112η Σύνοδος Πρυτάνεων: Τα 9 αιτήματα προς το Υπουργείο – Αύξηση στεγαστικού, σίτισης, επαναφορά Λέκτορα και ακαδημαϊκού υποτρόφου
Με κεντρικά αιτήματα την ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, τη βελτίωση των υποδομών και την αντιμετώπιση χρόνιων θεσμικών ζητημάτων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 112ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σάμο από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2026, με διοργανωτή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι Πρυτάνεις κατέθεσαν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας ότι η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου.
Οι εννέα βασικές προτάσεις της Συνόδου
1. Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των φοιτητών μέσω:
- αύξησης του στεγαστικού επιδόματος,
- αύξησης του σιτηρεσίου,
- ενίσχυσης των φοιτητικών εστιών και γενικότερα των υποδομών φοιτητικής μέριμνας.

2. Περισσότερη χρηματοδότηση για την πρακτική άσκηση
Η Σύνοδος ζητά αύξηση των διαθέσιμων πόρων ώστε να ενισχυθεί ο θεσμός της πρακτικής άσκησης, ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο σύνδεσης των σπουδών με την αγορά εργασίας.
3. Ενίσχυση της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια
Οι Πρυτάνεις εισηγούνται ειδική χρηματοδότηση και θεσμικές παρεμβάσεις για:
- φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων,
- κυβερνοασφάλεια,
- πολιτική προστασία και σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
4. Αναβάθμιση των πανεπιστημιακών υποδομών
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση και έρευνα.
5. Προώθηση της έμφυλης ισότητας
Η Σύνοδος επαναβεβαιώνει τη στήριξή της σε πολιτικές που προωθούν την ισότητα των φύλων και τη δημιουργία ενός ακόμη πιο συμπεριληπτικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
6. Αλλαγές στις διαδικασίες εκλογής και μονιμοποίησης μελών ΔΕΠ
Οι Πρυτάνεις επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων έχει δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες και ζητούν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των σχετικών διαδικασιών.
7. Δικαίωμα ψήφου στους Αντιπρυτάνεις
Μεταξύ των θεσμικών προτάσεων περιλαμβάνεται και η παροχή δικαιώματος ψήφου στους Αντιπρυτάνεις κατά τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου.
8. Επαναφορά της βαθμίδας του Λέκτορα
Η Σύνοδος εισηγείται την επαναφορά της βαθμίδας του Λέκτορα ως εισαγωγικής βαθμίδας στην ακαδημαϊκή εξέλιξη, ώστε να διευκολύνεται η αξιοποίηση νέων επιστημόνων αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού τους.
9. Διατήρηση του θεσμού του ακαδημαϊκού υποτρόφου
Τέλος, οι Πρυτάνεις ζητούν την επαναφορά του θεσμού του ακαδημαϊκού υποτρόφου, υποστηρίζοντας ότι καλύπτει ουσιαστικές λειτουργικές ανάγκες των Πανεπιστημίων χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας
Στις εργασίες της 112ης Συνόδου συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με επικεφαλής την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, τον υφυπουργό Νικόλαο Παπαϊωάννου, τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημήτριο Μπουραντώνη και τον Υπηρεσιακό Γραμματέα Ιωάννη Βλάσση. Παράλληλα, στις εργασίες συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι η Υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γεώργιος Μαυρωτάς και η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Άννα Ροκοφύλλου.
Η καθιερωμένη κοινή φωτογράφιση των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε έξω από το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου στο Ηραίον της Σάμου, έναν από τους βασικούς χώρους φιλοξενίας της Συνόδου. Στην αναμνηστική φωτογραφία αποτυπώνονται οι Πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, μέλη των πρυτανικών αρχών, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση των εργασιών της 112ης Συνόδου.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΣΤΟ GOOGLE NEWS