Αυτές είναι οι 15 ακριβότερες χώρες για σπουδές στον κόσμο (πίνακας)
To κόστος εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια 15 χωρών, καταγράφει έρευνα της HSBC η οποία αναφέρει ότι τρεις στους 4 γονείς θα ήθελαν να σπουδάσει το παιδί τους στο εξωτερικό όμως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.
Η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ είναι οι τρεις ακριβότερες χώρες του κόσμου για τους φοιτητές σε ότι αφορά τα δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές και το κόστος διαβίωσης. Συγκεκριμένα, στην Αυστραλία οι φοιτητές θα πληρώσουν κατά μέσο όρο πάνω από 42 χιλιάδες δολάρια το χρόνο, στη Σιγκαπούρη λίγο πάνω από 39.000 ευρώ και στις ΗΠΑ γύρω στις 36.500 ευρώ το χρόνο.
Όπως αναφέρει η έκθεση σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των γονέων ανά τον κόσμο, θα σκέφτονταν να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν ποιοτικότερη εκπαίδευση. Οι μισοί γονείς (51%) κατατάσσουν τις ΗΠΑ στις τρεις χώρες με το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της HSBC, με τίτλο «Η αξία της Εκπαίδευσης: Εφαλτήριο για την επιτυχία».
Οι γονείς ίσως χρειαστεί να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα εάν σκοπεύουν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν «δυτική» εκπαίδευση, καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει η αντίληψη ότι «η δυτική εκπαίδευση είναι καλύτερη» από πλευράς ποιότητας, το κόστος είναι υψηλό. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των γονιών (38%) κατέταξαν το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια από τις τρεις κορυφαίες χώρες ως προς την ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά τα ετήσια κόστη συμπεριλαμβανομένων των δαπανών διαβίωσης και των διδάκτρων ξεπερνoύν τα 36.000 δολάρια ΗΠΑ ανά έτος.
Διαβάστε ακόμη: Όσα έπρεπε να μου πει κάποιος προτού μπω στο Πανεπιστήμιο/ΤΕΙ!
Η μελέτη, στην οποία ερωτήθηκαν περισσότεροι από 4.500 γονείς σε 15 χώρες, καταδεικνύει ότι οι γονείς αναγνωρίζουν την αξία της καλής εκπαίδευσης, αλλά αρκετοί από αυτούς είναι οικονομικά ανέτοιμοι να ανταποκριθούν.
Το 89% των γονέων από 15 χώρες δήλωσαν ότι θα ήθελαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμιο, αλλά περισσότεροι από τους μισούς (51%) εύχονται να είχαν αρχίσει να αποταμιεύουν νωρίτερα για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Ο Simon Williams, Group Head of Wealth Management, της HSBC, σχολίασε: «Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό είναι η γνώση ξένων γλωσσών, η απόκτηση διεθνούς εμπειρίας και η ανεξαρτησία. Η εκπαίδευση στο εξωτερικό προσθέτει επιπλέον πολυπλοκότητα ειδικά σε επίπεδο οικονομικού σχεδιασμού. Οι σπουδές στο εξωτερικό καλύπτονται οικονομικά, κατά κύριο λόγο, από τους γονείς. Στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, ο θεσμός της υποτροφίας από το Πανεπιστήμιο είναι καλά εδραιωμένος. Η προοπτική της εκπαίδευσης των παιδιών, ειδικά όταν οι γονείς επιλέγουν τις σπουδές στο εξωτερικό, μπορεί να μοιάζει δύσκολή, αλλά με τον κατάλληλο σχεδιασμό και ένα “έξυπνο” επενδυτικό πλάνο, οι περισσότερες από τις οικονομικές αβεβαιότητες μπορούν να περιοριστούν σημαντικά».
Οι ΗΠΑ και η Κίνα αλληλοαξιολογούν τα συστήματά τους υψηλά, κατατάσσοντας η μια την άλλη μεταξύ των κορυφαίων τριών για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν. Το 73% των Κινέζων γονέων θεωρούν ότι οι ΗΠΑ παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Πάντως, φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο για τους Αμερικανούς γονείς να στείλουν τα παιδιά τους σε Πανεπιστήμιο στην Κίνα, αφού το σύνολο των δαπανών διαβίωσης και διδάκτρων στην Κίνα δεν ξεπερνά τα 11.000 δολάρια ετησίως.
Όλη η φοιτητική ζωή σε μια κατηγορία (ΔΕΣ ΕΔΩ)
Οι δεκαπέντε χώρες που αναφέρονται στον πίνακα είναι αυτές από τις οποίες προέρχονται οι ερωτώμενοι στη μελέτη «Η Αξία της Εκπαίδευσης: Εφαλτήριο για την επιτυχία» (The Value of Education: Springboard for success).
Τα ετήσια δίδακτρα για κάθε χώρα υπολογίζονται με βάση τα μέσα δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές, ανά έτος, των 10 μεγαλύτερων δημοσίων Πανεπιστημίων, όπου αυτά υπάρχουν. Τα ετήσια δίδακτρα για κάθε Πανεπιστήμιο προέρχονται είτε από το επίσημο website των Πανεπιστημίων, είτε από άλλα αξιόπιστα website, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το τμήμα αιτήσεων των Πανεπιστημίων.
Το ετήσιο κόστος διαβίωσης για τους φοιτητές από το εξωτερικό υπολογίζονται από το μέσο κόστος διαβίωσης στις πόλεις όπου βρίσκονται τα κορυφαία 10 Πανεπιστήμια. Τα δεδομένα σε σχέση με το κόστος ζωής για την κάθε πόλη προέρχονται από τον ιστότοπο (www.expatistan.com) και υπολογίστηκαν ως ποσοστό διακύμανσης από το κόστος ζωής στο Λονδίνο. Το κόστος διαβίωσης σε κάθε χώρα υπολογίστηκε με βάση το μέσο όρο της διακύμανσης όλων των 10 πόλεων.
Το ετήσιο συνολικό μέσο κόστος ανά χώρα για τους φοιτητές από το εξωτερικό, προκύπτει ως αποτέλεσμα του αθροίσματος των μέσων διδάκτρων και του μέσου κόστους ζωής.
Η κατάταξη του επιπέδου εκπαίδευσης έχει ληφθεί από τη μελέτη «Η αξία της Εκπαίδευσης: Εφαλτήριο για την επιτυχία» σελ.21. Ζητήθηκε από τους γονείς να ονοματίσουν ποιες 3 χώρες θεωρούν ότι προσφέρουν την ποιοτικότερη εκπαίδευση (σε όλα τα επίπεδα) από μια λίστα 51 χωρών (μεταξύ των οποίων και η χώρα τους). Η κατάταξη ποιότητας της εκπαίδευσης αναδεικνύει τις κορυφαίες 15 μεταξύ των 51 χωρών.