πανεπιστημιακοί,Πανεπιστήμια,ΤΕ,ηλεκτρονικά,περιοδικά Πανεπιστήμια/ΤΕΙ: Σήμα κινδύνου για τα ηλεκτρονικά περιοδικά

Πανεπιστήμια/ΤΕΙ: Σήμα κινδύνου για τα ηλεκτρονικά περιοδικά

Αποκομμένοι από το βασικό μέσο επιστημονικής ενημέρωσης μένουν οι Ελληνες πανεπιστημιακοί, καθώς απλήρωτες είναι από την ελληνική Πολιτεία οι ηλεκτρονικές συνδρομές για πρόσβαση στις διεθνείς επιστημονικές πηγές (περιοδικά, βιβλία, βάσεις δεδομένων). Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί κονδύλια από το ΕΣΠΑ, τα οποία όμως δεν αποκλείεται να δοθούν για την κάλυψη κενών.

Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές συνδρομές στις διεθνείς επιστημονικές πηγές, γνωστές και ως HEAL-Link, τις οποίες διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), παρέχονται αδιάλειπτα από το 2003 σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα, την Ακαδημία Αθηνών, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Η διαδικτυακή πρόσβαση που εξασφαλίζουν οι συνδρομές HEAL-Link σε περισσότερα από 11.000 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 30.000 ηλεκτρονικά βιβλία και βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων από 20 διεθνείς εκδότες είναι ένα «παράθυρο» στην επιστημονική έρευνα και γνώση για περισσότερους από 500.000 Ελληνες (καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές). Ωστόσο, το «παράθυρο» αυτό κινδυνεύει να κλείσει, με οδυνηρές συνέπειες για την έρευνα, την εκπαίδευση και, κατ’ επέκταση, την οικονομία της χώρας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του Συνδέσμου, καθυστερημένες οφειλές για προηγούμενα έτη (2013-2014) δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (στην Τράπεζα της Ελλάδος εκκρεμεί από τις 8 Μαΐου αίτημα μεταφοράς πιστώσεων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τις πληρωμές αυτές), ενώ για το 2015 έχει εξασφαλισθεί ο μισός μόνον από τον απαιτούμενο προϋπολογισμό για τις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις της τριετίας.


Ηδη από τα τέλη του 2014 ο ΣΕΑΒ είχε ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας και τις Συνόδους των Πρυτάνεων για τον κίνδυνο διακοπής των συνδρομών HEAL-Link. Μάλιστα, ο ΣΕΑΒ ζήτησε από τους εκδότες να παραταθεί η προθεσμία «προαιρετικής αποδέσμευσης» (opt-out), από τις 31 Μαρτίου 2015, που προέβλεπαν οι συμβάσεις, στις 30 Ιουνίου, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την εύρεση των πόρων για τη συνέχιση των συνδρομών χωρίς τον κίνδυνο επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης.

Ωστόσο, οι τελευταίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν την εξεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων, οπότε ο ΣΕΑΒ αναγκάστηκε τον Ιούνιο να προχωρήσει στη διακοπή των συμβάσεων, ζητώντας ταυτόχρονα τη διατήρηση της πρόσβασης για ένα ακόμα τρίμηνο (περίοδο χάριτος), με την ελπίδα ότι μπορεί εν τω μεταξύ να βρεθεί λύση. Ετσι, στο hwww.heal-link.gr/pub_access.php φαίνεται ότι η πρόσβαση των Ελληνικών Βιβλιοθηκών είχε διακοπεί εδώ και μήνες στο 35% των εκδοτικών οίκων (π.χ., American Chemical Society, American Physical Society, IEEE, Kluwer Law International, Project MUSE, Wilson), ενώ πιο πρόσφατα έχει διακοπεί η πρόσβαση και σε κάποιους εκδ. οίκους που στο παραπάνω linκ εμφανίζονται ως ενεργοί (π.χ. PsychArticles και Taylor & Francis.

Πληροφορίες της «Κ» φέρουν τον αρμόδιο για θέματα έρευνας και τεχνολογίας τέως αναπληρωτή υπουργό Κώστα Φωτάκη να έχει εξασφαλίσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή των ηλεκτρονικών συνδρομών από την ελληνική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η εκταμίευσή τους έχει μετατεθεί για μετά τις εκλογές.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr