Σία Αναγνωστοπούλου, πανεπιστημιακών, βάζει στην τσέπη του, διδάκτρων, μεταπτυχιακών Σία Αναγνωστοπούλου: Το 30% πανεπιστημιακών βάζει «στην τσέπη του» μέρος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών

Σία Αναγνωστοπούλου: Το 30% πανεπιστημιακών βάζει «στην τσέπη του» μέρος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών

«Ένα μεγάλο ποσοστό των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), της τάξεως του 30%, βάζει «στην τσέπη του» μέρος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών»

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία Πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ πρόσθεσε τα εξής:


«Δίδακτρα 10 χιλιάδες και 12 χιλιάδες ευρώ, ανά κεφαλή, κάνουν επιχειρήσεις τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής - Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τις δηλώσεις της κυρίας Αναγνωστοπούλου.

«Ένα μεγάλο ποσοστό των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), της τάξεως του 30%, βάζει "στην τσέπη του" μέρος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών». Tη δήλωση αυτή έκανε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία Πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ πρόσθεσε τα εξής:

«Όταν μιλάμε για δίδακτρα, και εγώ λέω ευθαρσώς τη γνώμη μου, είμαι κατά των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά, για τα προπτυχιακά δεν το συζητώ καν. Θα μπορεί εδώ, να γίνει μια συζήτηση των διδάκτρων, προσέξτε, εδώ μου είπατε, καλύπτουν λειτουργικά έξοδα των πανεπιστημίων. Έμαθα για ένα 30% περίπου - και όχι από κουτσομπολιά, από έρευνα που έχουμε κάνει - των μελών ΔΕΠ, που βάζουν λεφτά στην τσέπη τους από αυτά τα δίδακτρα. Θα μου πείτε το επιχείρημα, ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί. Συμφωνώ απολύτως, είμαι πανεπιστημιακός και ξέρω πάρα πολύ καλά, ότι είναι χαμηλοί. Η λύση πια είναι; Παίρνω από τα δίδακτρα και βάζω στην τσέπη μου;»

Και πρόσθεσε: «Έχουμε όμως ένα θέμα, ποια είναι τα μεταπτυχιακά, πως έχουν δημιουργηθεί και ποια είναι τα κριτήρια αυτών των μεταπτυχιακών; Έχουν λειτουργικά έξοδα τα οποία μπορούσαν να δικαιολογήσουν σε ένα βαθμό δίδακτρα; Αυτό είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε. Είναι άλλο τα δίδακτρα τα βάζω στην τσέπη μου και άλλο είναι τα δίδακτρα ή ένα τέλος. Δεν ξέρω, δεν είμαι σίγουρη, αλλά αυτό είναι θέμα προς συζήτηση, του πως είναι αυτά τα μεταπτυχιακά και αν εκεί υπάρχουν λειτουργικά έξοδα, αλλά αυτά τα λειτουργικά έξοδα δεν δικαιολογούν δίδακτρα μέχρι ενός ποσού που δεν θέλω να το πω. Αλλά δίδακτρα 10 χιλιάδες και 12 χιλιάδες ευρώ, ανά κεφαλή, κάνουν επιχειρήσεις τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο πραγματικά διαστρεβλώνει το ρόλο της δημόσιας δωρεάν παιδείας.»

Στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τις δηλώσεις της Αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για τις αμοιβές μελών ΔΕΠ στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, διευκρινίζει τα εξής:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ διδάσκουν σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς να λαμβάνουν καμία πρόσθετη αμοιβή εκτός από το μισθό τους. Παράλληλα είναι γνωστό ότι υπάρχουν και λειτουργούν στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με υψηλά δίδακτρα μέρος των οποίων αφορά αμοιβές των συμμετεχόντων σε αυτά Πανεπιστημιακών. Το 30% στο οποίο αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων αφορά μέλη ΔΕΠ που εργάζονται για μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία ζητούν δίδακτρα. Το υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ως κύριο μέλημά του τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και προασπίζει τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας που εργάζονται υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες διατηρώντας με προσωπικό κόστος το υψηλό επίπεδο των Ιδρυμάτων τους.»

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr