Σε αδυναμία λειτουργίας βρίσκονται πολλά Πανεπιστήμια της χώρας

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

αδυναμία λειτουργίας, βρίσκονται, Πανεπιστήμια, Ελλάδας

Σε αδυναμία λειτουργίας βρίσκονται πολλά Πανεπιστήμια της χώρας

Η διαβεβαίωση, που πήραμε από την αν. υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων, ήταν ότι θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, καθώς, αν δεν υπάρξει, πολλά Πανεπιστήμια δε θα μπορέσουν να εκπληρώσουν στοιχειωδώς τις λειτουργίες τους, δήλωσε στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και προεδρεύων της Συνόδου Ελληνικών ΑΕΙ, Αχιλλέας Ζαπράνης.

"Η κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2009. Η κατάσταση είναι οριακή. Πολλά Πανεπιστήμια βρίσκονται ουσιαστικά σε αδυναμία λειτουργίας. Οι φετινοί προϋπολογισμοί είναι εικονικοί" ανέφερε ο κ. Ζαπράνης, μιλώντας στην εκπομπή "Καθημερινά" με τον Χρήστο Μάτη και τη Νικόλ Καζαντζίδου.

Όπως εξήγησε, οι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι στα έσοδα και έξοδα και να υπάρχει και ένα μικρό πλεόνασμα. "Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε το δικό μας Πανεπιστήμιο προβλέπει για τη Βιβλιοθήκη έξοδα 0 ευρώ και είναι εικονικός, με την έννοια ότι η βιβλιοθήκη δε μπορεί να λειτουργήσει, για να λειτουργεί στοιχειωδώς χρειάζεται 350.000 ευρώ" είπε.

Στην περίπτωση, που τελικά δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση ο κ. Ζαπράνης σημείωσε ότι "θα βρούμε τρόπο να λειτουργήσουμε, γιατί κατορθώσαμε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποθεματικό και μπορούμε να ζητήσουμε την άδεια από το υπουργείο, για να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος του, όμως αυτό είναι μία λύση ανάγκης".

"Την προηγούμενη τετραετία ήμουν αντιπρύτανης Οικονομικών. Παρέλαβα περίπου 4 εκατ. ευρώ, το αποθεματικό διπλασιάστηκε, ενώ υπήρξε μείωση στην ίδια περίοδο 40% στα έσοδα του Πανεπιστημίου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ήλθε το PSI, τα εξανέμισε, πήγαν στο 1,5 εκατ. και τελικά παρέδωσα 6,5 εκατ.", ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη διενέργεια ΕΔΕ, που ο ίδιος διέταξε, με αφορμή καταγγελίες για τις δημοσκοπήσεις, που διεξήγαγε η μονάδα ερευνών κοινής γνώμης, που λειτουργεί στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού ερευνητικού ινστιτούτου, ο κ. Ζαπράνης γνωστοποίησε: "έδωσα παράταση, γιατί η διεξαγωγή της ΕΔΕ πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες, όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, γιατί δεν έχουμε πάρει ακόμη απαντήσεις από αυτούς, οι οποίοι έκαναν τις καταγγελίες".