Εκπαιδευτικές διαλέξεις από τη Cisco σε φοιτητές Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών & Μηχανικών ΗΥ
Η Cisco ολοκλήρωσε πρόσφατα σειρά διαλέξεων σε τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές Τμημάτων Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Μηχανικών ΗΥ, των Πανεπιστημίων Κρήτης, Πελοποννήσου, Πάτρας και Κύπρου. Σκοπός των διαλέξεων ήταν η επαφή των μελλοντικών στελεχών Πληροφορικής με την αγορά εργασίας, τις αρχιτεκτονικές και τις λύσεις που ήδη υλοποιούνται στην αγορά, καθώς και η γνωριμίας τους με έμπειρα στελέχη του χώρου.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 16 τεχνικές διαλέξεις σχετικές με Αρχιτεκτονικές Ασφάλειας, Κέντρα Δεδομένων (Datacenters), Υπηρεσίες Συνεργατικότητας και Βασικές Αρχές Δικτύωσης καθώς και 8 ενημερωτικές διαλέξεις για προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης της Cisco, όπως το Cisco Sales Associate Program (CSAP) και το Cisco Networking Academy Program. Στο πλαίσιο των διαλέξεων για τα προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν 4 συζητήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της Cisco και με επαγγελματίες της Πληροφορικής για την επαγγελματική προοπτική του κλάδου, τα διαφορετικά επαγγέλματα που αναδεικνύονται αλλά και τις δεξιότητες που απαιτούνται.
Ο Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Account Manager της Cisco και υπεύθυνος για το σχεδιασμό των διαλέξεων σημείωσε, «Στη Cisco πιστεύουμε ότι στη σημερινή κοινωνία οι καταλύτες της ανάπτυξης είναι το Internet και η Εκπαίδευση. Πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους συμμετέχοντες στην εκπαίδευση (ιδρύματα, εκπαιδευτές, ερευνητές και φοιτητές), και να μεταφέρουμε την εργασιακή μας εμπειρία στους μελλοντικούς μας συναδέλφους, με έμφαση στα soft skills, στην επικοινωνία και συνεργατικότητα αλλά και στις ηγετικές ικανότητες. Αυτές οι διαλέξεις πρέπει να είναι μόνο η αρχή αυτής της συνεργασίας.»
Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας eSkills for Jobs 2015-2016 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, ο εκπαιδευτικός οργανισμός για τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών INTERLEI, προσέφερε 9 υποτροφίες για το πρόγραμμα πιστοποίησης της Cisco, CCNA
Ο Πάνος Τσακαλίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης πρόσθεσε, «Η σχέση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα παραμένει δυστυχώς ακόμα και σήμερα από τις παραγνωρισμένες και ιδεολογικά φορτισμένες έννοιες στην Ελλάδα. Το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του ΠΚ έχει μακρά και επιτυχημένη παράδοση αριστείας στη διδασκαλία και την έρευνα. Μέσω πρωτοβουλιών όπως η σειρά διαλέξεων που συνδιοργανώσαμε με την Cisco, φέρνουμε τους φοιτητές μας κοντά σε ανθρώπους της έρευνας και της επιχειρηματικότητας, σε παλαιούς αποφοίτους μας, στελέχη του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα, για να μοιραστούν πολύτιμες εμπειρίες και πρακτικές μαζί τους.»
Ο Δρ. Βάσος Βασιλείου του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε, «Η σειρά διαλέξεων της Cisco βρήκε μεγάλη απήχηση στους τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος μας, αλλά και στο ερευνητικό προσωπικό και το προσωπικό τεχνικής υποστήριξης. Το περιεχόμενο των διαλέξεων ήταν πλήρως κατανοητό από όλους και κάλυψε τόσο σε βάθος όσο και σε πλάτος τα κύρια θέματα που αφορούν τον τομέα μας. Ευελπιστούμε στην συνέχεια του προγράμματος".
O Κώστας Βασιλάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πρόσθεσε «Προσπαθούμε διαρκώς να προσφέρουμε στους φοιτητές μας μία εμπλουτισμένη μαθησιακή εμπειρία, συνδυάζοντας το στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο, την πρακτική εξάσκηση και την επαφή με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Στις διαλέξεις της Cisco οι φοιτητές μας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις που σχετίζονται άμεσα με το επιστημονικό τους πεδίο, αλλά και τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Ήταν μεγάλη χαρά μας να έχουμε μαζί μας τα στελέχη της Cisco και να συμμετέχουμε στις ενδιαφέρουσες διαλέξεις, μέσα σε γεμάτα αμφιθέατρα και με ζωηρή συμμετοχή των φοιτητών.»