Τα ελληνικά Πανεπιστήμια που συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου
Τα ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και άλλα 15 συγκαταλέγονται στα καλύτερα ιδρύματα του πλανήτη. Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση την υποχρηματοδότηση τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά την παρακμή των εγκαταστάσεων τους και τα μύρια προβλήματα τα οποία καθημερινά καλούνται να λύσουν τόσο οι φοιτητές όσο και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό τα ελληνικά πανεπιστήμια συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Όπως μαρτυρά η ετήσια έκθεση του διεθνούς φορέα αξιολόγησης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων Webometrics τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν βρει τον τρόπο να πολεμούν με επιτυχία έστω και με πενιχρά μέσα την κρίση με αρκετά από αυτά μάλιστα να συγκαταλέγονται στα κορυφαία του κόσμου.
Ειδικότερα 18 ελληνικά πανεπιστήμια και ένα ΤΕΙ περιλαμβάνονται στο κλειστό κλαμπ του 10% των καλύτερων διεθνώς. Τον ρόλο της ακαδημαϊκής ναυαρχίδας των εγχώριων ιδρυμάτων κατέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το οποίο σύμφωνα με την αξιολόγηση του Webometrics για το 2015 κατατάσσεται στην 196η θέση παγκοσμίως. Η εξαιρετική αυτή επίδοση εξασφαλίζει στο ΑΠΘ μια θέση ανάμεσα στο 1 των κορυφαίων πανεπιστημίων.
Στο top 10 των ελληνικών Πανεπιστημίων
- το ΑΠΘ βρίσκεται στη θεση 196
- το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ το οποίο βρίσκεται στη θέση 247
- ενώ ακολουθούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ΕΜΠ στη θέση 345
- το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 535
- το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 543
- το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 656
- το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη θέση 911
- το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη θέση 920
- το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη θέση 923
- και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη θέση 1159.
Ενδεικτικό της αποδοτικότητας των ελληνικών ιδρυμάτων όπως γράφει το dikaiologitika, είναι το γεγονός ότι το ΤΕΙ Πειραιά κατατάσσεται στη θέση 2.257 ξεπερνώντας χιλιάδες τεχνολογικά ιδρύματα αλλά και πανεπιστήμια.