Με λευκή κόλλα... πέρασε σε Πανεπιστήμιο - Σε ποια Σχολή!

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

λευκή κόλλα,πέρασε, Πανεπιστήμιο, βάσεις 2015

Με λευκή κόλλα... πέρασε σε Πανεπιστήμιο - Σε ποια Σχολή!

Κάτι παραπάνω από μια λευκή κόλλα έπρεπε να δώσουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ώστε να περάσουν με τον μικρότερο δυνατό βαθμό σε μια από τις σχολές με το ιστορικό χαμηλό στις βάσεις.  

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, όπως αναφέρει η Καθημερινή ενός υποψηφίου ο ο οποίος στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013, με ουσιαστικά λευκή κόλλα σε όλα τα μαθήματα, είχε συγκεντρώσει μόλις 970 μόρια και βαθμό πρόσβασης 1,13, και φέτος κατάφερε – χωρίς εξετάσεις – να πάρει το εισιτήριο για το Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων των ΤΕΙ με έδρα στην Aμφισσα.    

Στο τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης ο τελευταίος εισακτέος είχε μέσο όρο μαθημάτων 3,37 ενώ το άθροισμα σε Αρχαία και Ιστορία ήταν 4,3.   Στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης, ο μέσος όρος των βαθμών του τελευταίου εισακτέου 3,88 ενώ το άθροισμα των βαθμών σε Αρχαία και Ιστορία ήταν 5,6.  

Από τα τμήματα που δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα με μέσο όρο 6,84 στα 7 εξεταζόμενα μαθήματα εισήχθη ο τελευταίος εισακτέος με την κατηγορία του 90% στο Διοίκησης - Επιχειρήσεων και Οργανισμών – Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Καλαμάτα ενώ Βαθμό Πρόσβασης 7,13 είχε ο τελευταίος επιτυχών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Γρεβενά.  

Η πλέον υψηλόβαθμη Ιατρική Αθηνών είχε πτώση 309 μορίων και βρέθηκε κάτω από το όριο των 19.000, στα 18.924 μόρια.  

Από την άλλη, όπως αναφέρει η Καθημερινή, η δραστική μείωση των μετεγγραφών (στα κεντρικά Πανεπιστήμια/ΤΕΙ ο αριθμός των μετεγγραφών δεν μπορεί να ξεπεράσει το 15% του αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα) και η οικονομική αβεβαιότητα – η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων συνέπεσε με την επιβολή των capital controls– οδήγησαν πολλούς υποψηφίους να μη δηλώσουν σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα να «βυθιστούν» οι βάσεις των περιφερειακών σχολών και να διαμορφωθούν για ακόμη μία χρονιά βάσεις πολλών ταχυτήτων.    

Πιο συνοπτικά  

- Φέτος έπεσαν οι βάσεις σε 246 σχολές και ανέβηκαν σε 217 (από 331 πέρυσι).

- Η πτώση εκτείνεται στις σχολές όλων των πεδίων πλην του 5ου, δηλαδή του πεδίου των Οικονομικών Επιστημών.

- Από τις 50 πλέον υψηλόβαθμες σχολές, οι 45 παρουσίασαν πτώση και μόνο οι πέντε άνοδο (Ιατρική Αθήνας

- 309 μόρια, Νομική Αθήνας

- 491, αλλά και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών +50 και Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά +166).

- Το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 68%, με την ψαλίδα, όμως, ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο να είναι τεράστια: Ο πρώτος των πρώτων εισήχθη στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με 19.880 μόρια, ενώ ο τελευταίος από τους 70.988 επιτυχόντες εισήχθη στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου με 3.539 μόρια, δηλαδή μέσο όρο βαθμολογίας 2,17.

- Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης, όπου η βάση εισαγωγής μειώθηκε κατά 1.538 μόρια. Στην ουσία, πρόκειται για «διόρθωση», αφού πέρυσι η βάση σε αυτήν τη σχολή είχε απογειωθεί κατά 1.960 μόρια, εξαιτίας του γεγονότος ότι τη δήλωσαν πολλοί υποψήφιοι, γνωρίζοντας ότι με το σύστημα μετεγγραφών που ίσχυε θα έπαιρναν μετεγγραφή στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

- Στις πολυτεχνικές σχολές σημειώθηκαν γενικά οι μεγαλύτερες πτώσεις, δηλαδή 1.321 μόρια στους Πολιτικούς Μηχανικούς της Αθήνας και 1.195 στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών του Βόλου.