Πρόσφυγες, Πρόσφυγες Συρία, Πρόσφυγες Πανεπιστήμια, Πρόσφυγες ΤΕΙ, Σία Αναγνωστοπούλου Πρόσφυγες από Συρία και άλλες χώρες μπορούν να φοιτούν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Σία Αναγνωστοπούλου: Πρόσφυγες από Συρία και άλλες χώρες μπορούν να φοιτούν σε ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» πως βρίσκονται σε εξέλιξη  οι διαδικασίες για τον καθορισμό των κριτηρίων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε προσφυγόπουλα από τη Συρία και άλλες χώρες να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Όπως είπε η κ. Αναγνωστοπούλου μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», το θέμα της εισδοχής των προσφύγων φοιτητών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα συζητήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο πρυτάνεων στη Μυτιλήνη, ενώ ανάλογες συζητήσεις γίνονται και στο συμβούλιο της Ευρώπης για να καταλήξουν σε έναν πίνακα κριτηρίων. «Ελπίζω, τώρα άμεσα να φτιάξουμε ένα πίνακα κριτηρίων. Είναι δύσκολο, δεν έχουν κανένα πιστοποιητικό σπουδών άρα πρέπει με κάποιο τρόπο να δημιουργηθεί αυτό το πιστοποιητικό» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός και πρόσθεσε ότι τον πίνακα κριτηρίων θα πρέπει να τον αποδέχονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.


Σε ερώτηση αν τελικά θα επανέλθει η «βάση τού 10» για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα να αλλάξει οτιδήποτε αυτή τη στιγμή, με δεδομένο, όπως είπε, ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε εξεταστική περίοδο και δεν μπορούν να αναστατώνονται οι μαθητές αυτή τη στιγμή. Ό,τι ίσχυε, αυτό θα ισχύσει και τα παιδιά το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι να διαβάσουν, να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν τώρα το Πάσχα και να έχουν καλή επιτυχία».

Εξάλλου, για το ζήτημα των επικείμενων αλλαγών σε γυμνάσιο και λύκειο, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει οτιδήποτε, ενώ αναφερόμενη γενικά στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας είπε ότι χρειάζονται χρήματα και χρόνο. «Ακόμα κι όταν δόθηκαν λεφτά, κατασπαταλήθηκαν και τώρα με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να κρατήσουμε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας» κατέληξε.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr