Ανοιξε πόλεμος, Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, υπουργείο Παιδείας Ανοιξε πόλεμος των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με το υπουργείο Παιδείας

Ανοιξε πόλεμος των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με το υπουργείο Παιδείας

Σφοδρά «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύουν 25 διακεκριμένοι, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται στο «τιμόνι» των Συμβουλίων των πανεπιστημίων της χώρας γράφει η "Ημερησία". Σε κοινή ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για υπονόμευση του έργου τους από «κατεστημένα κέντρα» και «κυβερνητικούς παράγοντες», τονίζοντας παράλληλα ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αρνείται οποιαδήποτε επαφή μαζί τους. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν δε, ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελούν επιστροφή στο παρελθόν, προσβάλλουν κάθε έννοια του αυτοδιοίκητου και αναδιατάσσουν με πελατειακή λογική τους διακριτούς ρόλους των ιδρυμάτων. Ειδικότερα, οι υπογράφοντες την ανακοίνωση -μεταξύ των οποίων είναι οι καθηγητές Γεώργιος Τσώκος από το Χάρβαρντ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Richard Hunter από το Κέμπριτζ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Γαβράς από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πατρών και Αμεντέο Οντόνι, από το MIT, πρόεδρος Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - αφού επισημαίνουν πως η πανεπιστημιακή κοινότητα ενέκρινε τον θεσμό των Συμβουλίων, συμμετέχοντας στις εκλογικές διαδικασίες του 2012, με ποσοστά της τάξης του 80%, τονίζουν: «Στο έργο τους αυτό (τα Συμβούλια) αντιμετώπισαν, στα περισσότερα ιδρύματα, τη συνεχή αμφισβήτηση και υπονόμευση του ρόλου τους από κατεστημένα κέντρα που έβλεπαν να κλονίζεται η ανεξέλεγκτη δράση τους. Παράλληλα, και η ίδια η ελληνική πολιτεία δεν υποστήριξε επαρκώς τις δομικές και ουσιαστικές αλλαγές που η ίδια θεσμοθέτησε, επιλέγοντας την τακτική της αδράνειας και των εξισορροπιστικών παρεμβάσεων».

Επιστορφη στο παρελθόν


Και συνεχίζουν λέγοντας: «Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, το σύνολο των θεσμικών μεταβολών που έφερε ο Ν. 4009/2011 τέθηκαν υπό αμφισβήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης, σε μια απόπειρα επιστροφής στο παρελθόν, ενώ τα Συμβούλια δέχθηκαν -σε θεσμικό αλλά και προσωπικό επίπεδο- πρωτοφανείς επιθέσεις απαξίωσης του ρόλου τους από κυβερνητικούς παράγοντες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κλίμα παραλυτικής θεσμικής αβεβαιότητας και να οδηγήσει σε παραίτηση ορισμένα εξέχοντα μέλη των Συμβουλίων που επί δύο χρόνια εργάσθηκαν με ανιδιοτέλεια για την ανασυγκρότηση του ελληνικού πανεπιστημίου, επιχειρώντας έτσι να προβάλουν τις καταστροφικές συνέπειες των δρομολογούμενων μεταβολών και να προασπίσουν την αξιοπρέπειά τους». Αναφερόμενοι στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι «δεν προάγουν τη χρηστή διοίκηση, αλλά αντιθέτως, υπογραμμίζουν τη σημασία του θεσμού των ΣΙ για τη διασφάλιση της διαφάνειας και λογοδοσίας στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων». Ενδεικτικά, αναφέρονται στην απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για την Έρευνα που προωθείται στη Βουλή ρυθμίσεις για την αναδρομική νομιμοποίηση όλων των δαπανών που έγιναν στους Ειδικούς Λογαριασμούς Έρευνας, παρόλο που βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι για παραβιάσεις των κανονισμών και των νόμων.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr