Εισαγωγή Πανεπιστήμια-ΤΕΙ, διακριθέντων, Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους Διαγωνισμούς Εισαγωγή σε Πανεπιστήμια/ΤΕΙ διακριθέντων σε Πανευρωπαϊκούς ή Παγκόσμιους Διαγωνισμούς

Εισαγωγή σε Πανεπιστήμια/ΤΕΙ διακριθέντων σε Πανευρωπαϊκούς ή Παγκόσμιους Διαγωνισμούς

Πρόταση προς τον υπουργό Παιδείας από την Πανελλήνια Ενωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών

Αγαπητέ κε Υπουργέ


Με αφορμή τη ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την εισαγωγή των διακριθέντων σε πανευρωπαϊκούς ή παγκόσμιους διαγωνισμών στα ΤΕΙ και ΑΕΙ άνευ εξετάσεων θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις σκέψεις μας και τους προβληματισμούς μας.

Κατ΄ αρχήν σας δηλώνουμε ότι είμαστε ενάντια σε μια Προκρούστια λογική στην εκπαίδευση, δηλαδή σε μία λογική η οποία μέριμνα για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες αλλά αδιαφορεί για αυτούς με ειδικά προσόντα. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν προβλέπει την υπερπήδηση τάξεων από μαθητές με ειδικά προσόντα. Ως επιστημονικό σωματείο, είμαστε υπέρ της διοργάνωσης διαφόρων διαγωνισμών αφού μέσα από την ευγενή άμιλλά, αναπτύσσεται η πρόοδος. Το δρόμο εξάλλου μας τον έχουν δείξει οι αρχαίοι μας πρόγονοι που διοργάνωναν εκτός των αθλητικών αγώνων, μουσικούς, θεατρικούς, μαθηματικούς κλπ.

Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι αν δεν μεριμνήσουμε για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες ένας διαγωνισμός θα επιτρέπει την άνευ εξετάσεων εισαγωγή σε ΤΕΙ- ΑΕΙ αυτό ίσως δημιουργήσει αδικίες και στρεβλώσεις. Αυτό εξάλλου το έχουμε ζήσει στο παρελθόν από τους διακριθέντες σε αθλητικούς αγώνες.

Αλήθεια με ποια κριτήρια ένας διαγωνισμός όπως η Ανάδειξη νέων Επιστημόνων καλύπτεται από το νόμο, ενώ ένας άλλος όπως ο EUSO όχι; Ποια είναι η διαδικασία ένταξης ενός διαγωνισμού στα κριτήρια του νόμου;

Ως επιστημονικό σωματείο θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο νόμο, αφού φοβόμαστε ότι ανοίγει κερκόπορτες στο κάστρο των Πανελληνίων, ένα από τα λίγα κάστρα αξιοκρατίας που έχουν παραμείνει αλώβητα στη χώρα μας.

Για το Δ.Σ. της ΠΑΝΕΚΦΕ

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Γαργανουράκης

Φυσικός M.Sc.

Υπ. 2ουΕ.Κ.Φ.Ε. Ηρακλείου

Ο Γραμματέας

Παναγιώτης Μουρούζης

Φυσικός M.Sc.

Υπ. Ε.Κ.Φ.Ε. Κερκύρας

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr