Εθνικός διάλογος: Οι αλλαγές που έρχονται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Tην άμεση έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε και επίσημα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2015.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Νίκος Φίλης, ο διάλογος θα διαρθρωθεί σε τρία επίπεδα, από ισάριθμες επιτροπές, οι οποίες θα επιφορτιστούν με την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Πρώτον, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, με τη συμμετοχή και προσωπικοτήτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεύτερον, θα ανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Θεοτοκά και τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και εταίρων. Τρίτο βήμα διαλόγου θα αποτελέσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία θα προεδρεύει ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου και στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα, με τη δυνατότητα υπόδειξης εμπειρογνωμόνων.
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, μέχρι τις γιορτές θα έχουν εντοπιστεί και διατυπωθεί τα προβλήματα και οι προτεραιότητες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση σε ομάδες εργασίας, αλλά και δημόσιες εκδηλώσεις, ούτως ώστε «να βρεθούν οι αναγκαίες και ρεαλιστικές λύσεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στη συμμετοχή στο διάλογο όχι μόνο των φορέων, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο διάλογος θα αφορά το σύνολο της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία και το δημοτικό και προχωρώντας στο γυμνάσιο, το λύκειο -και την αναβάθμιση και αυτονομία του- και, εν τέλει, τα πανεπιστήμια, καθώς και έναν νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τη λύση λειτουργικών θεμάτων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, αλλά και μόνιμων μελών ΔΕΠ, για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Επίσης, μίλησε για τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τη ΔΕΗ και τους δήμους, ώστε τα ιδρύματα να ενταχθούν σε ειδικό τιμολόγιο και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων τους.
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Παράλληλα, η κ. Αναγνωστοπούλου, τόνισε ότι άμεσα θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να επιλυθούν θέματα που προκαλούν δυσλειτουργίες στα ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνεται διάταξη για επιστροφή της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές μονοπρόσωπων οργάνων (π.χ. πρυτάνεων) και τη συμμετοχή των φοιτητικών εκπροσώπων στα συλλογικά όργανα (π.χ. Σύγκλητος).
Διαβάστε επίσης:
- Τι αναφέρει το υπουργείο Παιδείας για την διπλή εξεταστική σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
- Με μόρια η εισαγωγή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)