διεθνής, κατάταξη, Ελληνικών, Πανεπιστημίων, λίστα Η διεθνής κατάταξη Ελληνικών Πανεπιστημίων (λίστα)

Η διεθνής κατάταξη Ελληνικών Πανεπιστημίων (λίστα)

Το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ, το Κέιμπριτζ, τον Στάνφορντ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνιας, η Οξφόρδη, είναι η κρεμ ντε λα κρεμ των πανεπιστημίων σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον δημοφιλέστερο Διεθνή Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS.

Στην λίστα των 400 τοπ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ανά την υφήλιο, περιλαμβάνεται μόνο ένα ελληνικό πανεπιστήμιο: Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην θέση 376.


Ακόμη πιο κάτω βρίσκονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, της Πάτρας και το Οικονομικό Αθηνών.

Οπως σημειώνει το Βήμα, το ΕΜΠ επίσης τα πάει καλά στον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστήμιο, την παράμετρο που χρησιμοποιείται ως ένδειξη για τη διεθνή επίδραση της έρευνας ενός πανεπιστημίου. Με βάση αυτό το κριτήριο το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (238ο ως προς τις παραπομπές ανά πανεπιστημιακό τομέα) βρίσκεται στο παγκόσμιο τοπ 250. Αυτό φαίνεται από μια επίδοση ενάντια στη γενική τάση στον τομέα της Μηχανολογίας και της Τεχνολογίας από τα ανώτατα ιδρύματα της Ελλάδος.

Η QS επίσης δημοσιεύει πίνακα Επιστημονικού Τομέα μαζί με τον Διεθνή Πίνακα Πανεπιστημίων που μετρά την επίδοση μιας συγκεκριμένης σχολής πανεπιστημίου. Στον τομέα της Μηχανολογίας και της Τεχνολογίας η Ελλάδα είναι στο τοπ 100:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (67ο).

Τρία άλλα πανεπιστήμια είναι στο τοπ 400 στον τομέα Μηχανολογίας και Τεχνολογίας: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (146ο), το Πανεπιστήμιο Πατρών (211ο) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (234ο).

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (193ο) επίσης βρίσκεται στο τοπ 200 στον τομέα των κοινωνικών επιστημών και του μάνατζμεντ.

Όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας που περιλαμβάνονται, όμως, έχουν σημειώσει ανησυχητική μείωση στο κριτήριο της φήμης του εργοδότη. Αυτό στηρίζεται σε 44.226 απαντήσεις που δόθηκαν στη Διεθνή Έρευνα Εργοδοτών της QS.

Ζητήθηκε από τους εργοδότες να υποδείξουν ποια ιδρύματα βγάζουν τους πιο προσλήψιμους αποφοίτους με βάση την εμπειρία προσλήψεών τους. Αν και οι μειώσεις ήταν μικρές και το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (194ο) παραμένει στο τοπ 200 με βάση αυτό το κριτήριο, οι Έλληνες φοιτητές ανησυχούν για τις πιθανές επιδράσεις της οικονομικής κρίσης της χώρας στα μοτίβα πρόσληψης των εργοδοτών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο συστηματικών μειώσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από 520 σε 350.[iii] Αυτό οδήγησε τους πιο ταλαντούχους φοιτητές κι αποφοίτους  της Ελλάδος να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η γενική επίδραση φαίνεται να είναι μειωμένη εθνική αναγνωρισιμότητα των Ελληνικών πανεπιστημίων από ακαδημαϊκούς κι εργοδότες.

Ο Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων ορίζεται με βάση τις μετρήσεις κίνησης των κοινωνικών δικτύων και τον αριθμό των εκτιμώμενων διαδικτυακών αναγνωστών.

Για να δείτε όλο τον πίνακα κατάταξης με τα τοπ 891 πανεπιστήμια του κόσμου καθώς και τα τοπ 400 ανά επιστημονικό τομέα: www.TopUniversities.com

Δείτε εδώ το top 10 των Πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Η διεθνής κατάταξη Ελληνικών Πανεπιστημίων

Δείτε την θέση του ΕΜΠ στο παγκόσμιο top 400 Πηγή: Αυτά είναι τα 400 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο – Πού βρίσκεται το μοναδικό ελληνικό [πίνακες]

Η διεθνής κατάταξη Ελληνικών Πανεπιστημίων

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr