ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ: Η κυβέρνηση ωθεί Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε δανεισμό για να καλύψουν την υποχρηματοδότηση

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ

''Η κυβέρνηση ωθεί Πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε δανεισμό για να καλύψουν την υποχρηματοδότηση''

Στο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ωθεί η κυβέρνηση τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συνεχή μείωση των επιχορηγήσεών τους από το κράτος αλλά και τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των επιχορηγήσεων αυτών.

Αυτό καταγγέλλει η παράταξη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» ΑΕΙ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Παιδείας, στην ουσία υποχρεώνει τα ΑΕΙ να επιδιώξουν «δανειακές συμφωνίες» με την ΕΤΕπ και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη συγκροτήσει και σχετική ομάδα εργασίας.

 

Η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ αναφέρει:

«Το υπουργείο Παιδείας βρήκε λύση για την οικονομική ασφυξία των ΑΕΙ που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις με τις συνεχείς μειώσεις προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων/ΤΕΙ και τη μη καταβολή ακόμη των επιχορηγήσεων του κουτσουρεμένου προϋπολογισμού του 2015. Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Παιδείας "προτείνει", στην ουσία υποχρεώνει τα ΑΕΙ να επιδιώξουν "δανειακές συμφωνίες" με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Για να διευκολύνει δε τα Ιδρύματα έχει ήδη συγκροτήσει και σχετική ομάδα εργασίας.

Η ΕΤΕπ δανείζεται χρήματα από τις αγορές κεφαλαίων, με τα οποία στη συνέχεια χορηγεί δάνεια για έργα που εξυπηρετούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για ιδιωτικοποιήσεις και διεύρυνση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι φανερό ότι για να ξεχρεωθούν αυτά τα δάνεια, και οι τόκοι, νέες "προκλήσεις" ανοίγονται για τα ΑΕΙ: Μεταλλαχθείτε ταχύτερα σε κολέγια, θεσπίστε δίδακτρα, αναζητήστε χορηγούς, βγάλτε στο σφυρί τα περιουσιακά σας στοιχεία, ρίξτε το στις business…

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να απαλλαγεί από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και να τη μεταφέρει στα ίδια τα Ιδρύματα, εξωθώντας τα προς την επιχειρηματική λειτουργία και την επιβάρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου. ΑΕΙ χωρίς ΣΙ, αλλά επιχειρηματικότητα με τη συμμετοχή όλων στις εκλογές διοικήσεων. Αυτό βέβαια ήταν αναμενόμενο, καθώς στις πολλαπλές παραλλαγές του ν/σ με τις ρυθμίσεις που προετοιμάζει το υπουργείο για τα ΑΕΙ, δεν προβλέπεται καμία που να περιορίζει κατά το ελάχιστο τον επιχειρηματικό χαρακτήρα που διαμορφώθηκε συστηματικά στα πλαίσιο των κατευθύνσεων της Μπολόνια.

Η ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ καλεί τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων να απορρίψουν ως απαράδεκτη την προτροπή του υπουργείου. Καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους ΔΕΠ σε συναγερμό. Να πάρουν πρωτοβουλίες για συντονισμό και κοινή δράση με τους συλλόγους φοιτητών και εργαζομένων στα ΑΕΙ για να διεκδικήσουν άμεση χρηματοδότηση, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών. Να μην επιτρέψουμε τη θηλιά των δανείων και των δανειακών συμβάσεων που συμβαδίζουν με αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, όπως αυτές που ζήσαμε και ζούμε με τα αλλεπάλληλα μνημόνια.

dhpak