερα μελλοντικά μια θέση στην αγορά εργασίας, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μετατρέψει τα σχολεία αυτά από τους «φτωχού συγγενείς της Εκπαίδευσης» σε σχολεία πρώτης γραμμής, όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το νέο πρόγραμμα

Το σχολικό έτος 2016-2017 η Α’ και η Β’ τάξη των ΕΠΑΛ θα ακολουθήσουν το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ στη Γ’ τάξη θα συνεχιστεί το ισχύον. Με τις νέες ρυθμίσεις οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να «επιστρέψουν» εάν θέλουν στη Γ’ τάξη σε άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα, για απόκτηση και δεύτερη ειδικότητας.

Επίσης στη Β’ τάξη των ΕΠΑΛ μπορούν να εγγράφονται απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων οι οποίοι μπορούν, αφού παρακολουθήσουν μόνο τα τεχνολογικά μαθήματα να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας και να συμμετάσχουν στις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ για την εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr