Ασφυκτιούν τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας λόγω υποχρηματοδότησης

Ασφυκτιούν τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας λόγω υποχρηματοδότησης

Ασφυκτιούν τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας λόγω υποχρηματοδότησης, την ώρα που δέκα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα πληρώνουν ετησίως ποσά που αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ μόνο για λογαριασμούς ρεύματος.

Το θέμα της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων θα τεθεί επί τάπητος στις 3 το μεσημέρι στη σύνοδο των πρυτάνεων που θα γίνει παρουσία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.


Τα χρήματα που δίνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ρεύμα πολλές φορές πλησιάζουν τον συνολικό προϋπολογισμό του κάθε ιδρύματος που έχει δοθεί από το υπουργείο Παιδείας για τις λειτουργικές του δαπάνες, σύμφωνα με το Έθνος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα λόγω της υποχρηματοδότησης να μένουν ελάχιστα χρήματα για τις υπόλοιπες ανάγκες των Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπως είναι η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση κτιρίων, η προμήθεια υλικών κλπ.

Το ΕΚΠΑ, για παράδειγμα, δίνει ετησίως 5,7 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς της ΔΕΗ, όταν για το 2016 ο συνολικός προϋπολογισμός για τις λειτουργικές του δαπάνες δεν ξεπερνά τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων υποστηρίζουν πως αρκετά ιδρύματα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις και ότι με τα χρήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για ολόκληρο το ακαδημαϊκό έτος.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr