Σία Αναγνωστοπούλου, Πανεπιστήμια Σία Αναγνωστοπούλου: Σε συνθήκες πολέμου βρίσκονται τα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ

Σία Αναγνωστοπούλου: Σε συνθήκες πολέμου βρίσκονται τα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπ. Παιδείας γίνονται συζητήσεις για να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών

Σε συνθήκες πολέμου βρίσκονται τα ελληνικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία σε νέες δηλώσεις της την Τετάρτη, εξέφρασε την ανησυχία της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Google News! Πατήστε εδώ.


Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η κυρία Αναγνωστοπούλου είπε ότι οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο προκειμένου να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι: να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα των ιδρυμάτων και να αποτραπεί η φυγή στο εξωτερικό καθηγητών, ερευνητών και φοιτητών. 

«Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν διεθνείς προδιαγραφές που καθορίζουν τη λειτουργία ενός πανεπιστημίου και αν στην Ελλάδα έχουμε περάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχουμε περάσει πολλές «κόκκινες γραμμές», «όχι μόνο για τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, αλλά για τα νοσοκομεία και για τα πάντα».

Επισήμανε δε, ότι τα ιδρύματα λειτουργούν στο ύψος, που αντιστοιχεί σε διεθνείς προδιαγραφές, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που απασχολούνται (καθηγητές, διοικητικοί, κ.ά).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, είπε ότι το υπουργείο σκοπεύει να προκηρύξει 9.500 υποτροφίες, από τις οποίες θα επωφεληθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνητών, για τρία χρόνια και κάθε χρόνο θα επαναπροκηρύσσονται, μέσω του ΕΣΠΑ.

Είπε ακόμα, ότι σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να ενταχθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στους λεγόμενους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν μειωμένα τιμολόγια. 

«Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα πανεπιστήμια. Έχουμε συζητήσει επίσης τι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κάνουμε, για να έχουν κάποια ευελιξία οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια με διαφορετικούς κωδικούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων», τόνισε.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr