καλύτερα,πανεπιστήμια,κόσμου,κορυφή,ελληνικά Ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου - Στην κορυφή μόλις δύο ελληνικά

Ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου - Στην κορυφή μόλις δύο ελληνικά

Αναιμική, για ακόμη μία χρονιά, είναι η ελληνική παρουσία στη λίστα με τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με την έγκυρη ετήσια λίστα αξιολόγησης Academic Ranking of World Universities που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην γνωστή επίσης και ως «Λίστα της Σαγκάης» επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η κυριαρχία των αμερικανικών πανεπιστημίων στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι δεδομένου ότι 8 από τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα 50 από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο είναι αμερικανικά.


Όπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά το Χάρβαρντ, ενώ ακολουθούν το Στάνφορντ, το ΜΙΤ και το Μπέρκλεϊ. Την πεντάδα συμπληρώνει το βρετανικό Κέιμπριτζ. 

Η πρώτη ελληνική παρουσία εντοπίζεται στις θέσεις 334η θέση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας να αξιολογείται για μια χρονιά ακόμη ως το καλύτερο ελληνικό. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έρχεται 402ο στη λίστα της Σαγκάης, ολοκληρώνοντας τις ελληνικές συμμετοχές. 

Η ετήσια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων του Κόσμου βασίζεται σε έξι αντικειμενικούς δείκτες και αναγνωρίζεται ως η πλέον αξιόπιστη ανάμεσα στις λίστες αξιολόγησης. Ανάμεσα σε άλλες, οι αξιολογήσεις αποτελούν συνάρτηση του αριθμού των σπουδαστών και του προσωπικού που κατέχει βραβεία Νόμπελ καθώς και άλλους επαίνους, των αριθμό των διακεκριμένων ερευνητών, τον αριθμό των άρθρων που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά.

Η κορυφαία 20άδα

1. Harvard University

2. Stanford University

3. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

4. University of California, Berkeley

5. University of Cambridge

6. Princeton University

7. California Institute of Technology

8. Columbia University

9. University of Chicago

10. University of Oxford

11. Yale University

12. University of California, Los Angeles

13. Cornell University

14. University of California, San Diego

15.University of Washington

16. Johns Hopkins University

17. University of Pennsylvania

18. University College London

19. University of California, San Francisco

20. Swiss Federal Institute of Technology Zurich

Δείτε εδώ ολόκληρη την φετινή λίστα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr