Σχολίασε το άρθρο
Μητσοτάκης

Μητσοτάκης για Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: «Τα όποια εμπόδια θα ξεπεραστούν» – Το μήνυμα μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Νέο σαφές πολιτικό μήνυμα για την πορεία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση για τις αδειοδοτήσεις και τις πιστοποιήσεις προγραμμάτων σπουδών.

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση για την «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη – Βόρεια Ελλάδα», ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει δεν ανατρέπουν την κυβερνητική επιλογή για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

«Τα όποια εμπόδια υπάρχουν, θα ξεπεραστούν προκειμένου να δώσουμε και αυτήν τη δυνατότητα είτε σε Έλληνες είτε σε ξένους φοιτητές να επιλέξουν και αυτήν τη διαδρομή».

Η δήλωση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία αντιμετώπισης των ζητημάτων που ανέδειξε το ΣτΕ και λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για νέα κανονιστική πράξη, επαναξιολόγηση προγραμμάτων σπουδών και επαναχορήγηση αδειών.

«Η πραγματικότητα των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν μπορεί πια να αμφισβητηθεί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως την επίλυση μιας εκκρεμότητας δεκαετιών, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Όπως ανέφερε:

«Αυτή η κυβέρνηση έλυσε μια εκκρεμότητα δεκαετιών».

Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε όσους αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση:

«Και όσοι δίνουν “μάχες οπισθοφυλακών”, να γνωρίζουν ότι η πραγματικότητα των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν μπορεί πια να αμφισβητηθεί ούτε από την ίδια τη ζωή ούτε και από τον νόμο».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για το εγχείρημα των ΝΠΠΕ, μετά τις δικαστικές εξελίξεις του Αυγούστου.

Το νέο τοπίο μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Όπως έχουν αναλυτικά καταγράψει τα Φοιτητικά Νέα, στις 13 Αυγούστου οι εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας δημιούργησαν νέα δεδομένα για τρία από τα νεοϊδρυθέντα ΝΠΠΕ και για τις αντίστοιχες διαδικασίες πιστοποίησης προγραμμάτων σπουδών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα Keele, University of York και Anatolia, με τις αποφάσεις να αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τη σύνθεση αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης και το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΘΑΑΕ για την πιστοποίηση των προγραμμάτων.

Ακολούθησε ένας νέος κύκλος πολιτικών και νομικών παρεμβάσεων, ενώ στις 19 Αυγούστου κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης και κατά των αδειών των επτά νέων ΝΠΠΕ που είχαν αδειοδοτηθεί το καλοκαίρι.

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου και ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Ζαχαράκη: «Οι άδειες θα δοθούν ξανά»

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Αυγούστου η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο προχωρά σε άμεσες θεσμικές ενέργειες για τα ζητήματα που ανέδειξε το ΣτΕ.

Για τα Keele και York, η υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικασίες για το κτιριακό σκέλος, ενώ για το Anatolia σημείωσε ότι το ζήτημα σχετικά με τη σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής έχει αντιμετωπιστεί με αλλαγή της σύνθεσής της.

Η ίδια δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση οι άδειες θα δοθούν ξανά μέσα στις επόμενες μέρες».

Παράλληλα, η ΕΘΑΑΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, προχωρά στον εμπλουτισμό της κανονιστικής πράξης για τα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης και στη συνέχεια προβλέπεται επαναξιολόγηση των σχετικών προγραμμάτων σπουδών.

ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Οι αντιδράσεις και η παρέμβαση Λαζαράτου

Οι κυβερνητικές κινήσεις έχουν προκαλέσει, ωστόσο, έντονη δημόσια αντιπαράθεση.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πάνος Λαζαράτος, ο οποίος έχει πρωταγωνιστήσει στις νομικές εξελίξεις γύρω από τα ΝΠΠΕ, έχει θέσει το ζήτημα του χρόνου ισχύος ενδεχόμενων νέων αδειών.

Σε νέα παρέμβασή του μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας υποστήριξε ότι οι νέες άδειες θα πρέπει να ισχύσουν για το μέλλον και όχι αναδρομικά, ενώ έθεσε ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο ήδη διανυθείς ακαδημαϊκός χρόνος και η ακύρωση των σχετικών προγραμμάτων.

Παράλληλα, έχει υποστηρίξει ότι θα έπρεπε πρώτα να διαμορφωθεί το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΘΑΑΕ και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για τα προγράμματα σπουδών και τις άδειες.

Πρόκειται για τη νομική θέση που διατυπώνει ο ίδιος και όχι για νέα κρίση του ΣτΕ.

Σκληρή κριτική και από το ΠΑΣΟΚ

Στο ίδιο πολιτικό σκηνικό εντάσσεται και η νέα παρέμβαση του υπεύθυνου ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Παραστατίδη, ο οποίος στις 26 Αυγούστου άσκησε έντονη κριτική στις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας.

Ο κ. Παραστατίδης έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί να προαναγγέλλεται η επαναχορήγηση των αδειών προτού, κατά την άποψή του, ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι έλεγχοι των αρμόδιων φορέων.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει ότι κινείται με σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται έχουν ως βασικό στόχο τόσο τη θωράκιση της μεταρρύθμισης όσο και την προστασία των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Μητσοτάκης: Από τις «καταλήψεις» στις «βιβλιοθήκες»

Στην ίδια ομιλία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στα δημόσια πανεπιστήμια, με ιδιαίτερη αναφορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και γενικότερα στα ΑΕΙ της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων έχει μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019.

«Εκεί όπου υπήρχαν καταλήψεις, σήμερα υπάρχουν βιβλιοθήκες».

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας:

«Και εκεί που υπήρχαν αιώνιοι φοιτητές που δεν ενδιαφέρονταν για τις σπουδές τους, υπάρχουν πια ξένοι φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν να πληρώσουν —το τονίζω αυτό— δίδακτρα για να φοιτήσουν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την προσέλκυση ξένων φοιτητών ως βασικά στοιχεία της νέας κατεύθυνσης των ελληνικών ΑΕΙ.

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε κέντρο εκπαίδευσης»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ:

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα κέντρο εκπαίδευσης. Εγώ χαίρομαι γιατί τα δημόσια πανεπιστήμιά μας, με πρώτο το ΑΠΘ, επενδύουν στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην προσέλκυση ξένων φοιτητών».

Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις δύο βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην ανώτατη εκπαίδευση: αφενός την ενίσχυση της διεθνοποίησης των δημόσιων ΑΕΙ και αφετέρου την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Το επόμενο κρίσιμο βήμα για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Μετά και τη σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι σαφής: η μεταρρύθμιση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα συνεχιστεί και τα προβλήματα που προέκυψαν επιχειρείται να αντιμετωπιστούν θεσμικά.

Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται από τις πολιτικές δηλώσεις στις συγκεκριμένες διοικητικές και κανονιστικές πράξεις.

Κρίσιμα θα είναι το περιεχόμενο του νέου πλαισίου της ΕΘΑΑΕ, η επαναξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών, οι διαδικασίες για τις άδειες των τριών ΝΠΠΕ και, παράλληλα, η εξέλιξη της νέας δικαστικής προσφυγής που αφορά τις άλλες επτά άδειες.

Για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, το βασικό ζητούμενο παραμένει η νομικά ασφαλής κατοχύρωση των σπουδών και του ακαδημαϊκού χρόνου, καθώς οι επόμενες αποφάσεις των αρμόδιων αρχών αναμένεται να διαμορφώσουν το επόμενο κεφάλαιο στην εφαρμογή του θεσμού των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.