δηλώσεις, Νίκου, Φίλη,Πανεπιστήμια, Πρυτάνεις Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τα Πανεπιστήμια μετά την συνάντηση που είχε με τους Πρυτάνεις

Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη για τα Πανεπιστήμια μετά την συνάντηση που είχε με τους Πρυτάνεις

«Η κυβέρνηση και οι Πρυτάνεις έχουμε μια κοινή αγωνία να βοηθήσουμε το Πανεπιστήμιο. Αυτό το θεσμό που έχει συμβάλει τα μέγιστα και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και την προκοπή του λαού. Να το βοηθήσουμε μέσα σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας να αποτελέσει μοχλό μιας νέας αναγεννητικής προσπάθειας της χώρας.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να το βοηθήσουμε όλοι και από μέσα και από έξω. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, είμαστε σε κοινή πορεία υπάρχει συναντίληψη. Όποια προβλήματα λειτουργικά και επείγοντα προκύψουν συναινετικά θα τα επιλύσουμε.


Για τα οικονομικά ζητήματα που οι Πρυτάνεις επεσήμαναν, αυτά είναι γνωστά σε όλους μας, με τις συνεχείς περικοπές τα τελευταία χρόνια της κρατικής επιχορήγησης . Αυτά είναι θέματα που αφορούν όλους μας, δεν αφορούν μόνο το Πανεπιστήμιο αλλά ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Εχουμε σκέψεις για να περιστείλουμε έξοδα που επιβαρύνουν το Πανεπιστήμιο, όπως για παράδειγμα το ενεργειακό κόστος. Είμαστε σε μία διαδικασία συζήτησης με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εντάξουμε τα Πανεπιστήμια στα μειωμένα τιμολόγια.

Θα κουβεντιάσουμε και με την ΚΕΔΕ προκειμένου να συμφωνήσουμε σε μία μείωση ή και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, διότι νομίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια που προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και την οικονομία θα πρέπει να ενισχυθούν από τους τοπικούς φορείς.

Υπάρχουν ακόμη σκέψεις όπως η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και για μια πιο ευέλικτη διαδικασία, όπως τα θέματα της καθαριότητας και της ασφάλειας. Να φύγουμε από το ακριβό εργολαβικό μοντέλο και να οδηγηθούμε σε φθηνότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες για το Πανεπιστήμιο».

Σε ερώτηση για τον εθνικό διάλογο ο κ. Φίλης απάντησε:

«Δεν βιαζόμαστε να έχουμε ένα έτοιμο νομοσχέδιο. Αντιθέτως επισπεύδουμε τον εθνικό διάλογο προκειμένου ως την Άνοιξη να έχουμε ορισμένες καταλήξεις σε μείζονα ζητήματα για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ειδικότερα για τα Πανεπιστήμια, αξιοποιώντας το δημοσιοποιημένο νομοσχέδιο αλλά και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, σε έναν απροκατάληπτο και ευρύ διάλογο. Ο διάλογος δεν θα περιοριστεί σε κάποιες κουβέντες σε μία επιτροπή αλλά θα αγκαλιάσει το σύνολο των εκπαιδευτικών μονάδων

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις του νόμου είναι αντικείμενο διαλόγου».

Σε ερώτηση αν ετέθη από τους Πρυτάνεις το θέμα της έκδοσης ΠΝΠ για τις εκλογές των πρυτανικών αρχών στα Πανεπιστήμια είπε:

«Νομίζω ότι υπάρχει κλίμα συμφωνίας για την αποκατάσταση του δημοκρατικού δικαιώματος των Πανεπιστημιακών να μπορούν να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν».

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την επίθεση εναντίον Πανεπιστημιακού του ΕΚΠΑ σχολίασε:

«Προφανές είναι ότι κάθε πράξη βίας μας βρίσκει αντίθετους. Στο Πανεπιστήμιο, πρέπει να υπάρχει διάλογος και συνεργασία . Ακόμη και για τις θέσεις που λογικό είναι να υπάρχει διαφορά απόψεων εντός του Πανεπιστημίου δεν πρέπει αυτές να καταλήγουν σε πράξεις βίας.

Θα ήθελα όμως για μια ακόμα φορά να τονίσω ότι το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των λεγόμενων διαθεσίμων και άλλων συνδικαλιστών, σε κάθε περίπτωση δεν έχουν καμία βασιμότητα . Οι άνθρωποι έχουν δικαιωθεί για τους αγώνες που έχουν κάνει και επιστρέφουν στο Πανεπιστήμιο».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr